Miért hiszik azt egyes anyukák, hogy manapság semmi nem tesz jót a babáknak, amin mi anno 20-30 éve felnőttünk?
Azért gondolják,mert azok a dolgok amik akkor voltak...mondjuk tápszer helyett tej,vagy 4 hónaposnak párizsi,vagy tudom is én mi,szóval nézd meg azokat az embereket,felük elhízott,vagy van valamilyen baja,magas koleszterin,vérnyomás,cukorbetegség meg ilyenek...
Én nem gondolom már sehogysem,tegnap írva mondtam anyumnak,hogy én nem szülök gyereket,mert a média és a sok okos védőnő,meg nevelési tanácsadó és nem elsősorban a szuperanyukák azt sugallják,hogy nevelj zseniket.Épp tegnap hallottam,hogy a gyermek 6 éves koráig fogékony,addig kell neki megtanítani a nyelvet meg mittomén mit,a műsorvezető is kicsit elképedt.Én nem akarok ilyet a gyerekemnek,azt akarom,hogy sokáig maradjon gyerek,játszon amedddig csak lehet,tanulni ráér...de nem én ennek a mocskos bűzös szuperanyukkal és zseninevelőkkel teli világnak nem szülök gyereket...pedig minden vágyam ő,az oldalra is azért jövök,hogy tájékozódjak,pedig mg jó 10 évig ráértem volna ezzel a kérdéssel foglalkozni.
Ti nem féltek sokszor,hogy nem csináltak valami jól és ezért kaptok a rokonoktól,barátoktól és a környezettől és ettől depresszióba süllyedtek és elhiszitek,hogy pocsék anyák vagytok?Én már biztos vagyok benne,hogy velem ez lesz,de ilyen fórumokra akkor sosem fogok jönni,mert mióta itt olvasom a szuperanyuk válaszatit(akinek nem inge...)azóta elhiszem,hogy sz@r anya leszek és mg gyereket sem merek vállalni...
Szerintem az a helyzet, hogy bárki bármit le tud írni!! Ha akarnám én is írhatnám azt, hogy nem ültettem a babámat, pedig nem igaz. Én igenis ültettem, mert akkor szépen el volt, ültem mögötte és nekem volt dőlve és úgy játszott 5 hónapos korától. Hat hónaposan már támaszték nélkül ült. A 6 hónapot hozzátáplálással speciel betartottam, mert volt elég tejem. Viszont soha nem főztem neki fűszer nélkül, azt egye meg aki akarja. Sőt cukor nélküli teát sem adtam kislányomnak. A tejjel óvatos vagyok, mert volt a családban tejallergia. Kislányom 11 hónapos kora óta a mi ebédünket eszi.
Szóval mindenki azt ír, amit akar!
És nem kell beszólni, hogy milyen rossz anya vagyok ezek miatt, mert kislányom makk egészséges, mind testileg, mind lelkileg.
Mert az eltelt 20-30 évben meg is mutatkoztak azok a hátrányok, amik esetleg abból adódtak, amiket felsoroltál. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek MINDENKIRE rossz hatással vannak/voltak, de mivel ezt előre nem tudhatod, jobb, ha elkerülsz olyasmit, amire a statisztika alapján nagyobb az esély, mint amit az adott anyuka még okésnak tart. Nem beszélve arról, hogy össze sem lehet hasonlítani a 20-30 évvel ezelőtti tejeket a maiakkal. Én is tejen nőttem fel, méghozzá az akkor divatos "feles tejen" (fele víz, másik fele zacsis tehéntej) a mai napig imádom (még a ma kapható műtejek nagy részét is), nem lettem allergiás a laktózra, stb. Máskülönben meg akkoriban nem igazán vizsgálták meg a játékok hatását, örültek, ha a gyerek el van valamivel, nem esik el 4 másodpercenként megütve magát. Azóta azonban számtalan helyen készítettek arról mindenféle tudományos cikket, tesztet, satöbbit, hogy pl. a holdkomp milyen hatással van a gyerekekre. Akár az egyensúly fejlődésének szempontjából, vagy a lábacskák, gerinc fiziológiás fejlődése szempontjából, meg még egy csomó minden szempontból. Ha azt mutatja egy ilyen vizsgálat, hogy nagyobb az esélye gyerekemnek arra, hogy mondjuk ettől lassabban fog fejlődni bármije is, akkor szerintem logikus, hogy azt inkább kerülöm. Ha nem hiszem el, akkor nem. De ez mindenképp az adott szülő felelőssége és kompetenciája. Engem nem szoktak zavarni a mindent ellenző anyukák, a saját gyerekemet a saját elképzelésemnek megfelelően nevelem, fejlesztem, meghallgatom a doki tanácsait és ennyi. A párom és én a legtöbb dologban egyetértünk, amiben nem, azon néha vitatkozunk, de mindig dűlőre jutunk. (Pl. nem úgy tanulja meg, hogy nem szabad, ha már eltört néhány poharat, hanem már nem árt előtte rászólni és állandóan figyelni kell, még, ha ritkán is avatkozunk közbe.)
A másik pedig az, hogy nem csak ezen a téren fejlődik a világ, rengeteg olyan dolog van, ami 20-30 évvel ezelőtt "jó volt" ma már tiltott. Egyszerű példa: Nézd meg, főleg vidéken hány helyen van hullámpala kerítés. Teljesen jól funkcionált évtizedekig, senkinek semmi baja nem volt vele. Ma már kimutatták, hogy nem kis mértékben tartalmaz az egészségre ártalmas azbesztet, ami az egyik legagresszívebb rákkeltő anyag. Nem tudod kimutatni, hogy volt-e valaki, aki bármikor is a kerítés miatt lett volna rákos, mert ezt rengeteg dolog befolyásolja még, de ha ez köztudott dolog, nem valószínű, hogy jó szívvel alkalmaznád a saját kertedben, ahol a gyereked játszik. Mellesleg anno én a régi munkahelyemen a teafőzéshez használt rezsóm alá tűzvédelmi szempontból kaptam egy azbeszt lapot, hogy arra tegyem... Rátettem, mert nem is gondoltam, hogy az egy káros anyag. Pár évig használtam is, szerencsére (egyelőre) semmilyen káros hatását nem vettem észre, de nincs rá biztosíték, hogy ez később is így lesz.
Egy szó mint száz, ha van valami ami esetlegesen negatív hatással lehet a gyerekedre, szerintem az a normális, ha nem teszed ki ennek.
Kedves 12.27-es.Ne a rokonoknak, barátoknak, védőnőnek, orvosnak, szuper anyukáknak akarj megfelelni, hanem a születendő gyermekednek. Jah és nem nekik szülöd, hanem magadnak és párodnak! Ezen gondolkodj el! Haennyire előre készülsz a gyermekvállalásra nem hiszem, hogy "rossz" anya válik belőled. A gyermeknek az a jó, ha az anyja jót akar neki, és ez most mindegy, hogy az jelenti-e hogy anyatejet kap vagy tápszert stb.
Ne így állj ennek neki!
Kedves 12:27-es (remélem jól emlékszem az idődre)!
Azért van ez, mert az ilyen szuperanyukák kapnak most több nyilvánosságot, a csapból is az folyik, hogy ők mi mindent megtesznek és blabla. Közben a szomszédja meg azt meséli, hogy anyuka+apuka nulla időt tölt a gyerekkel, fizetett dadusok, ilyen olyan tanárok, fejlesztő pedagógusok, tanfolyamok, babacentrumok kezébe van adva a nevelés, mert ők maguk nem érnek rá, mert magukkal vannak elfoglalva. Aztán meg, mivel az olyan jól néz ki, hogy én azért a feszített életmódom mellett bevállaltam a babát is, hát csináljunk izibe' néhány fényképes riportot, hogy hadd lássa a világ, hogy milyen ügyes is vagyok ÉN! Sokszor csak lesek, hogy szinte alig tudják, melyik végén kell megfogni a gyereket, meg rá sem néz , ha épp nyüszít, mert csak azzal van elfoglalva, hogy ezzel a gyerek belerondít a jól eltervezett interjú menetébe.
Azok az anyukák, akik tök normálisan, gyerekre figyelve, nagy áldozatokat természetesen hozva nevelgetik a gyereküket, nem akarnak és nem is kapnak nagy nyilvánosságot, pedig - reményeim szerint - ők vannak sokkal többen. Akik magasról lesz...rják, hogy mit nyüstöl a média, csak azt nézik, a gyerekének mi jó igazán és azt hogyan tudja a lehető legjobban megoldani. És közben egyáltalán nem szállnak el maguktól azért, mert normális embereket neveltek a csepp babákból.
Szerintem nem csak baba- és gyereknevelési kérdésekben, de lassan már semmiben sem szabadna az ilyen helyekre figyelni. Lassan már egy rajzfilmet sem lehet anélkül végig nézni, hogy közben ne nyüstölnék a gyerekeket, hogy vetessék meg a szüleikkel az összeset a méregdrága szivárványszínű pónilovakból, amitől nagyon menőek lesznek az oviban. Egyszerűen röhejes, ha kiszámolod, hogy az adott kollekció 60 ezer alatt nem jön ki. És egy fabatkát sem ér, játszani sem fog vele a gyerek. Ugyanakkor fogalmuk sincs, hogy a szünidő alatt pl. mit játszhatnának, vagy hogyan kell egymással elbeszélgetni, hogy csak a legegyszerűbb dolgokat említsem.
Egyszóval, mivel úgy tűnik te a normálisan gondolkodók közé tartozol, hiba lenne, ha pont te nem vállalnál gyereket, aki valószínűleg normálisan tudnád nevelni. Függetlenül a divattól és a szuperanyukáktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!