Igaz az hogy egyetmistáknak a szüléskor a minimálbér 2szeresének a 70%-a jár, ha a szülés idején még be vannak iratkozva?
Szerintem ha iskolás vagy, és nem volt munkahelyed, akkor csak gyes jár, ami fix összeg és alanyi jogon jár. Tb levonás után olyan 25-26 ezer ft. + jár a család pótlék egy gyerekre 12 ezer ft. Mást szerintem nem fogsz kapni, sem táppénzt, sem anyaságit, sem tgyst, sem gyedet.
De a tb tud biztosat mondani, nyugodtan menj be és érdeklődj.
Na utánanéztem. A minimálbér 2-szeresének a 70 %- a legfelső határa a GYED összegének. Továbbá, akinek van biztosított időtartama, de nem volt jövedelme, mint pl. a tanulóknak, arra szó szerint ez vonatkozik:
"Ha az édesanya nem rendelkezik a gyermekgondozási díj kezdőnapját megelőző évben, vagy GYED kezdőnapját közvetlenül megelőző időszakban legalább 180 naptári napi jövedelemmel, akkor az ellátás naptári napi összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (2008-ban: 138.000 Ft) harmincad részének figyelembevételével állapítják meg."
A harmincad rész pedig 4.600 Ft, nem pedig 91.000.
Ja, és még ebből vonnak SZJA-t és nyugdíjjárulékot. Tehát kapod ezt, a GYES-t, ami idén nettó 25.792 Ft és egyszeri anyasági támogatást a szülés után idén 64.125 Ft.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!