Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Külföldre gyerekekkel?

Külföldre gyerekekkel?

Figyelt kérdés
Olyanok segítségét kérném, akik külföldre költöztek gyerekekkel, milyen papírok, engedélyek, intézkedések szükségesek itthon, hogy kimehessünk? Olvastam olyat, hogy a gyámhatóságtól csak akkor kell engedély ha végleg kint telepedünk le, de ha azt jelentem be az önkormányzatnál, hogy ideiglenesen megyünk ki, akkor nem kell. Ha így van ideiglenes lakcímmel kint járna a gyerekeknek orvosi, védőnői ellátás stb?
2013. szept. 8. 21:36
 1/9 anonim ***** válasza:

Én szóltam a védőnőnek, aki értesítette a gyerekorvost.

Az ideiglenes bejelentési kötelezettség megszűnt, de mi még megtettük (nekünk még kellett), főleg, hogy a gyerekeket ne keressék az iskolában, mert onnan kiírattam őket.

Gyámhatósági nincs, lévén hivatalosan ideiglenesen vagyunk kint.

2013. szept. 8. 21:46
 2/9 A kérdező kommentje:
Szóval csak a védőnő, orvos, iskola, és ennyi? Semmi más engedély nem kell? A gyerekeknek egyébként elég a személyi igazolvány a kiúthoz? (7 éves és 7 hós)
2013. szept. 8. 21:54
 3/9 anonim ***** válasza:
Elég, de csináltasd meg az útlevelet is, és tartsd két helyen. Ha az egyikkel valami lesz, akkor a másikkal tudtok utazni, más a lejárati ideje is.
2013. szept. 8. 22:10
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a segítséget :) Egyébként ti mikor költöztetek ki?
2013. szept. 8. 22:12
 5/9 anonim ***** válasza:

Hova költöztök?

Mi 3 hónapja jöttünk a férjem után Angliába, a kisfiunkkal A kisfiam 3 éves lesz a jövő hónapban.A következőket intéztem:

Szóltam a védőnőnek, gyermekorvosnak. Lemondtam a családit és a GYES-t. Az óvodában (ahova egyébként nem vették fel,mert szeptember 30 után tölti a 3-at,egy vicc...)azt mondta az igazgató, hogy ráérünk akkor szólni,ha óvodaköteles lesz, tehát 5 éves. Szóval a 7 éves gyermeked ügyében szólni kell az iskolában, valószínűleg ők tudni fogják, hogy a gyámhatóságnak kell-e szólnod, vagy sem.

Én csináltattam a kisfiamnak útlevelet,mert azt jobban szeretik. Az itteni családihoz például be is kell küldeni, amit meg is tettünk. Viszont a jövő hónap végén utazunk haza, látogatóba, így akkor majd a személyiét fogjuk használni. Ezért én azt mondom, hogy jó, ha van mindkettő. Bármi közbe jöhet...

Otthon van állandó lakcímünk, mivel nem tervezzük a végleges letelepedést. Így a kisfiamnak van TB-je. A férjemnek és nekem viszont nincs. De ezt is be kell jelenteni az OEP felé, két dolog miatt is. Ha egyszer hazaköltözöl,ne akarják behajtani rajtad több év TB-jét. A másik pedig, így, ha hazalátogatsz jogosult vagy sürgősségi ellátásra.

Ennyi jutott eszembe, de ha kérdésed van, írj nyugodtan.

2013. szept. 8. 22:16
 6/9 A kérdező kommentje:
Húú, köszi, és Nektek nem kellett a gyámhatóságtól engedély? És még egy fontos kérdés...mennyi idővel a kiút előtt kezdtél el intézkedni? Útlevél milyen hamar van meg? Most megyek aludni, de holnap még tuti jelentkezem, addig is megköszönöm ha válaszolsz :) Jóéjt
2013. szept. 8. 22:22
 7/9 anonim ***** válasza:

Én nem szóltam a gyámhatóságnál. Az anyukám önkormányzatnál dolgozik, Ő megkérdezett nekem egy illetékest, ebben a témában. Azt a választ kapta, hogy nem kell szólnunk. De a nagyobbik gyermeked miatt tuti kell a suliban!! És ott biztosan segítenek.

Én 2 hónappal a kiköltözés előtt kezdtem el intézni a dolgainkat, de nekem nem csak a felsorolt dolgokat kellett intéznem,hanem egy teljes házat ki kellett költöztetnem,eladni a felesleges ingóságainkat, és az összes közműt lemondani. :)

Az útlevél talán 3 hét volt, ha jól emlékszem, mire megjött. Ha apuka külföldön van, akkor iratni kell vele egy hozzájáruló nyilatkozatot, mert Te egyedül nem csináltathatsz útlevelet a gyerekeknek. Vagy apával együtt, vagy ezzel a nyilatkozattal. A nyilatkozat nem mindegy, hogyan néz ki, én ezt vittem, erre azt mondták, hogy tökéletes. :) A lap alján legyen rajta két tanú is!!

[link]

2013. szept. 8. 22:32
 8/9 anonim ***** válasza:
Még valami eszembe jutott. Mi vidéken laktunk, így én minden a helyi Kormányablakban intéztem. A családi és GYES lemondást, a TB lemondást.
2013. szept. 8. 22:36
 9/9 anonim ***** válasza:
Még valami, ha egyedül utaznál a gyerekekkel: tőlem a magyarországi és az angliai oldalon is kérték a férjem engedélyét a kiutazáshoz. Angliában még a kisfiam (8 hónapos volt) születési anyakönyvi kivonatát is elkérték.
2013. szept. 8. 23:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!