Ti mit csinálnátok a helyünkben?
Én meg inkább a saját lakást, mint az albérletet választanám.
(Funadmenta! Nekünk bevált!)
Nekünk is ennyi önerőnk volt, és vettünk egy 63 négyzetméteres lakást. Fundamentás hitellel. (Nem vagyok fundamentás úgyhogy bénán fogom elmagyarázni.) Vagy két évet fizettünk havi 5 ezer lakáskasszát, ami ugye nem sok, meg le sem járt még a szerződés, így a tanácsadó javaslatára úgy vettük fel a hitelt, hogy "előre", tehát most fizetjük a havi megtakarítást és a hiteltörlesztést is egyszerre, és így havi 44 ezer a fundamentánk, 20 ezer a havi megtakarítás ebből és 24 ezer meg a törlesztő. 5 év után lejár a megtakarítási időszakunk, akkor pedig már csak 31 ezer lesz a törlesztő 6 évig. Ráadásul ennyi lesz a törlesztő nem változik, fix.
Ennél olcsóbban lehetetlen albérletet találni. Még 44 ezernél olcsóbban sincs egy megyeszékhelyen tágas, napfényes, nem magasan lévő erkélyes lakás, nemhogy majd mikor 3 év múlva 31 ezeret fizetünk csak!
Viszont ha meg csak elmentek albérletbe, akkor azt a 3.5 milliót előbb-utóbb felfogjátok élni és nem marad semmi látszatja.
Milyen lakás az? Nem lehetne, hogy ti veszitek meg? Nem kell mindjárt házba menni, valahonnan el kell indulni, nem szabad túlvállalni magatokat. Ha olyan 7 milliót ér a lakás és amúgy elférnétek benne akkor ahhoz annyi hitel kéne mint nekünk, szerintem ez egy jól vállalható összeg. Ráadásul hamarabb is vissza lehet fizetni, mert ha van másik lakáskasszátok, vagy ha lejár a megtakarítási időszak, de nem fizettek kevesebbet, mert még mindig bírjátok a többet, akkor még hamarabb letelik. Aztán lehet tovább lépni.
Mi is így csináljuk, természetesen mi is házat szeretnénk, de azért én abba nem mennék bele, hogy felveszünk egy tíz milliós hitelt, egy nagy ugráshoz, inkább lépésről lépésre haladunk előre. Először ehhez vettünk fel, majd ha kifizettünk a teljes árához veszünk fel valamennyit stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!