Házasság vagy apasági nyilatkozat?
Babát szeretnénk. Mielőtt pocakban van szeretnénk tudni,hogy érdemes-e összeházasodnunk vagy elég az apasági nyilatkozat?
Amit eddig megtudtam az alapján olcsóbb és egyszerűbb is ha az ember a házasságot választja. Mik a tapasztalatok és a mostani törvények?
Előre is köszönöm!
Miért olcsóbb a házasság??
Az apasági nyilatkozat ingyenes,nem kell fizetni érte.
Ha elmúltál 3 hónapos akkor kikéred az igazolást a nőgyógyodtól azzal elmész a helyi tanácshoz az apukával és ott megcsinálják a nyilatkozatot! Ennyi az egész!!!!
Hát nekünk mind a 2 gyereknél csak apasági nyilatkozat volt.
Aztán az idén megtudtuk, hogy az EU-ban csak a házasok számítanak családnak, és így aki nincs összeházasodva attól elveszik a családi pótlékot, és a családi adókedvezményt is.Ez nekünk mínusz 46 ezer Ft lenne, és ezt nem akartuk.Júniusban gyorsan összeházasodtunk önkormányzatba 2 tanúval, és utána a mekiben elnyaltunk egy fagyit.
Nem értem mit értesz azon hogy olcsóbb??!Az apasági az konkrétan 0Ft-ba kerül, az esküvő is, ha nem akarsz flanccolni..ha igen, akkor természetesen az sok pénz.
2-es!
Hogy érted hogy elveszik? Mikor és hol hallottad? Ez engem is érdekelne? Első vagyok!!!
Sok szempontból nem értem, vagy nem értek egyet az előttem szólókkal.
Nálunk először jött a baba, és utána a házasság.
Az apasági nyilatkozat teljesen ingyenes volt, nem kellett hozzá sem közjegyző se más papír. Az egyik megyeszékhelyen lakunk, bementünk az önkormányzathoz, és az illetékes megcsinálta. Teljesen ingyen. De nem lehet visszavonni, jól gondoljátok meg. :)
A házasságkötés szerintem drágább dolog. Bár attól függ, mennyire adod meg a módját. Egy fotós, vagy szép ruha azért nem árt. Még ha csak ketten is vagytok. De ez mondjuk szubjektív.
Az EU-s hozzászólásnak semmi alapja nincs. A többi tagállam jogrendszerét nem nagyon ismerem, de én még olyasmiről nem hallottam, hogy valakitől elvették a CSP-t.
Szerintem egy pár hónappal ezelőtti dolog okozhatta a félreértést, a KDNP családjogi törvényt módosító javaslatában a család definíciójában a házasságot is belefogalmazta. A pontos szövegre már nem emlékszem, de tudtommal az alkotmánybíróság ezt elutasította. (Tüntetett is néhány mélyen vallásos öregasszony, az ilyen erkölcstelenség miatt. Láttam a videót a hvg.hu-n. Szörnyű.) A családi pótlék jogosultsági feltételeinél sem szerepel a házasság.
Egy szempontból van anyagi előny a házasok javára. A magzat 90. napjától már jár a családi kedvezmény, (első gyereknél 10 eFT) de legutolsó ismereteim szerint ezt csak a házasok vehetik igénybe. Nem házasoknak csak a gyerek születésétől jár.
Javítson ki valaki, ha azóta ez is változott. Itt minden második héten változnak a jogszabályok. :)
Sok örömet kívánok a babához!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!