Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogy van ez a szemszín öröklés...

Hogy van ez a szemszín örökléses dolog?

Figyelt kérdés

Én (nő) barna szemű vagyok, párom kék szemű. Apum barna szemű, anyum kék szemű. Párom anyja barna szemű, párom apja kék szemű.

Az alábbi kalkulátorral kiszámoltam, hogy milyen szemű gyerekre mennyi az esélyünk: [link]

DE: Megpróbáltam magamra is kiszámolni, s appum szüleinek kék szemük volt, apumnak mégis barna lett. Mint minden más rokonnak abból az ágból. Akkor hogy is van ez most?

2013. júl. 18. 11:22
 1/7 anonim ***** válasza:

Sajna ezt nem lehet kiszámolni!

Nálunk is hasonló a helyzet.

Párom csladjában mindenki kék szemű, nálunk mindenki barna.

Szóval, ez majd kiderül:-)

Remélem, hogy kéket örököl:)))

De tudomásom szerint, a barna a domináns:-)

30hkm

2013. júl. 18. 11:30
 2/7 anonim ***** válasza:
0%
Ha apukád szüleinek kék szemük volt (mindkettőnek) akkor nem lehet apukádnak barna szeme. Ez már a gimnáziumi genetikából is tudható. Két kék szeműnek csak és kizárólag kék szemű gyereke lehet. Két barnának lehet kék szemű gyereke, ha van kék génjük.
2013. júl. 18. 11:46
 3/7 anonim ***** válasza:

"s appum szüleinek kék szemük volt, apumnak mégis barna lett"

Itt a bibi... ilyen elvileg nem lehet.. persze nem azt mondom, hogy a postásbak biztos barna szeme volt :D hanem talán nem színtiszta kék és barna, vannak zöldes átmenetek amiknél nem ilyen egyértelmű az öröklődés...

mindenesetre az alapján amit az elején írtál pont 50% az esély. Párodtól tuti kéket örököl, mert neki csak az lehet, neked meg van egy barna és egy kék (anyudtól csak azt örökölhettél) ... tehát azon műlik, hogy tőled melyiket örökli...

2013. júl. 18. 11:47
 4/7 anonim ***** válasza:
páromnak és nekem is barna a szemem, a kislányunknak mégis kék. mivel mindkettőnk anyukája kék szemű, simán örökölheti azt, csak kevés a valószínűsége.
2013. júl. 18. 12:10
 5/7 anonim ***** válasza:
Hát nálunk a családban barna meg zöld szemek vannak! Igaz anyukám zöld szemű de ha rásüt a nap akkor kicsit kékes! A 15 hónap lányomnak élénk kék szeme van! Pedig a dédikig visszamenőleg nincs csak barna meg zöld
2013. júl. 18. 12:57
 6/7 anonim ***** válasza:
Az én családomban mindenki barna szemű. Férjem és apukája kék szemű, a testvére és anyukája barna. Én soha nem reméltem, hogy lehet kék szemű gyerekem. De a kisfiúnknak gyönyörű kék szemei vannak :)
2013. júl. 18. 15:03
 7/7 anonim ***** válasza:
Hát mi mindketten kék szeműek vagyunk, a lányom is az lett.
2013. júl. 18. 19:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!