Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kitől örökölte a gyermeketek...

Kitől örökölte a gyermeketek a szem és hajszínét?

Figyelt kérdés

Az én szemem kék,a páromé barna,illetve én születéskor sötét hajjal születtem,egy éves koromra kiszőkültem,majd újból szépen elkezdtem bebarnulni. Felnőtt koromra világosbarna lettem. A párom tök szőke volt kicsinek,most pedig sötét bőrű és hajú,majd nem fekete a haja.

Van erre valami íratlan szabály? Tök kíváncsi vagyok milyen lesz a kislányunk :)

2013. febr. 13. 09:50
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

A genetika szépsége, hogy kiszámíthatatlan.

Nekem kék a szemem, és szőkésbarna a hajam, párom barna szemű és sötétbarna hajú.

Lányunk vörös hajú és zöld szemű. :)

Igen pici esély volt erre, de ő ilyen lett. Az apai dédmamája volt vörös hajú és zöldszemű.

Bevallom mindenre gondoltam, de arra nem, hogy az apai dédmamára fog hasonlítani! :)

2013. febr. 13. 09:54
 2/15 anonim ***** válasza:

Én kicsinek világosszőke hajú voltam, zöldesbarna szemű, majd az évek előrehaladtával egyre inkább sötétebb szőke lettem, már inkább barnább és sajnos nagyon gyenge és vékony szálú. Apámnak van szőke haja és szintén vékony szálú és anyukámnak ilyen szeme.

A férjem gyerekkorában szőke volt, majd neki is sötétedett, olyan szinten, hogy felnőtt korára fekete haja lett és kék szeme. Náluk apósomnak van fekete haja, ami nagyon erős, mint ahogyan a férjemé is és anyósomnak kék szeme.

A kisfiúnknak mikor elhullott a fekete babahaja, inkább szőkébb lett, de egyre inkább sötétedik és nagyon erős, szerintünk olyan lesz, mint az apukájáé és a szeme is kék, mint az apukájáé. És a szempillái, az orra is tiszta apja.:) Szóval nem igazán hasonlít az anyukájára.:)

2013. febr. 13. 09:57
 3/15 anonim ***** válasza:

Én: zöld szem, sötétbarna, majdnem fekete haj.

Férjem: kék szem, világosbarna haj.

Kisfiunk: fekete szem, világosbarna haj

Kislányunk: barna szem, világosbarna haj

2013. febr. 13. 10:02
 4/15 anonim ***** válasza:

párom+én-zöld szem,sötét barna haj,szinte uo.árnyalatú

Babánknak kék szem,világos barna haj

2013. febr. 13. 10:09
 5/15 anonim ***** válasza:
A lányom a szeme színét az apjától (szürkéskék), a haját tőlem (hosszú sötétbarna, hullámos) örökölte.
2013. febr. 13. 10:18
 6/15 anonim ***** válasza:

Szia! Az öröklődésre nem íratlan, hanem „írott szabály” is van. :)

Egy hozzászóló már nagyon jól megfogalmazta ezt máshol, idemásolom:

„Domináns-recesszív öröklés menet. A barna szemű ember lehet homozigóta (mindkét szülőjétől a "barna" gént örökölte, vagy heterozigóta (egyik szülőjétől barna a másiktól kék gént örökölt) A barna gén domináns a kékkel szemben és ezért barna szeműek ezek az emberek. Akik hordozzák a recesszív "kék" gént azok ezt utódjaiknak tovább adhatják, így lehet kék szemű gyerekük. (ha mind két szülő hordozza a recesszív gént,) akkor két barna szemű embernek is lehet kék szemű gyereke.”

Ennek megfelelően létezik szemszínkalkulátor is (nem árt tudni hozzá angolul): [link]

2013. febr. 13. 10:19
 7/15 anonim ***** válasza:
A hajszínnel nyilván ugyanaz a helyzet, mint a szemszínnel.
2013. febr. 13. 10:21
 8/15 anonim ***** válasza:

A szemszínét egyikünktől sem. A férjemé zöldeskék, az enyém zöldesbarna, a gyereké meg barna.

Az én hajam sötétbarna, a férjemé világosbarna, a gyereké világosbarna, de most szőkül.

Ráadásul a baba bőrszíne sokkal sötétebb, mint a miénk. Nem cseréltük el a kórházban, ez egész biztos. :)))) Apukámnak van kreol bőre, lehet, tőle örökölte.

Van néhány szabály, például, hogy a sötétebb tónusok dominánsabbak a hajszínnél, de ez sem jelenti azt, hogy 100%-ban a sötét haj öröklődik, csak azt, hogy nagyobb valószínűséggel. Nálunk se jött be.

2013. febr. 13. 10:36
 9/15 anonim ***** válasza:

Én középbarna, szürkés-zöld szemű nő, párom sötétbarna haj, barna szem.

A fiú az én szememet örökölte, a haja az apjáé.

A lány haja ugyanolyan, mint az enyém, a szeme viszont nagyon világoskék.

2013. febr. 13. 10:38
 10/15 anonim ***** válasza:

Én: gesztenye haj, barna szem.

Férjem: sötétszőke, kék szemű.

Kisfiúnk sötétszőke lett, barna szemmel. Egyébként az egész fejformája az apja, viszont ha nevet, olyan kis puffancs almácskái lesznek, mint nekem voltak/vannak. Illetve szerencsére a bőrét tőlem örökölte.

2013. febr. 13. 11:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!