Külföldre gyerekekkel?
Én szóltam a védőnőnek, aki értesítette a gyerekorvost.
Az ideiglenes bejelentési kötelezettség megszűnt, de mi még megtettük (nekünk még kellett), főleg, hogy a gyerekeket ne keressék az iskolában, mert onnan kiírattam őket.
Gyámhatósági nincs, lévén hivatalosan ideiglenesen vagyunk kint.
Hova költöztök?
Mi 3 hónapja jöttünk a férjem után Angliába, a kisfiunkkal A kisfiam 3 éves lesz a jövő hónapban.A következőket intéztem:
Szóltam a védőnőnek, gyermekorvosnak. Lemondtam a családit és a GYES-t. Az óvodában (ahova egyébként nem vették fel,mert szeptember 30 után tölti a 3-at,egy vicc...)azt mondta az igazgató, hogy ráérünk akkor szólni,ha óvodaköteles lesz, tehát 5 éves. Szóval a 7 éves gyermeked ügyében szólni kell az iskolában, valószínűleg ők tudni fogják, hogy a gyámhatóságnak kell-e szólnod, vagy sem.
Én csináltattam a kisfiamnak útlevelet,mert azt jobban szeretik. Az itteni családihoz például be is kell küldeni, amit meg is tettünk. Viszont a jövő hónap végén utazunk haza, látogatóba, így akkor majd a személyiét fogjuk használni. Ezért én azt mondom, hogy jó, ha van mindkettő. Bármi közbe jöhet...
Otthon van állandó lakcímünk, mivel nem tervezzük a végleges letelepedést. Így a kisfiamnak van TB-je. A férjemnek és nekem viszont nincs. De ezt is be kell jelenteni az OEP felé, két dolog miatt is. Ha egyszer hazaköltözöl,ne akarják behajtani rajtad több év TB-jét. A másik pedig, így, ha hazalátogatsz jogosult vagy sürgősségi ellátásra.
Ennyi jutott eszembe, de ha kérdésed van, írj nyugodtan.
Én nem szóltam a gyámhatóságnál. Az anyukám önkormányzatnál dolgozik, Ő megkérdezett nekem egy illetékest, ebben a témában. Azt a választ kapta, hogy nem kell szólnunk. De a nagyobbik gyermeked miatt tuti kell a suliban!! És ott biztosan segítenek.
Én 2 hónappal a kiköltözés előtt kezdtem el intézni a dolgainkat, de nekem nem csak a felsorolt dolgokat kellett intéznem,hanem egy teljes házat ki kellett költöztetnem,eladni a felesleges ingóságainkat, és az összes közműt lemondani. :)
Az útlevél talán 3 hét volt, ha jól emlékszem, mire megjött. Ha apuka külföldön van, akkor iratni kell vele egy hozzájáruló nyilatkozatot, mert Te egyedül nem csináltathatsz útlevelet a gyerekeknek. Vagy apával együtt, vagy ezzel a nyilatkozattal. A nyilatkozat nem mindegy, hogyan néz ki, én ezt vittem, erre azt mondták, hogy tökéletes. :) A lap alján legyen rajta két tanú is!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!