Mi az a családi adókedvezmény pontosan?
Mikor lehet igényelni,(gyerek születése előtt?)kiknek,mire,mik a feltételek..stb?
Ez ugyanaz mint az egyszeri anyasági támogatás,vagy ez teljesen más?
A fizetésetek után levonnak szja-t, ezt a levonást csökkentik attól függően, hogy mennyit kerestek, és mennyi a fizetésetek.
Azt nem tudom mikortól lehet igényelni, de ha jól emlékszem már terhesen is. Ha Te nem dolgozol, akkor a férjed is igényelheti.
Nekünk 3 gyerekünk van, mi majdnem 100 ezer Ft-tal kapunk többet így, vagyis ennyivel kevesebb adót vonnak le a bruttó fizetésünkből (persze ez összesen értendő).
mondjuk beírod a keresőbe és fogsz találni részletes leírást, de tömören a lényeg:
a bruttó fizetésed 16%-a a személyi jövedelem adó. a családi adókedvezmény ezt csökkenti, 1 és 2 gyerek esetén gyerekenként 10e forinttal, ennél több gyerek esetén gyerekenként 33e forinttal.
az adó mínuszba nem mehet, úgyhogy ha kevesebb az adód, mint amennyivel csökkenteni lehetne, akkor csak annyival csökken, hogy pont ne fizessél. viszont megosztottan is igénybe lehet venni, azaz ha az egyikőtöknek nincs elég adója az egész csökkentéshez, akkor a maradékot a másik kérheti.
járni a 91. naptól (14. héttől) jár, ha a terhességet orvos igazolja.
kérni kell formanyomtatványt, értelemszerűen kitölteni két példányban. mindkettőt bevinni mindkettőtök munkahelyére mindkettőt mindkét helyen lepecsételtetni, aztán az egyik marad az egyik helyen, a másik a másikon.
(besétálsz ahhoz, aki a fizetéseket számolja, ő tudni fogja, mi a teendő)
Második, szerinted ért ebből egy nagyon laikus valaki vmit, amit leírtál:DD?
Mert én értem (könyvelő vagyok), na de egy tök hozzá nem értő...:D
le nem maradtál semmiről, most is lehet igényelni. szerintem erre az évre visszamenőlegesen is.
havonta jár, addig, ameddig a családi pótlékot is kapod a gyerek után.
Első vagyok.
Férjem idén munkanélkülivé vált, én pedig gyeden majd gyesen voltam, így nem kaphattuk a kedvezményt, mert nem volt adóköteles jövedelmünk. Tavaly, míg volt állása a férjemnek, ő igényelte, havonta ennyivel magasabb összeg volt a fizetése (kb 100 ezerrel).
Én szeptemberben elkezdtem a szabadságomat tölteni, mert visszamegyek dolgozni, jövő hónapban állok munkába, de már a szabadságom idejére is kértem a munkaügyest, hogy mostantól én kívánom a 3 gyerek után igénybe venni az adókedvezményt, nem a férjem.
Erre ki kellett tölteni egy nyomtatványt, a férjemnek is alá kellett írnia, és már az emelt összegű fizetést kapom a szabadságom idejére is.
A lányom is 2,5 éves, így, hogy visszamegyek dolgozni a 3 évvel ezelőtti fizetésemnek nagyjából a dupláját kapom, mert időközben változtak az adósávok és hozzá jött még ez a családi adókedvezmény is.:)
Szülés előtt 190 ezret kaptam, most 360 körül:)
Ha van annyi befizetett adótok együtt, azt meg tudod nézni a fizu papíron.
Havonta max. 10 e ft jár, visszamenőlegesen csak az adóbevallásban tudjátok igényleni. nagyon jó, mert egy összegben megkapjátok jövő tavasszal.
AZ adóbevallásról gondolom hallottál, azt jövő május 20-áig kell beadni.
leghamarabb március eleje fele szoktak fizetni, ha hamar, február elején benyújtod a bevallásotokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!