Gyes - munka - szülés, milyen juttatással jár?
Gyesen vagyok, de közben megszűnt a munkaviszonyom. Egy másik helyre szívesen felvennének, de csak egy két hónapra, amíg ott oktatáson van a kolléga, és minimálbérrel.
Ha ez után - a munka lejárta előtt - visszamegyek gyesre, akkor a gyes alatt megszülető következő baba után mit vehetek igénybe? Feladjam-e a jelenlegi gyest vagy csak 6 órát vállaljak?
Vállald el a munkàt, még ha csak 2 hónapra, akkor is ha minimál vért adnak, majdnem a GYES háromszorosa lesz a fizud /hó!
Utánna vissza tudsz menni gyesre.
A második babával GYES jár majd csak, mivel elbocsátottak, van megszakítás a két munkanközött, nincs állandó munkád, és mivel nem lesz meg a 180 bérezett napod, gyedre nem
Leszel jogosult!
De ezt azért én elvállalnám 2 hónapra!
Mikor szűnt meg a munkaviszonyod? Mikorra várod a második babát? Az elmúlt 3 évben mennyi munkaviszonyod volt? Mikor lesz ez a munka?
Előfordulhat, hogy gyesen kívül mást is kaphatsz, bár ennek kicsi az esélye a leírtak fényében, de ha ezekre a kérdésekre válaszolsz, akkor tisztábban látunk.
Első válaszoló, a 180 bérezett nap nem kell a gyed jogosultsághoz.
A gyes kezdetével, novemberben szűnt meg a munkaviszonyom.
Augusztusra várom a 2.-at.
2010-ben 4 hónapot dolgoztam, utána mentem tgyás/gyedre.
Azért szeretném elvállalni a munkát, mert így van esély rá, hogy nem csak gyest kapok (csak a gyes nagyon kevés lenne...) Kérdés, hogy 1 2 hónap munka azután gyes elég-e a több juttatáshoz... Vagy jobb lenne ha csak szülés előtt július környékén mennék dolgozni, és munkából mennék szülni? De ez az összegen változtat-e? Vagy elég ha 1-2 hónap munka, vissza gyesbe, és onnan szülés?
Kérdés még, hogy a gyes-t feladjam-e, vagy gyes mellett 6 órát vállaljak, mert lehet, hogy úgy több az adminisztráció.
Az a baj, hogy a tbnél is hebegnek összevissza, senki nem tudja pontosan :-(
Ha novemberben szűnt meg a jogviszonyod, akkor a 365 napod megvan. Már csak a biztosítottság hiányzik. A gyes önmagában kevés. Kell mögé jogviszony.
Szerintem csináld így: elvállalod a 2 hónapnyi munkát, meg amit még tudsz, és a szülés előtt kb. júniusban elmégy álláskeresési támogatásra. A szülés várható időpontja előtt 28 nappal megkezded a tgyást. Amikor a tgyás lejár, akkor újra igényled az álláskeresésit, és a támogatás alatt igényled a gyedet, így az is járni fog.
Egész pontosan mikortól meddig dolgozhatnál?
Még pontosan nem beszéltük meg, csak hívtak, hogy tudok-e egyáltalán menni. Most a válaszomra várnak.
Elvileg febr. 1 től 28-ig, ami biztos, vagy inkább biztosabb.
Akkor úgy gondolod, hogy júniusban menjek el álláskeresésire és a gyest szüntessem meg? A tgyás megkezdésével pedig az álláskeresésit szüntessem meg?
Ha lejár a tgyás, menjek vissza 1 nap álláskeresésire és igényeljem a gyedet? Lehet ezt így?
Ez egy kicsit bonyolult nekem elsőre :-(
Jól értetted, igen így csináld:)
Most csak sarkosan magyarázom, részletek nélkül:
a tgyáshoz, gyedhez kell 365 nap biztosítotti idő neked megvan, mert novemberig élt a munkaviszonyod. Feltétel még a biztosítottság: ez nincs neked, mert nincs
munkaviszonyod, és ezt érheted el az álláskeresési támogatással, mert annak a folyósítása alatt ugyanolyan Biztosítottnak minősülsz, mint a munkaviszonyban állók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!