Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha a GYED igénylése elötti...

Ha a GYED igénylése elötti évben (2012) nincs 180 bérezett nap, viszont 2011-ből van, akkor a 2011-ből számítják majd a GYEDemet, vagy ettől függetlenül, a 2012-es év szerint? 2013 májusától fogom igényelni a GYEDet.

Figyelt kérdés
Álláskeresési járadékról mentem szülni.
2013. jan. 12. 11:38
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
Ha nincs meg a 180 nap bérezett nap, akkor a minimálbérből számolják a gyedet. Én is így jártam. Annak az összege nettóban eddig 49 000 forint körül volt, most, hogy emelték a minimálbért, remélem, hogy eléri majd az 50 000-t! :-)(
2013. jan. 12. 12:31
 2/19 anonim ***** válasza:

Nekem sem volt meg a 180 bérezett napom a baba születését megelőző évben, mert táppénzen voltam. Előtte 10 év folyamatos munkaviszonyom volt.

Nekem a minimálbér 2x-nek a 70%-át vették, a tgyás-nél sokat buktam, de a gyedem közel max. volt, 88 e ft/hó.

220 e ft-os br bérem volt.

Ez az 1. babánál volt így, aki 2009. év elején született.

2013. jan. 12. 13:37
 3/19 anonim ***** válasza:

tgyás:

[link]

2013. jan. 12. 13:42
 4/19 anonim ***** válasza:

Nem mennek vissza 2011-re bérezett napot keresni.

Ha 2013-ban igényled a gyedet, akkor 2012 lesz az irányadó időszak. 180 bérezett nap híján valóban a minimálbér az alap, KIVÉVE ha azért nincs 180 bérezett nap, mert táppénzt, tgyást, gyedet kaptál. Idén milyen ellátást kaptál? VAgy meddig dolgoztál? NAgyon kevés az info a korrekt válaszhoz:(

2013. jan. 12. 13:45
 5/19 anonim ***** válasza:

"KIVÉVE ha azért nincs 180 bérezett nap, mert táppénzt, tgyást, gyedet kaptál."

De nem minden esetben tgyás-sal kezdődik?

Vagy nem mindegy hogy melyik hónapban születik a baba? Más az ellátás, ha decemberi és más ha januári?????

2013. jan. 12. 13:55
 6/19 anonim ***** válasza:
Nekem a szülés éve előtti évben nem volt 180 bérezett napom (GYED-en voltam), így a szülés évét is nézték. Ha jól tudom úgymond "visszafelé" számoltak a szülés előtti táppénz igénylése napjától.
2013. jan. 12. 14:04
 7/19 anonim ***** válasza:

"De nem minden esetben tgyás-sal kezdődik?

Vagy nem mindegy hogy melyik hónapban születik a baba? Más az ellátás, ha decemberi és más ha januári?????"

De, minden esetben tgyással kezdődik. Csak éppen nem mindegy hogy mikor.

Lehet más az ellátás ALAPJA, ha decemberben, és ha januárban születik a baba.

Példa:

Anyuka 2011-ben végig dolgozott, 2012-ben dolgozott májusig, majd elment táppénzre, decemberben szült.

Ebben az esetben a tgyás alapja a 2011-es évi jövedelem lesz felső korlát nélkül, a gyed alap azonban nem lehet a 2012-es évi jövedelem, tekintve, hogy 2012-ben nincsen 180 bérezett nap. VIszont tekintettel arra, hogy ennek oka a táppénz, majd tgyás, így a gyed alap az utoljára kapott ellátás alapjával egyezik meg.

Ha a gyerek januárban születik, a tgyás alapja a 2012-es tényleges bér lesz, de van maximuma, nem lehet több a minimálbér kétszeresének 70%-ánál (a 180 bérezett nap hiánya miatt).

HA viszont anyuka 2011-ben gyeden volt, majd pl. 2012 márciusától gyesen, és a baba 2012 decemberben születik, akkor a tgyás alapja a szerződéses bér a már említett korlátozással, a gyed alapja viszont már a minimálbér, mert gyes miatt hiányzik a 180 bérezett nap.

Viszont ha anyuka márciustól júliusig van gyesen, aztán elmegy táppénzre, akkor nagyobbrészt gyedet, majd táppénzt, majd tgyást kap (csak 5 hónap a gyes) ebben az esetben a tgyás alapja lesz a gyed alapja is, vagyis nem a minimálbér.

Igazából gyed tekintetében a választóvonal július 16 környéke, mert ha ez előtt kezdi meg valaki a tgyást, akkor a gyed és a tgyás igénylése egyazon évben történik, míg ha ezután az időpont után kezdődik a tgyás, akkor a két ellátás irányadó időszaka (igénylést megelőző év) eltérő év lesz.

2013. jan. 12. 14:58
 8/19 A kérdező kommentje:

Jajjj, azt hittem már ennél jobban nem okosithattam volna ki magam ellátások témakörben, de úgy látszik tévedtem,mert nem értek semmit. A tgyásról szinte mindent tudok,mert eddig azzal foglalkoztam, de a gyedről nem.

Szóval: 2012 novemberétől igényeltem a tgyást, decemberben szültem, 2013 május végéig leszek tgyáson,onnantól gyeden.

2012-ben nincs 180 bérezett nap,mert január 16-tól április végéig dolgoztam, utána elküldtek a baba miatt. Októbertől munkanélküli ellátáson voltam nov.közepéig,amikor megkezdtem a tgyást.

2013. jan. 13. 09:33
 9/19 A kérdező kommentje:

DE ha beleszámitom a 2012-es évembe a munkanélküli ellátási napok számát, és a tgyáson töltött napok számát, akkor 182 nap bérezett napom van, de ugye van benne megszakítás. Ezek szerint akkor ugyanaz lesz a gyedem alapja, mint a tgyásomé?

"Ha a szülőnek az irányadó időszakban [a gyed-re jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt

közvetlenül megelőzően] azért nem volt 180 naptári napi keresete, mert táppénzben, terhességigyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz összegét a korábban folyósított

ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve, hogy ez kedvezőbb, mint

a minimálbér. "

2013. jan. 13. 09:56
 10/19 anonim ***** válasza:

Nem számíthatod bele, mert sem a munkanélküli ellátás, sem pedig a tgyás nem bérezett nap. Neked bérezett napod összesen januártól áprilisig van.

Mivel neked nagyobbrészt az álláskeresési és a munkanélküliség volt az oka a 180 bérezett nap hiányának, így neked a minimálbér lesz az alapja a gyednek. Persze akkor, ha maradt még az álláskeresési támogatásból pár nap, mert ha nem maradt, akkor a gyedre nem is leszel jogosult.

2013. jan. 13. 13:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!