Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogyan töltöttétek ki Nyilatko...

Hogyan töltöttétek ki Nyilatkozatot, ami az adóterhet nem viselő járandóságok figyelembevételéről szól?

Figyelt kérdés

Nem igazán értem, pedig elolvastam a tájékoztatót is. :(

Hova mit kell írni akkor, ha Gyed-et kapok, a családi pótlékot is én kapom? És együtt élünk a férjemmel, ha ez számít.

Íme a nyomtatvány:

NYILATKOZAT

…………………………

(munkáltató/kifizető)

részére

az adóterhet nem viselő járandóságok figyelembevételéről

Bejelentem, hogy a 2009. adóévben szeptember, október, november, december (a megfelelőek aláhúzandóak) hónapban a számomra / házastársam, élettársam számára történő havi ……………… forint rendszeres családipótlék-folyósítás alapján nálam adóterhet nem viselő járandóságnak minősül annak 50 százaléka, azaz havonta ……………… forint.

Bejelentem továbbá, hogy a 2009. adóévben esedékes jövedelmeim adóelőlegének megállapításához

2.1. ……………… hónaptól kezdődően (e hónapra vonatkozóan is) havi ……………… forint rendszeres – az 1. pontban nem említett –

2.2. ……………… hónapban ……………… forint nem rendszeres

adóterhet nem viselő járandóság figyelembevételét kérem.

Köszönöm előre is, holnap kéne leadnom...

2009. szept. 3. 15:40
 1/4 anonim ***** válasza:
Ha a munkáltatód utalja a gyed-et, akkor az ő nevét írod be fölülre, ha az OEP-től kapod a gyed-et, akkor az OEP nevét. A "Bejelentem..." kezdetű mondatban aláhúzod, hogy számomra. És beírod a családi pótlék teljes összegét az első szaggatott vonalra, majd az összeg felét a második szaggatott vonalra. Ha több gyerkőc után kapsz családit, akkor értelemszerűleg összesítve kell megjelentetni. A 2.1. és 2.2 részeket akkor kell kitölteni, ha más egyéb adóterhet nem viselő járandóságot is kaptatok, ami adóköteles lett, pl. szocpol.
2009. szept. 3. 16:13
 2/4 A kérdező kommentje:
Ez igen!:) Megértettem, így töltöm ki. Köszönöm, rengeteget segítettél.:))
2009. szept. 3. 20:47
 3/4 anonim ***** válasza:
Még csak annyi, hogy ezt a férjednek is ugyanúgy ki kell tölteni és leadni a munkahelyét. Annyi a különbség, hogy ő nem a "számomra", hanem a "házastársam számára" mondatrészt húzza alá az elején. Ez azért van így, mert kitalálta állambácsi, hogy ne lehessen azzal trükközni, hogy az alacsonyabb jövedelmű igényli meg a családit (és ne adózzon többet összességében a család, mint eddig), hanem mindkét fél adóalapját egyformán, 50-50%-ban növeli a családi pótlék függetlenül attól, hogy ki igényelte meg. Örülök, hogy segíthettem.
2009. szept. 4. 22:16
 4/4 A kérdező kommentje:

Igen, ezt gondoltam, bár még nem is kaptak ilyen nyomtatványt.

Köszi még egyszer.

2009. szept. 5. 11:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!