129. 000 bruttó bérre pontosan mennyi nettó tgyást/gyedet fogok kapni?
Több infóra is szükség lenne, ebből nem kiszámítható. A munkaügyesed pontosan meg tudja mondani, a gyednek itt tudsz utánaszámolni:
Röviden: 129000 - nek a 70%-a a TGYÁS és a GYED= 90300 Ft( bruttó)
Nettóban ( családi adókedvezmény nélkül):
TGYÁS: 75852 Ft
GYED: 66822 Ft
A családi adókedvezmény 1 gyermek után 10000 Ft-tal növelheti a fenti összegeket.
Azt gondolom tudod hogy mik a jogosultság feltételei, és hogy az ellátások összegét pontosan mely jövedelmek alapján fogják számolni(?)
Igen, tudok mindent, a második gyerekre kapnám ezután az ellátásokat. Az elsőre még több volt a fizum.
A munkaüggyel beszéltem, de nem tudták nekem megmondani vagy csak nem volt kedve számolgatni. Ennyit mondott, hogy 129-ből lesz számolva.
Meg annyit mondott, hogy eddig kb 4000 volt a napi ellátás, most meg 3000 lesz, de akárhogy számolom, nekem nem jött ki. Lehet ezt is bruttóban mondta.
Első gyerekre egyébként max gyedet kapok most.
Ez így kissé zavaros nekem, bocsi.
Na szóval: az első gyermekkel mekkora bruttó bérrel mentél el szülni? A két gyermek között visszamentél dolgozni? Ha igen, mennyi időre? Ha nem, akkor milyen ellátásokat (TGYÁS/GYED/GYES/táppénz) mettől meddig kaptál,és milyen összegeket? Mikortól vagy jogosult az új TGYÁS-ra a második gyermek után?
Sajnos nem tudom mennyi volt a bruttóm az első gyereknél. A nettóm 114 volt, és erre jött még rá pár jutalom. Kb egész évben nézve olyan 1 havi fizetés nettóban.
Tgyásra jogosult voltam vele, az szintén 114 körül volt. A gyedem a maximum vele, ez nem fog lejárni a kicsi születéséig, tehát gyedbe szülök. Nem mentem vissza dolgozni.
Az első által belinkelt kalkulátor (ha mindent jól írtam) 30.000-el kevesebbet dob ki a második gyerekre, mint gyed.
Táppánzen sosem voltam.
A kicsi most fog megszületni május elején, ekkor kaphatnék rá tgyást, de mivel ez is kevesebb lesz a mostani gyedemnél (1 gyerek utáni adókedvezménnyel 106e) ezért szerintem nem fogom igényelni amíg kaphatom a nagyobbik után a gyedet. Ő júliusban lesz 2 éves, addig vagyok jogosult is.
Ha a második gyerekkel úgy mész TGYÁS-ra/ GYED-re hogy nincs a két gyerek születése között legalább 180 bérezett nap ( neked ugye nem lesz, mivel GYED-en vagy), akkor az ebtv. alapján a bruttó max TGYÁS a minimálbér kétszeresének a 70%-a, ami idén 137200 Ft, a max GYED pedig szintén ugyanennyi. Nettó TGYÁS ( adókedvezmény nélkül): 115248 Ft, nettó GYED: 101528 Ft ( adókedvezménnyel együtt mindkét összeg 20-20 ezerrel több nettóban).
Ha a fizud ( bruttó) a minimálbér kétszeresénél kevesebb, akkor az az alap ( ezért lenne jó tudni, hogy mennyi a bruttód- ezt bérpapírokon, munkaszerződésesen megtalálod)
A béred elvileg nem csökkenhetett a GYED alatt – különösen a tudtod nélkül- , kérdés, mi ez a 129 ezer Ft amiről a bérszámfejtő beszélt? Elképzelhető hogy ez az alapbéred pótlékok nélkül?
Így van, ez az alapbérem. Én úgy vettem ki a szavaiból, hogy: 2011-ben szültem az elsőt, és ugye az előtte lévő évem teljes fizetéséből számolták a gyedet és a tgyást. Ebben ugye benne voltak a pótlékok és jutalmak. Viszont a mostani 2013mas babánál már nem tudják ezt figyelembe venni, hanem csak az alapbért ami 129e.
Ami a legrosszabb, hogy mindenhol azt olvastam/hallottam, hogy ha az anyuka gyedbe szül, akkor kb ugyanazokat (ugyanannyi) az ellátásokat kapja a másodikra is. Ezért mertem vállalni most a másodikat. Ha tudtam volna, hogy ennyivel kevesebbet kapok, akkor visszamentem volna dolgozni :(
Hát ez elég speciális eset.
Az ebtv. alapján a TGYÁS összegét (ha nem jövedelem 70%-a alapján állapítják meg) a táppénz számítás szabályai szerint kell megállapítani.
Ez a következő:
"48§
(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.
(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni."
Neked ugye nincs 180 napod, így NEM a fentiek alapján számolandó az újabb TGYÁS/GYED-ed. Menjünk tovább:
"(4)Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem."
Valszleg erre hivatkoznak, amikor a szerződés szerinti béredből állapítják meg a TGYÁS-t ( a 129 ezresre). Na de itt van az 5. bekezdés:
"(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb."
Arról van tehát szó, hogy neked azért nem volt 180 napod, mert GYED-en voltál ( leszel) az igénylét megelőzően, ezért rád az 5. bekezdést kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a korábbi ellátás alapját ( előző TGYÁS/ GYED) képező összeg ( ami az összes, pénzbeli eg. bizt. járulék alapot képező jövedelmed volt és nem csak az alapbéred) figyelembevételével kell megállapítani neked a TGYÁS-t/GYD-et, ami magasabb, mint a 129000 Ft-ból számított összeg!
A TGYÁS ugyan maximalizálva van ez esetben( ezt már korábban leírtam: 137200 bruttó idén), de ez még mindig több, mint amit most akarnak adni.
Azért tisztázandó ezt a helyzetet, én még azt javaslom hogy kérdezd meg erről az OEP-et, illetve van egy nagyon jó "TB-koponya" itt a neten, ahol kérdezhetsz, a link:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!