Tényleg úgy van, hogy ha a gyerekkel megyek táppénzre és a gyerekorvos ad nekem igazolást, akkor kevesebb a táppénz? De mehetek a saját orvosomhoz is a gyerek betegsége miatt táppénzes papírért?
Biztosan nem több:)
A jogszabály elég egyértelműen írja, hogy a gyermekápolási táppénz összegét a táppénzszabályok alapján kell meghatározni. Így ugyanannyi lesz, mintha te mennél táppénzre.
DEHOGYIS!!!
HAgyjátok már abba a félretájékoztatást!!!
Lesz@rom, ha nekem nem hisztek, de akkor legalább a jogszabálynak hinnétek...
Nem mellesleg meg azt sem tudjátok, hogy miket irkáltok. Ha TE beteg leszel, akkor 15 munkanapig BETEGSZABADSÁGRA vagy jogosult.
Ha a GYEREK lesz beteg, akkor utána azonnal táppénzre vagy jogosult.
A kettő TELJESEN MÁS. A betegszabi alatt rendes bérjövedelmet kapsz ami a bruttó béred 70(60)%-a, levonások belőle ugyanazok, mint munkabérből.
A táppénz alatt ELLÁTÁST kapsz, ami a bruttó béred 60(50)%-a, levonás belőle CSAK szja.
A gyermekápolási táppénzt UGYANÚGY kell megállapítani, mint a rendes táppénzt. Tehát UGYANANNYI LESZ, MINTHA TE MENNÉL TÁPPÉNZRE.
Mivel csak hajtjátok a baromságokat, anélkül, hogy tudnátok mi a helyzet, íme pl. az OEP saját HIVATALOS tájékoztatója:
Javaslom elolvasásra a 3. oldal "Gyermekápolási táppénz összege " fejezetet - csak EGY mondat.
De a teljes félreértés elkerülése érdekében íme a jogszabály: [link]
A táppénzt a 43-49§ rendezi, benne van a gyáp is (44§. e) pont), és nincs különbségtétel a 44§ a és e pontja között! Ugyanaz a táppénz jár a te betegséged és a 12 éven aluli gyereked betegsége esetén.
Lehet különbség összegben, de csak akkor, ha te még saját betegséged miatt kaphatsz betegszabit (így lehet a táppénz a kicsi után több és kevesebb is), de a TÁPPÉNZ ugyanannyi lesz, bármelyikőtök beteg.
Kedves Utolsó!
Jól értelmezem? Magyarul igaz az, hogyha gyerekkel megyek, akkor kevesebbet kapok, ugye?
Ugyan nem az utolsó vagyok, de leírom ide példákkal.
Te megbetegszel, elmégy az orvoshoz, kiír 3 hétre, amíg otthon fekszel.
A bruttó béred 100.000. A nettója (számoljunk mindent adókedvezmény nélkül, így egyszerűbb + vegyük azt alapul, hogy van 2 év megszakítás nélküli jogviszony) 65500.
A 3 hét alatt te végig betegszabira leszel jogosult, ami 70%-a a NETTÓ bérednek: ebben az esetben 50 ezer Ft-ot kapsz adott hónapra.
Ha a következő hónapban megint kiírnak 3 hétre, akkor már nem betegszabira, hanem táppénzre vagy csak jogosult. A bruttó 100 ezer esetén a táppénz a BRUTTÓ 60%-a, vagyis 60 ezer, nettóban ez 54 ezret jelent abban a hónapban. HA a gyerekkel írnak ki, akkor is ugyanennyi.
Tehát a táppénz ugyanannyi akár magad után kapod, akár a gyerek után.
És ha maradunk a példámnál, akkor láthatod, hogy ha elmégy 3 hétre betegállományba a SAJÁT betegséged miatt 3 hétre, kevesebbet kapsz, mintha a GYEREK betegsége miatt mentél volna el. De ha ÚJABB 3 hétre mégy el a SAJÁT betegséged miatt, akkor pontosan ugyanannyit kapsz, mintha a gyerek miatt mentél volna.
A különbség összegfüggő.
Köszönöm, így már teljesen érthető!
Alapvetőleg nem vagyok hülye ezekhez a dolgokhoz, de 38 éves vagyok és jómagam sosem voltam táppénzen, kop-kop, sosem voltam olyan beteg, hogy táppénzre kelljen mennem. Viszont most van két bölcsis gyerekem, akik miatt elkezdtem érdeklődni.
Nagyon köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!