Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért nem hallgatunk többször...

Miért nem hallgatunk többször az ösztöneinkre?

Figyelt kérdés

Többesben írtam. Direkt. Én is ide tartozom. De érdekelne a véleményetek.

Sokszor látok itt olyan kérdéseket, vagy problémákat, amelyekre tök egyszerű lenne a megoldás, nem lenne idegeskedés, ha az anya/apa az ösztöneire hallgatna és nem valamiféle elvárásnak, vagy szabálynak szeretne megfelelni.

Értem ezalatt a hozzátáplálást, altatást, bármit végül is.

Minden gyerek más. Még egy családon belül is előfordul két vagy több totál különböző temperamentumú gyerek.

Ti ragaszkodtok a könyvekhez, szabályokhoz?- miért? Miért nem? Milyen szabályokat követtek a gyereknevelésben?

Esetleg biztonságot ad?

Én együtt alszom a lányommal, mert neki ez a jó (éjjel csak egyszer kel, ha kiságyban van 5-6szor), meg nekem is könnyebb a szopi éjjel, most 10 hónapos. Vagy egy másik, hogy igény szerint szoptattam, figyeltem,mikor éhes. Nem néztem mikor ehet olyat,mai nem allergén, ha megkívánta, megkóstolhatta. Egy szabály nagyon fontos nálunk,a napirend, amit nyilván a gyerek alakít, formál és én próbálom betartani.

Csak egy kérdés,ha van kedved, válaszolj rá, mert érdekel, ti hogy éltek.

2013. máj. 24. 07:29
 1/9 anonim ***** válasza:
62%

No hát, én az ősanya, mindig az ösztöneimre hallgatok, hallgattam.

Egyedül a h.táplálásnál az ételek sorrendjét tartottam be nagyjából, de azt sem teljesen. (egik 5,5 hónaposan kikapta a banánt a kezemből, lányom 6 hónaposan szépen ette amit kanállal adtam, másik fiam 7,5 hónaposan evett és csak egyedól, kézzel...)

Felvettem ha sírtak, együtt aludtunk, szoptattam, ha kérték, hordoztam akár egész nap. Rengeteg negatív véleményt kaptam ezek miatt az ismerősöktől, de lesz@rom. Mindhárom gyerekem értelmes, szépen fejlett....

2013. máj. 24. 07:36
 2/9 anonim ***** válasza:
55%

Én fiatal anyának számítok szerintem a magam 22 évével!

Én a kezdetektől magamra hallgatok,az ösztöneimre, a megérzéseimre. Nyilván vannak dolgok,amikben bizonytalan voltam,ezért utána jártam és járok is,és édesanyámra hagyatkozok sokszor. Én 3.5 hónaposan kezdtem a kóstoltatást, 4 hónaposan hozzá tápláltam. Volt egy pár dolog az ételek kapcsán amiket elvileg nem lehetett volna,de úgy gondoltam,nem lesz semmi baj,nem is lett. És nem tartottam be az egyik nap egy kanállal,másik nap 2 kanállal stb dolgot sem, mindenből annyit adtam amennyit elfogadott,és jólesett neki. Igény szerint szoptattam, sokáig velem aludt,cicin, aztán egyik napról a másikra már nem kellett neki se anya se cici, egyedül alszik el a kiságyában. Gyakorlatilag szinte mindenben az ösztöneimre hallgatok. Nálunk is a napirend az ami fontos,ezt a gyermekem maga alakította ki,nem erőltettem, de nincs pl az evés percre pontosan,így ha valami miatt csúszik mondjuk az ebéd,akkor nincs egyből sírás,hanem kivárja. Nyilván nem éheztetem. :) Mindent megeszik,amit elé rakok,kiegyensúlyozott boldog baba. Nincs se könyv se szabály...

2013. máj. 24. 07:47
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Mert sok gyerekorvos, védőnő is azt mondja, hogy tanítsuk meg pár hetesen egyedül elaludni, ne adjunk igény szerint cicit stb.

Én ösztönből csinálom a dolgokat, táplálás az, ami "nagykönyv". Betartottam az ajánlásokat, egészségesen etetek stb. És így gondolom azt, hogy megfelelően szolgálom az igényeiket, egészségüket.

2013. máj. 24. 07:53
 4/9 anonim ***** válasza:
A megérzéseimre,és az öszöneimre hallgatok,ezen kívül meghallgatom a nálam bölcsebb,és tapasztaltabb emberek véleményét,mind pl nagyszüleim,óvónő anyukámat, a gyerekorvost.Nem igazán izgat más anyukák mit csacsognak,mivel van olyan kistesóm aki ellátásában már nagyon is részt vettem,mert 18 év van köztünk,az akkori tapasztalatokat is felhasználom,ezenkívül szépen kiismertem a fiamat.kezdetektől külön ágyban altatom,3 óránként etettem,a hozzátáplálásnál az esetleges allergéneknél voltam óvatos de amúgy már 4 hónaposan elkezdtem,nem tötyögtem,mert ugye a könyvek szerint ezer hétig kell legalább várni az étkezés kiváltással,a fiam figyeltem és az Ő tempójában csináltuk.Szerintem fontos meghallgatni a tapasztaltabb,és bölcsebb emberek tanácsait,mert bizony Ők már beleestek számos hibába amit jó elkerülni.Legalábbis 21 voltam mikor a fiam született már az elején tudtam mi az amit követek,mi az amit nem és alakítottam a gyerekhez.Amit fontosnak tartottam,hogy az első 2-3 hónap kivételével a saját dolgaimhoz,igazítani a gyerekkel kapcsolatos feladatokat,tudjon egyedül is játszani,sokat legyen emberek között.Napirend csak nagyjából volt a fürdés,és az étkezések időpontja meghatározott volt,persze kb úgy,hogy reggeli 7-8között. Vissza gondolva a babkorra,mivel fiam 2 éves nem hiszem,hogy bármit visszacsinálnék,kivéve azt,hogy az első 3 hónap rémálom volt a szülés utáni depresszióm miatt.Fiam egy önálló,talpraesett,kisgyerek aki egyedül öltözik,eszik,iszik,szobatiszta,folyékonyan beszél,nagyon értelmes,és ügyes gyerek tényleg oda vagyok érte,de nagyon makacs,önfejű,ezért tudni kell szabályozni,korlátozni,kezelni.Nem szeretem ha teljesen idegenek beleszólnak bármibe a gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésekbe pl.: fiam rendszeresen eljátssza,hogy elmagyarázom miért ne csináljon valamit,pl csak nézze az állólámpát rángatni nem szabad,nos a fiam képes 30szor visszamenni aztán vagy magára rántja vagy a kezére ütök,valamiért igyekszik a végletekig elmenni,mert ugye próbálgatja a szárnyait,az állólámpa csak egy példa volt,1.általában elmondom szépen kb 2szer,2.majd felemelem a hangom,ezt is úgy 2szer,ha ez sem 3. megy még határozottabban és hangosabban,és általában összecsapom a kezem is,hogy kizökkentsem,4.ha ez sem megy mondom neki,hogy ha nem hagyja abba ráütök a kezére vagy a fenekére,5.majd figyelmeztetem még egyszer,ha nem jön be 6.akkor rálegyintek a kezére,vagy a fenekére,persze közben igyekszem mással lefoglalni,csak hát Ő nem egy olyan gyerek aki feladja,Nem sokszor jutunk el az utolsó pontig.Vagy még egy példa ugye a hiszti kérdés,erre is mindenkinek van a könyvekben számos megoldása,megpróbáltam párat nem jött be,magamtól találtam ki,hogy ha elkezd hisztizni valamiért akkor beküldöm a szobájába ahonnan csak akkor jöhet ki ha befejezte,rendszerint fél per-2perc elég ahhoz,hogy mintha mi sem történt volna kijöjjön,szerencsére egyre kevesebb a hiszti mert tudja,nem ér el vele semmit,aztána durvább hisztiknél amikor szinte transzba esik és semmi nem használ a langyos víz a megoldás,vagy megmosom az arcát,vagy lezuhanyozom,eddig 2szer zuhanyoztam,kétszer mostam meg az arcát és rögtön rendbe jött,utána megölelgettem,mert tudtam,hogy neki sem jó.Érdekes módon már hónapok óta egy ilyen durva hiszti nem volt.Persze sokan ebbe is beleszólnak,pedig én ismerem a gyerekem,tudom rá mi hat mi nem,ott hagyhatom az utcán hisztizni,csak Ő nem hagyja abba,hanem elszalad más irányba nem fél,hogy hol vagyok,tehát nem érek el semmit ezzel a módszerrel,ilyenkor fel kell emelnem hazahoznom,hiába ordít éppen és itthon megoldani,de lekopogom ilyen is nagyon régen volt már.Szóval nem könyvekből nevelem a gyereket egy könyvet olvastam el érdekességképpen,de nem mindennel értettem egyet,pláne,hogy ugye ismerem a fiam,tudom mi az ami nála beválik.
2013. máj. 24. 09:06
 5/9 anonim ***** válasza:
0%

Van egy 12 éves, egy 2 éves, és egy 5 hónapos ikerpárom.

Én úgy csinálom, ahogy jónak látom, tapasztalatom már van benne, és a 12 éves is életben maradt:)

Én az ikreknél bekeményítettem, voltak éjszakák, ha nem az egyik sírt, akkor a másik...És hallgattam a gyerekorvosra, hogy ne szoktassam őket kézbe... És egyik nap mondtam, oké, sírjatok... Volt kis sírás, nem vészes, 3. napon 10 perc csend után este elaludtak.

Hozzátáplálással nem vártam ki a 2 hét 1 íz, hanem ha ment nekik, akkor gyorsabban haladtunk, ha elakadtak, akkor váltottunk...

2013. máj. 24. 09:16
 6/9 anonim ***** válasza:
Második vagyok! Csak kérdezném,hogy miért lettem lepontozva?
2013. máj. 24. 17:14
 7/9 anonim ***** válasza:
na most 25ről 54 százalékra ugrott.. :O
2013. máj. 24. 17:15
 8/9 anonim ***** válasza:
49%
biztos ide jött valami nagyokos pontozgatni,biztosan frusztrált mert nincs szexuális élete :P
2013. máj. 24. 19:03
 9/9 anonim ***** válasza:
Lehetséges! :D Itt bármi megtörténhet!
2013. máj. 24. 19:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!