GYES, GYED-milyen feltételekkel, milyen összegben jár?
Kicsit bonyolult a helyzet, így nem igazán tudtam eligazodni az információk tengerében...
Nővérem babát vár, 7 hetes terhes. 2013 júniusáig nappali tagozatos egyetemista volt (ezt azért írtam le, mert hallottam, hogy max 180 napnak beleszámít a GYES számításánál, nem tudom igaz-e?). Utána nem volt munkája egy ideig, most március 1-től vették fel, és maradhat is a szülés alatt, utána is visszavárják. Így kb. 7 hónap munkaviszonya lesz szülés előtt. 108 000 bruttot fog kapni.
(Nem dolgozott még soha előtte, nem volt munkaviszonya.)
Kérdésem az lenne, hogy mit vesznek alapul a GYES-hez, GYED-hez, mekkora összeget tud igényelni, melyiket mikor? Van-e egyéb támogatás, amit igénybe tud venni?
Köszönöm előre is a válaszokat.
Tehát október körül szül a nővéred, ha jól számolom.
Az egyetemen több mint 1 évet kellett tanulnia, hogy 180 napot beleszámítsanak. Ha ez így volt és végig dolgozni fog a szülésig, akkor meglesz a jogosultsága a gyedhez. De nagyon ki van számolva:) Ugye a 180 nap az 6 hónap és ha még 7 hónapot dolgozik, akkor 13 hónapja lesz, a gyedhez pedig a szülést megelőzően két éven belül kell 365 biztosított napnak lennie. Ha meglesz neki a 365 biztosított nap, akkor először tgyást igényelhet. Ez a napi bruttó átlagbérének a 70%-a. Ebből csak 16% SZJA-t fognak vonni és 168 napig kapja. Miután lejárt a 168 nap, akkor tud gyedre menni, ami szintén a napi bruttó átlagbér 70%-a, de SZJA mellett már nyugdíjjárulékot és TB-t is vonnak. Ezt a gyerek másfél éves koráig kapja, mivel csak 365 biztosított napja lesz, ahhoz, hogy a gyerek 2 éves korig kapja a gyedet, ahhoz több mint 500 biztosított nap kellene. A gyed lejárta után tud gyest igényelni, amit nettó kb. 25 ezer forint. Ez alanyi jogon jár, a gyerek 3 éves koráig. Ha nem lesz jogosult mégse gyedre, akkor ezt a 25 ezer gyest fogja kapni a gyerek születésétől 3 éves koráig. A családi pótlék 12200 ft körül lesz havonta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!