Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A beteg embereknek nem etikus...

A beteg embereknek nem etikus gyengíteni a társadalmat?

Figyelt kérdés
nekem is genetikai betegségem van, egyre inkább úgy érzem, hogy nem szeretnék soha gyereket vállalni, mert azzal megkockáztatnám, hogy a gyerekem is beteg lesz (amire elég nagy esélye lenne). mit szóltok ahhoz az elmélethez, miszerint az lenen a normális, hogy egy íratlan szabály lenne, hogy nem számít etikusnak, ha egy súlyosan beteg ember szaporodik. ezt komolyan kérdezem, mindenkinek joga lenne eldönteni, hogy akar-e gyereket, mint ahogy most is, csak a következő generáció úgy lenne felnevelve, hogy egyértelmű lenne számára, hogy nem akarná gyengíteni betegségekkel a rá következő generációt, én genetikai betegséggel küzdő emberként ez helyesnek és elfogadhatónak tartanám.
2013. szept. 1. 15:42
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Nekem van barátnőm aki ezért nem vállalt gyereket, együtt lehet élni a bajával, de tudja, hogy örökletes, ő is örökölte, nem akarta, hogy a gyereke is ezzel kínlódjon.
2013. szept. 1. 16:50
 12/14 anonim ***** válasza:

Most miért? Erre volt a Taigetosz.

A spártaiak vallották ezt az elvet. Hogy jön ide hogy én honnan szagolnám? Egy történelmi tényt közöltem.

2013. szept. 1. 17:55
 13/14 anonim ***** válasza:
7 milliárd ember van a világon. Tudod, mekkora felfoghatatlan nagy szám ez? Csepp a tengerben, ha eggyel több beteg lesz. Én azt mondom, ne az emberiséggel foglalkozz, hanem azzal, neked és a leendő gyerekednek (ha lesz) mi jó. Ha te képes vagy teljes értékű életet élni, amiben boldog vagy, akkor a gyereked is képes lehet rá.
2013. szept. 2. 06:24
 14/14 anonim ***** válasza:

Ez az állatvilágban van így. Tulajdonképpen az evolúció is hasonló elven "működik", az erős fennmarad, a gyenge kihal.

De mi elvileg ennél többek vagyunk, emberek vagyunk, ELVILEG képesek vagyunk a toleranciára, valamint megvannak rá az eszközeink, hogy bizonyos fajta betegségek megléte esetén is teljes életet élhessen a beteg ember.

Nekem is van egy genetikai betegségem, ami mozgáskorlátozottá tesz. 50% esély volt rá, hogy a gyerekem örökli a betegséget. Mi vállaltunk gyereket, mert a saját példámon tudom, hogy így is lehet tartalmas, teljes életet élni, bár tény, hogy sok mindent megbonyolít a betegségem. Nagy szerencséje van a kisfiamnak, mert úgy tűnik, ő teljesen egészséges. Nagyon örülök neki, és persze ebben reménykedtem, de ha esetleg ő is beteg lett volna, nem keseredtünk volna el, hanem mindent megtettünk volna, hogy így is boldog életet élhessen.

Szóval én nem értek egyet ezzel az elvvel. Vagyis attól függ, milyen jellegű betegségről van szó. Olyan betegségek esetén, ami életképtelenné teszi a gyereket, vagy csak vegetálna egész életében, más a helyzet, ilyenkor tényleg nem jó ötlet a gyerekvállalás, ha tudjuk, hogy nagy eséllyel ilyen betegséggel fog születni a baba.

2013. szept. 2. 07:10
1 2

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!