Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Olyankor mi van ha gyed...

Olyankor mi van ha gyed lejárta után 1 hónappal szül vki? Gyesen van és a munkaviszonya még él.

Figyelt kérdés
De elfelejt táppénzre menni arra az egy hónapra? Nevesítve pl. lejár a nagyobb gyerekére a gyed pl.februárban, majd nem megy táppénzre (nem szól a munkahelyén, de munkaviszonya él hiszen nem mondott fel), csak gyesre, és április végére van kiírva azaz a tgyást ápr. elején tervezte/tervezi megkezdeni? (28 nappal szülés előtt)
2013. ápr. 24. 17:09
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Rosszul írtam, nem 1 hónappal a gyed lejárta után szül hanem 2.
2013. ápr. 24. 17:11
 2/11 anonim ***** válasza:
a szabid kellett volna kivenni, és a baba születése után tgyás-ra menni, igy jóval kevesebb pénzt fogsz kapni és a jövedelempótlótól is elesel, azaz még a csökkentett összeg is 9000 ft körüli összeggel lesz kevesebb :(
2013. ápr. 24. 17:47
 3/11 A kérdező kommentje:

Nem rólam van szó barátnőm kezelte ezt ilyen rugalmasan vagyis így nem foglalkozott vele eléggé hogy utána járjon.

Ez mi a jövedelempótló dolog?

2013. ápr. 24. 17:51
 4/11 A kérdező kommentje:
egyébként a szülés napja előtt az miért baj ha 28 nappal megkezdi a tgyást? (én is így csináltam anno de az 2 és 5 éve volt, nem tudtam hogy az úgy nem jó)
2013. ápr. 24. 17:52
 5/11 anonim ***** válasza:

mert a szabi több, mint a tgyás, meg magasabb lenne a Gyed is, ha szabiról szül, nem gyedről

A jövedelem pótló az adójóváírás helyett van, kb 9000 ft plusz havonta, hacsak nem max gyedet kapott, akkor ez nem érinti.

2013. ápr. 24. 17:56
 6/11 anonim ***** válasza:
javítok, szabiról szül, nem gyesről
2013. ápr. 24. 17:57
 7/11 A kérdező kommentje:
Aha értem. Akkor ennyit számít egy hónap gyes? Tehát ugye 2 évig gyeden volt (nem tudom pontosan mennyit kapott de nem maxot azt tudom olyan 76 körül kapott) és csak egy hónap a gyes tehát akkor azt fogják alapul venni a köv. gyednél? Hát akkor lehet tényleg jól elszúrta hogy nem ment utána, csak ma mesélte, kár hogy nem korábban mondta.
2013. ápr. 24. 17:59
 8/11 betta55 ***** válasza:
A szerződés szerinti bér lesz az alapja.nem a gyes és a gyed!a szabikat meg csak azért lenne érdemes kivenni,hogy ne gyest kapjon ami igen kevés,de az új babánál nem oszt nem szoroz.
2013. ápr. 24. 19:58
 9/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm nem igazán számított neki ez az egy hónap így anyagilag azt mondja meg hogy nem is gondolta hogy kaphat pénzt a munkahelyéről valahogy neki ez úgy állt össze hogy eddig gyed aztán gyes és utána majd tgyás. Vagy nem tudom..
2013. ápr. 24. 20:08
 10/11 anonim ***** válasza:
A szülés előtt 28 nappal nyugodtan elmehet tgyásra, csak ugye le kell mondani a gyest. Mivel csak 2 hónapot van gyesen, ugyanúgy jár neki tgyás és gyed is. Akkor is járna, ha több mint 180 napot lenne gyesen, csak akkor a gyed alapja a minimálbér lenne. Így a szerződés szerinti bér lesz a tgyás és a gyed alapja is. Annyi a különbség, hogy nem lesz neki 180 bérezett napja, vagyis, túlórák, prémium, pótlékok nem számítanak bele a tgyás és gyed összegébe, hanem csak azt veszik alapul, amivel papíron be van jelentve. Ha kivette volna a szabikat, akkor se kapna több pénzt, mivel ténylegesen nem ment volna vissza dolgozni, tehát a pótlékok ugyanúgy hiányoznának és mindössze 2 hónapról van szó, tehát mindegy is lett volna. Mindkét esetben, tehát ha szabira megy vagy gyesre, a szerződés szerinti bér lesz a tgyás és gyed alapja. Tehát, ha a bejelentett bére pl. bruttó 120 ezer, akkor ennek veszik a 70%-át. A gyes semmit nem fog összegben befolyásolni.
2013. ápr. 25. 13:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!