Most egy honapja szultem menyi lehet a családi nevelési gyed anyasági támogatás gyermekágyi segélyt azt kik kapnak?
Családi egy gyerek után alapesetben 12.500, alanyi jogon jár mindenkinek, meg kell igényelni: [link]
A GYED-nek nincs meghatározott összege, az előző évi fizetésedből számolják hónapra lebontva a 70%-a. Tehát annak a 70%-a, amire be voltál jelentve, hogy egyszerűen fogalmazzak, a munkahelyről kell igényelni, vagyis ott majd adnak hozzá nyomtatványt, és megmondják, hova add be, én már elég régen csináltam ilyet. [link]
gyes-t akkor kapsz, ha nem részesülsz gyed-ben, alapösszege 28.500 forint, ezt is meg kell igényelni, onnan, ahonnana a családi pótlékot [link]
anyasági támogatás: egyszeri támogatás, kell hogy legyen hozzá négy pecsét a kiskönyben, meg a kórházban vagy a terhesgondozóban is adnak hozzá egy igazolást.
Találtam itt egy jó táblázatot is:
De nem értem, ha már egy hónapja szültél, hogyhogy csak most nézel ezeknek utána?
A tgyás=terhességi gyermekágyi segély és a gyed=gyermekgondozási díj biztosítotti jogviszonyhoz kötött ellátás. Akkor jár ha a szülést megelőző két évben legalább 180 napos munkaviszonnyal rendelkezel és biztosítottként szülsz. (passzív jogon akkor jár tgyás ha valaki a munkaviszony megszűnését követő 42 napon belül szül. Passzív jogon akkor jár gyed ha valakinek a tgyás folyósítása alatt szűnik meg a munkaviszonya) A tgyás illetve gyed alapja is a jogosultság évét megelőző év átlagkeresete, annak 70 %-a. Tgyásból csak adóelőleget, gyedből TB-t is vonnak. A tgyásnak nincs maximuma, a gyed bruttó 100.100,- Ft-nál több nem lehet.
Az egyszeri anyasági támogatás feltétele, hogy 4 alkalommal megjelenjen a terhesgondozáson. Összege a legkisebb öregségi nyugdíj (28.500,- ) 225 %-a.
Ha valaki nem jogosult tgyásra és/vagy gyedre akkor a szülés időpontjától gyes= gyermekgondozási segély jár. Bruttó összege a legkisebb öregségi nyugdíjjal egyező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!