Táppénzen vagyok 2012 nov 12. e óta, májusra várom az első babám. Tgyás, Gyed, és Gyes mikor és hogy kell intézni? Mire vagyok jogosult?
Nekem a védőnőm magyarázta el, de a munkahelyeden is utána érdeklődhetsz. A tgyás után a hivatalos szerv oldalán.
Ami tuti, hogy tgyásra ha jogosult vagy az 6 hónapig jár, és a születés időpontja előtt max 30 nappal lehet elkezdeni igénybe venni.
Azt hiszem utána jön a gyed és a baba 2 éves korától a gyes.
Remélem valamit tudtam segíteni.
www.szmm.gov.hu
Tgyás és gyed feltétele a szülést megelőző két évben kell lennie 365 biztosított napnak. Tehát jogosult leszel gyedre.
A tgyás-t a szülést megelőzően pontosan 28 nappal lehet igényelni és 168 nap, nem fél év.
Ennek lejárta után jár a gyed, amit a gyerek 2 éves koráig kapod. Nem biztos, hogy neked járni fog 2 éves koráig, de lehet.
Ha a munkahelyed TB kifizetőhely, ő fogja neked a tgyást és gyedet intézni, vagyis nekik kell majd a táppénzes papírt és a gyed igénylólapot leadnod.
Ha nem TB kifizetőhely, akkor az OEP-hez kell neked bemenni.
Szerintem gyedre csak a baba másfél éves koráig vagy jogosult, mert a mostani munkahelyed előtt elég sokáig munkanélküli voltál. Meglesz a 356 napod amúgy? Mert ha mondjuk május végén kezdtél dolgozni, a baba meg május elején születik, akkor nem lesz meg. Kivéve persze, ha közvetlenül a mostani munkahelyed előtt voltál álláskeresésin.
Nagyon kicentiztétek a babavállalást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!