S. O. S. TGYÁS - nekem mikortól lenne jobb? Biztosított idő: több, mint 562 nap.
2011-et végigdolgoztam (alap: kb.100 000 Ft), az idei 2012-es évben csak május 15-ig dolgoztam, azóta táppénzen vagyok. Szülés várható időpontja: 2013. 01. 01. így már mától igényelhetném a T-GYÁST.
Jól értem, hogy ha most igénylem, akkor a 2011-es bérem alapján kapok 70%-ot 24 héten keresztül, aztán a baba 2 éves koráig GYED-et?
De ha csak jövőre igényelném, akkor a 2012-es évet vennék alapul (4,5 hónap teljes munka, 7.5 hónap táppénz)?
Ha jövőre igényled a táppénzt, akkor 2012. január 1-ig mennek vissza bérezett napot keresni. Mivel neked idén nem lesz a 180 így ahogy írtam (és ahogy te is másoltad) a tényleges béred lesz az alap (a minimálbér kétszerese a felső korlát, azt jelenti, hogy mindegy mekkora jövedelem volt, ha nincs 180 bérezett napod, akkor nem lehet magasabb összeg a tgyás sem a minimálbér duplájának 70%-ánál.)
Ha jövőre igényled a tgyást, akkor minden szempontból jobban jársz, hiszen 2012-ben a havi jövedelmed magasabb volt, mint 2011-ben.
Ilyenkor ha nincs 180 bérezett nap, úgy számolják a tgyást, hogy a bérezett napokon kapott jövedelmedet elosztják a bérezett napok számával. (pl. 4 hónapig dolgoztál, havi 156 bruttóért, akkor 624 ezret elosztják 120 bérezett nappal) Így kapják meg a naptári napi jövedelmedet, ami a tgyás alapja.
És mivel a kedvezményszabály alapján (ha azért nem volt elég bérezett nap, mert nagyobbrészt táppénzben, gyedben, tgyásban részesültél) a gyed alapja ugyanaz lesz, mint a tgyásnak, ha jövőre kéred a tgyást, akkor még a gyed összege is magasabb lesz egy kicsivel.
Remélem így már sikerült kicsit átláthatóvá tenni:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!