Titeket nem keserít el az a nemtörődömség, gonoszkodás, ami a játszótereken zajlik?
15 hónapos kislányommal most kezdtünk el játszótérre járni. Ő nagyon élvezi, én már nem annyira. Engem annyira elkesíret az, amit sokszor ott látok. Kisvárosban élünk, van néhány játszótér, de eddig mindenhol ezt láttam, ahol jártunk.
A szülők már jól ismerik egymást, ők jól elpartizgatnak a padon, közben egyáltalán nem törődnek azzal, mit csinál a gyerekük.
A nagyobb gyerekek elveszik a kisebb játékait, ami még önmagában nem egy nagy dolog, ez szerintem majdnem természetes viselkedés kicsik körében. Viszont egymással szemben is olyan undokok. Ma is két barátnőt figyeltem. Az egyik játszott egy homokozókészlettel. A másiknak nem engedte, hogy hozzá nyúljon. Amikor befejezte a játékot, a másiknak akkor se adta oda, bár az szépen kérte, és ő már nem játszott vele.
Felrúgják a másik játékait, és látszik, hogy direkt csinálják, tetszik nekik.
A hintára mindig vár valaki. Ha az én lányom már hintázik egy ideje, és látom, hogy más is vár oda, kiveszem, játszunk mással. Ma például egy kislány a plüss állatát hintáztatta, miközben többen is vártak a hintára.
Én tudom, hogy ez nem a gyerekek hibája, de azt nem értem, miért nem lehet rájuk szólni? Miért nem lehet őket kicsit is szociális viselkedésre nevelni?
Eddig jártunk könyvtárba betűbölcsibe, ringatóra, más programokra, de ezt eddig még nem tapasztaltam.
Persze vannak kivételek is, de elég sok ilyet tapasztalok.
Ti nem találkoztok ilyennnel?
Főleg ott lehet ez rossz ahol csak egy két játszó van mert ott még keresni se tudsz másikat. (korábban olyan helyen laktunk ahol 2 játszótér volt össz. az egyik ezer éves leharcolt)
Megmondom őszintén előre "fázik a lábam" a tavasztól nyártól mert nekem 3 gyerekem van a legnagyobb 6 lesz a legkisebb pedig 18 hós és bizony jópár éve játszózunk és tapasztaltunk mi is extra dolgokat.
Egyrészt van olyan játszó ahol ismerős társaság van akik egymással valóban nagyon jól elvannak de a gyerekekre nem sok figyelmet fordítanak, el is mondták múltkor hogy akinek nem tetszik ha-ha-ha az menjen máshova...
Amúgy az apukákat szeretem legjobban (most ez tök hülyén hangzik) de valahogy azok mindig nagyságrendekkel normálisabbak, nevelik is a gyerekeket, játszanak is velük, sose láttam olyat hogy apuka ott ül és terpeszkedik a padon vagy telefonálna miközben a gyereke megy amerre lát.
Ezért szeretem a vasárnap délelőttöket játszózás szempontból mert pl. felénk akkor 60-70 % ban apukák vannak kint mindig sokkal jobb a hangulat pedig nem kell ám sokat rendezni a gyerekeket akkor se, csak mindenki figyel a sajátjára megosztjuk a játékokat normál kereteken belül (nem hazavisszük a másét meg ilyesmi) és máris tök jól elvannak a gyerekek is együtt.
"viszont vannak olyanok, akik beültetik az éppen ülni tudó piciket és ott vihorásznak a hinta mellett, hogy milyen édi bédi a babájuk"
Lehet, hogy csak én nem értem, de ezzel mi a gond? :S
Nálunk sok aranyos szülő van, szeretek velük beszélgetni, de minden alkalommal találkozunk botrányos anyukákkal- gyerekekkel, családokkal. Ha a lányom nem szeretné annyira a játszóteret, nem igazán járnánk ki, mert csak felidegesítem magamat. Ha idióta szülőt látok, nem annyira érdekel, de ha egy gyerekre nekem kell rászólni, hogy ugyan már ne verje ki a lányom szemét, attól hülyét kapok. Hol van ilyenkor az anyja? Sőt, ha látja is, de nem szól, na akkor felmegy a pumpa.
Egyébként még kezdő játszóterezősök vagyunk, de múltkor szomjas lett a lányom, adtam neki vizet és kért almát is. Adtam neki, se közel, se távol nem volt más gyerek, erre oda jön egy anyuka, hogy erre a játszóra nem szokás nasit behozni, mert más gyerekek is megkívánják és akkor nem fognak ebédelni. Mondjátok, hogy ez nem általános? Nekem kinyílt a bicska a zsebemben.
mi még csak most kezdenénk a játszóterezést a 10 hónaposommal.
én is szerettem volna beleültetni a bébihintába, de hihetetlen sor volt a hintához, akárhány játszótéren voltunk, így inkább nem erőltettem.
eképesztő, hogy milyen farkastörvények uralkodnak a játszón!
persze, ez ingyenes, ez jár.... :(
a játszóházba, betűbölcsibe, ringatóra, minimanó tonára... pedig anyagiakat is "áldozni kell". gondolom kényelmes "kicsapni a gyereket a legelőre". grrr
nna, jól kimérgelődtem magam :)
"erre oda jön egy anyuka, hogy erre a játszóra nem szokás nasit behozni, mert más gyerekek is megkívánják és akkor nem fognak ebédelni."
Megáll az eszem!!! Ilyet még nem hallottam.
Nem szokás... ki mondja ezt? Senki nem sajátíthat ki egy közösségi teret.
Megkívánja... na és? Az enyémek is megtanulták, hogy attól hogy a Pistike a homokozóban fetrengve majszolja a kekszet, attól nekik nem lehet.
Sajnos vannak ilyenek. Mi csak akkor megyünk, ha az összeszokott társaság van ott. 4 éves ikreim vannak, és sajnos elég sok negatív tapasztalatunk van már.
Vittünk homokozó készletet, a kislány ki akarta venni az egyik kisfiam kezéből, ő nem adta, és ezért megharapta. Anyja sehol, persze nem nézte mit csinál a gyerek.
Volt még 1 ilyen harapásos dolog (ott olyan a családi körülmény, ha érted)
A héten volt, hogy egy jól öltözött anyuka kivitte a gyerekeit, ő a mamával beszélgetett, a 4 év körüli kislány a homokozóban a port rugdosta a kicsim hajába, a 6 év körüli kisfiú fölállt a csúzdára, és közölte, hogy az az övé, ők nem mehetnek oda. Persze eljöttünk onnan.
Pont azért mennénk, hogy jól érezzék magukat, másokkal is játszanak, és mások így viselkednek. Pedig közösségben nem kéne ezt mutatni, anyukák meg ha beszélgetni akarnak, menjenek el egymáshoz, de ne a mások meg a gyerekük rovására diskuráljanak. És persze a csúnya beszéd, a köpködés is népszerű. Félreértés ne essék, a fiaim sem angyalok, de azért próbálom őket figyelmességre és toleranciára nevelni, de felháborító, hogy nekünk kell mindig alkalmazkodni, és több játékot vinni, ha azt akarom, hogy az enyémeknek is jusson.
Sajnálom, hogy másnak is ilyen rossz tapasztalatai vannak a játszóterezésről.
Én is azt tapasztaltam, mint ahogyan egyikőtök írta, hogy általában az apukák és a nagymamák jobban odafigyelnek a gyerekekre, mint sok anyuka.
Nekem az egyik kedvencem az volt, amikor egy 4 év körüli kislány beszólt az én lányomnak, hogy ő minek jött ide, mikor még pici. Legszívesebben az anyjával beszélgettem volna el, hogy esetleg nevelje már meg az ő kicsi csemetéjét.
De hogy valami pozitívumot is írjak! Ma találtunk a város másik felén egy nagyobb játszóteret. Külön van hinta, homokó és csúszda kicsiknek, és külön mászókás rész, nagyobb hintával nagyoknak. Teljesen korrekt szülőkkel találkoztam. Szépen elkérték a másik játékát, ha az nem játszott vele. Mindenki odafigyelt a saját gyerekére. Mondjuk ez valószűleg azért volt, mert elég nagy területű a játsztótér, és nincs elkerítve (ami azért nem ártana). Legalább láttam, hogy működhet ez szépen, kulturáltan is.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!