Most akkor kinek a nevére kerül a baba, és hogyan?
Én még első babám születése előtt vagyok, és most szembesültem vele, hogy a kórházba vinnem KELL egy házassági anyakönyvi kivonat másolatot, úgy kerül a férjem nevére a babánk.
Viszont sokszor olvasom, hogy vannak kismamák, akik papíron még házasok, de az új párjuktól várják a babát, viszont a törvény szerint a férjük nevére kerül a baba. Ők nyilván nem visznek magukkal házassági anyakönyvi kivonatot, mégis a férj nevére kerül a pici. Akkor hogy is van ez?
Ha én sem viszek, akkor is a férjem nevére írják, nem? Akkor miért kell plusz köröket futni??? (Budapesten élünk, és vidéken volt az esküvő)
Ezt értem, és tudom! De ott az a sok kismama, aki nem akarja, hogy a férje nevére kerüljön, mert új párja van, és az új pár a gyerek apja, nyilván ő nem visz ilyen papírt. Mégis a férje nevére írják. Erre vonatkozik a kérdés.
Sőt! Olyat is hallottam, hogy volt aki már elvált, de visszaszámolták, és a fogantatás idején még házas volt, akkor is a (volt) férjre írták a gyereket.
Ismerősömnek sem házassági anyakönyvi kivonata, sem apasági nyilatkozata nem volt, így az ő nevére (az anya nevére) került a baba.
Tehát akkor futsz igazán plusz köröket, ha nincs nálad semmi dokumentum.
De amúgy nem értelek. Ha van házassági anyakönyvi kivonatod, akkor vidd magaddal, és kész. (nekem nem kértek 300 napnál korábbi igazolást, 6 éve voltunk házasok, azt vittem, amit akkor kaptunk, és elfogadták, ja és más városban szültem mint ahol az esküvő volt, ez sem lényeg)
Vagy nem a férjed a baba apja? S ez a gond?
Törvényileg a férj nevére kerül, és ha te nem viszel magaddal igazolást a kórházba, akkor is a férj nevére kerül. Mert utána tudnak nézni. Max. csak szerzel magatoknak pár kellemetlen hónapot, amíg az ügyintézés tart, míg a babát így-úgy-amúgy anyakönyvezik...
Nálam nincs semmi gond, a férjemé a baba, nagyon várjuk, tervezett volt, szóval nem ezért kérdeztem. Én viszem a papírt.
Csak kíváncsi voltam, hogy az anyakönyvezés hogyan működik kis hazánkban, hogy aki szeretné, hogy a férje nevére kerüljön, annak vinnie kell papírt, aki meg nem, az nem visz, mégis a férje nevére kerül.
Én vittem a másolatot a kórházba, de nem kérték. Csak be kellett diktálnom az adatokat. Hol volt, mikor, a férjem neve, a gyermek vezetékneve, amit házasságkötéskor bejegyeztek. Ha jól emlékszem akkor kellett bemutatni, amikor bementünk az önkormányzathoz a baba anyakönyvi kivonatáért, de ebben nem vagyok biztos.
Egyébként értem a kérdésedet. Ha hivatalból utána néznek mindenképpen, akkor miért kell beszerezni a másolatot?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!