A Munkahelyem megszűnik. Mi lenne a jobb? 35 hkm
2008 óta dolgozom egy kis cégnél, ami meg fog szűnni. Vagyis a dolgozókat már elküldték, engem nem mivel én állapotos vagyok, április elején fogok szülni. Én gondolom csak a főnökkel megyek a legvégén. De mi van akkor ha én a tgyás megigénylése után szeretnék eljönni a cégtől? Nem várnám meg a végét, mert sajna nagyon összejöttek a dolgok és kellene egy kis pénz és csak akkor tudnák kifizetni valamit ha eljövök tgyás igénylése után. A többiek kaptak 3 havi bért meg 60.000 kajajegyet. Ezt elvileg én is megkapom, meg gondolom a szabadságaimat is kifizetik. Vagy azokkal mi lesz? Mert elvileg ez közös megegyezés lesz ha tgyás után jönnék el, nem? Hogy járnék jobban? Ha megvárnám a végét és úgy küldenek el, vagy mindegy, és eljöhetek a tgyás igénylése után is? Nem tudom mit csináljak.És a gyedem hogy fog alakulni? Mind a 2 lehetőségnél érdekel. Aki tud segítsen nekem. Köszönöm.
35 hkm
Én úgy tudom, ha Tgyás alatt szűnik meg a munkaviszonyod, akkor nem jár majd a GYED!
Azért a1,5 gyeddel jobban jársz, mint a 3 havi fizuddal!
Passzív gyed
Akinek a tgyás vagy a gyed folyósítása alatt szűnik meg a biztosítása, az a baba 2 éves koráig hátralévő időszakra ugyanúgy jogosult végig a gyedre, mintha lenne biztosítása, de ilyenkor passzív gyednek hívjuk, ezzel különböztetjük meg attól, amikor tart közben a biztosítás.
Ha már a tgyás alatt megszűnt a biztosítás, akkor a gyed igénylésekor már semmi közünk nincs az utolsó foglalkoztatóhoz, mégis ő fogja kitölteni a tgyáshoz a foglalkoztatói igazolást, ha pedig kifizetőhely, akkor ő fogja elbírálni és folyósítani a tgyást.
A passzív gyed egy kényelmes, de veszélyes dolog. Azért veszélyes, mert a rengeteg előnye mellett – ugyanolyan összegben jár végig, egészségügyi szolgáltatásra jogosultságot jelent, összeköti a biztosításokat, ami így folyamatos maradhat, nyugdíjhoz szolgálati időnek minősül, beszámít a tgyáshoz az előzetes biztosításba – egyetlen hátránya van csak és aki ezt nem tudja, vagy nem veszi komolyan, az később, egy következő babánál kellemetlen helyzetbe kerülhet. A következő gyed egyik, nehezebben teljesíthető jogosultsági feltétele ugyanis megint az lesz, hogy az előző 2 évben legyen 365 nap biztosítás, de ebbe a passzív gyed már nem számít bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!