Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mennyi lesz a GYED-em? Mi...

Mennyi lesz a GYED-em? Mi számít bele?

Figyelt kérdés
2010 májusára várom a babámat. 2009-ben a béreim így alakulnak/alakultak: jan-máj.11. - 170.000 brutto. Jún.25.-ig passzív táppénz, Jún. 30.-Aug.3.-ig munkanélküli. Aug.3.-Szept.4.-ig 150.000 brutto, Szept 5.-dec.31.-ig munkanélküli. Beleszámít a munkanélküli és a passzív táppénz is? Pontosan, ezen adatok alapján mennyi GYED-et fogok majd kapni?
2009. szept. 15. 21:31
 1/6 anonim ***** válasza:

A TGYÁS-ba beleszámít a passzív táppénz és a munkanélküli is.

Ám ha a szülés időpontjában nem vagy TGYÁS-on, vagy sehol nem vagy alkalmazásban (tehát sehol nincs élő szerződésed), akkor sajnos GYED-re nem leszel jogosult.

Én is így jártam, mondjuk nekem utólagosan elfogadták a fellebbezésemet, mert bizonyítani tudtam, hogy a szerződésem lejárta előtt el akartam menni TGYÁS-ra, de ezt a munkahelyem nem vette figyelembe. Így kapom a GYEDet.

Ja, meg azt nézem, hogy nem is folyamatos az ellátási jogosultságod, mert jún. 25. és jún. 30. között nem voltál sehol... Ha nem elírás, és ott nem is voltál biztosítva, akkor ebben az esetben sem vagy jogosult a GYED-re, mert ahhoz folyamatos, megszakítás nélküli biztosítottságodnak kellene lennie...

Szóval nálad két akadály is van... :(

2009. szept. 21. 12:51
 2/6 anonim ***** válasza:
Június 25-június 30ig csak 5 nap.Csak a 30 napnál hosszabb megszakítás számít megszakításnak,tehát ez folyamatos biztosítottság.
2009. szept. 22. 12:00
 3/6 anonim ***** válasza:
Nem, ezzel sajnos vitatkoznom kell (az előző vagyok), nekem utólagosan kellett táppénzre vetetnem magam, mert ha akár egy nap is kimarad, akkor már nem jár a GYED! Engem a MÁK-tól hívtak fel emiatt, hogy csináljak valamit, és ez volt az egyetlen lehetőség, ugyanis munkanélkülire visszamenőlegesen nem mehettem.
2009. szept. 22. 13:09
 4/6 anonim ***** válasza:
A GYED-et az OEP intézi,nem a MÁK.
2009. szept. 22. 13:47
 5/6 anonim ***** válasza:

Mivel lejárt a szerződésem, nekem a MÁK vált a munkáltatómmá, tehát azért kerestek meg onnan, és nem az OEP-től.

A kérdezőnek érdemes lenne felhívnia az OEP-et (vagy a MÁK-ot, hiszen neki sincs munkáltatója), és feltennie ezt a kérdést a telefonban.

Illetve elég lenne csak annyit, hogy a megszakítás miatt esélyes-e GYED-re, mert ha azt kérdezi, hogy mennyi lesz, úgy kapásból úgysem tudnak neki válaszolni.

Kedves kérdező! Jó lenne, a telefonhívás után elmondanád, mire jutottatok, hiszen engem is már nagyon érdekel a dolog, egyre kíváncsibb vagyok, mit mondanak! Kérlek írd majd meg nekünk!

2009. szept. 22. 15:15
 6/6 A kérdező kommentje:
Okés, felhívom és tudósítok majd! Nekem jogászok annyit mondtak, hogy a szülés előtti 2 éven belüli 365 nap folyamatos munkaviszony (akár 2007-ben is) után leszek jogosult a gyed-re és az megvan. És ők azt mondták, ha munkanélküliről megyek szülni, akkor az ellátás alapja az az összeg amiből a munkanélkülit állapítják meg. Még 8 hónapig jogosult vagyok a munkanélkülire, így szerintük sima liba. De már tényleg nem tudom, mit gondoljak.
2009. szept. 22. 18:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!