Ha a GYED igénylése elötti évben (2012) nincs 180 bérezett nap, viszont 2011-ből van, akkor a 2011-ből számítják majd a GYEDemet, vagy ettől függetlenül, a 2012-es év szerint? 2013 májusától fogom igényelni a GYEDet.
Maradt 10 napom a munkanélküliből, de ha nem maradt volna, akkor is jogosult lennék passzív gyedre.
Akkor ezek szerint kb 50.000 lesz a gyedem? Nagyszerű, milyen felemelő:(
Azért több lesz, mint 50 ezer, ha igénybe veszed az adókedvezményt.
A 98 ezerre a bruttó gyed 68600, ennek a nettója adókedvezmény nélkül valóban 51 ezer, de az adókedvezménnyel 61 ezer.
Kedves Hozzáértők!!!! :)
Legyen szíves segíteni, aki tud!
Szóval:
2010. januártól március 1-ig dolgoztam (előtte 6 évig folyamatosan). Utána táppénz, és július 09-től TGYÁS, dec. végétől GYED.
2011. teljes évben GYED.
2012. július 9-ig GYED, lejártát követően szept. 13-ig kivett szabadság (tehát kb. 2 hónap), majd november 09-ig táppénz (ez is kb. 2 hónap).
2012. november 10-től év végéig TGYÁS.
2013. májusától ismét GYED lesz a második gyerekre.
Tudatlan vagyok, de próbáltam utánajárni, nekem bonyolult...
Az első gyerek után járó ellátások számomra érthetőek.
Viszont a 2012. novemberében induló TGYÁS-t megelőzően nem volt 180 bérezett napom, csak kb. 2 hónap a szabadságok kivétele által. Előtte GYED, utána táppénz.
Mi volt az alapja a TGYÁS-omnak, illetve mi lesz az alapja a 2013-ban induló GYED-emnek?
Köszi!
A tgyás alapja a minimálbér kétszerese, vagy ha a 2 havi béred kevesebb ennél (amit erre a 2 szabis hónapra kaptál, az a tényleges béred, ha ez összegezve kevesebb 186 ezernél, akkor ez a tgyás alapja. Ha pl. 150 ezer a havi béred, akkor ez a 150 ezer lesz a tgyás alapja. Majd a gyedé is.
Ha több, akkor a 186 ezer a tgyás alapja. A gyed alapja meg a kedvezményszabály értelmében ugyanez. Tehát mindkét ellátásod max. 130200 lehet bruttóban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!