Mire számíthatok? Hol lehet olvasni a kismamák segélyeztetéseiről?
hol lehet olvasni a kismamák segélyeztetéseiről? jelenleg kevés időre vagyok bejelentve, 40 e / hó, de nemsokára fel leszek véve normál időre, kb 90-100 e/ hó-ra. ha most vállalnám a babát, akkor mire számíthatok? nem a pénz érdekel, csak hogy tudjam mire számíthatok. hol lehet erről olvasni? mit fizet ilyenkor a munkáltató, mire lehet számolni, mettől lehetek védett kirúgás ellen, stb.
előre is köszi
Szia!
Az a baj, hogy sehol sincs (legalábbis én nem tudok róla) egy olyan hiteles (!) hely, ahol minden össze van szedve egy csokorba.
Az ellátásokról az oep honlapján olvashatsz:
Ami itt érdekes: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj.
A családi pótlékról, egyszeri anyaságiról , gyes-ről a MÁK (Magyar Állam Kincstár) honlapján:
A munkahelyi dolgokról (várandósok és kisgyerekesek védettsége, rendelkezésre állás, áthelyezés, rendkívüli munkavégzés) pedig a munka törvénykönyvéből tájékozódhatsz:
Jó böngészést! És kitartást hozzá :)
húúú! most olvasgatom a mamablogot, ahol szintén írogatnak ilyenekről... itt az áll, hogy a szülés előtti évet veszik figyelembe
"A TGYÁS, GYED kiszámításánál a szülést megelőző teljes naptári év számít, tehát 2007-ben született baba esetén a 2006.-os év."
Szóval, ha nekem csak jövőre emelnék a fizetésemet és jövőre szülnék, akkor is csak az idei 40 e ft-ot vennék figyelembe, hiába a szülés előtt x hónapban magasabb a fizetés?? vagy ez már változott azóta?
légyszi segítsetek!
hát ezekből a törvényekből nem igazán tudom meg amit szeretnék:D
a munkáltatónak mit kell fizetnie abban az időszakban, amikor a szülő nő otthon tartózkodik...
Szia megint!
Akkor megpróbálom a lényegét leírni, de egyszerűbb, ha konkrétan megkérdezed, hogy mit szeretnél tudni :)
MINDEN biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátás (táppénz, tgyás, gyed) az igénylés(!) előtti naptári év napi átlagjövedelmét veszi alapul, ezért írtam az első válaszban, hogy hiteles forrásból tájékozódj, mert nem a szülés előtti évet nézik, hanem az igénylés előttit, vagyis ha 2010. szeptemberben szülsz, akkor a tgyás-nál a 2009-es évet, a gyednél már a 2010-es évet, hiszen a gyed-et 2011-ben igényled. Ezzel a visszaéléseket akarják/akarták mindig is visszaszorítani. Ezen senki sem fog változtatni.
A munkavállaló védelme (a teljesség igénye nélkül):
A terhes nő a terhességének megállapításától fogva olyan körülmények között kell, hogy dolgozzon, ami rá nézve nem veszélyes. Ha nem ilyenbe dolgozik, akkor át kell helyezni, ha ez nem megoldható, akkor a munka alól felmentést kap, erre az időre az átlagfizetése illeti meg.
A gyerek 3 éves koráig csak az anya beleegyezésével helyezhető át más munkakörbe, helyileg máshová.
A terhesség megállapításától 1 éves koráig nem vehető igénybe rendkívüli munkavégzésre, ez vonatkozik az egyedülálló apára is.
A terhesség fennállásától védve van a munkáltatói rendes felmondás ellen (ez a védelem nem vonatkozik: a határozott idejű munkaviszonyra, a próbaidőre, a rendkívüli felmondásra, és nem vonatkozik - még - a kölcsönzött munkaerőre).
A szülési szabadságot kötelező kiadnia, lejártát követően kötelező fizetés nélküli szabadságot adni, hogy gyermekét otthon tudja gondozni, nevelni.
A szoptatós anyák védelmében: 6 hónapos korig napi 2 óra munkaidő kedvezmény, 9 hónapos korig napi 1 óra munkaidő kedvezmény jár.
Apa-szabi: a gyerek születésekor apának jár 5 nap rendkívüli szabadnap, ezt a születés után két hónapig veheti ki.
A munkáltató köteles elengedni munkaidőben a kismamát orvosi vizsgálatra.
A munkáltatói terhek:
Amiben biztos vagyok: a gyed ideje alatt fizetés nélküli szabadságot kell kivenni, ekkor a munkáltatónak nincs semmilyen fizetési kötelezettsége. A táppénz alatt (ebben már nem vagyok annyira biztos) a táppénz 30%-át kell neki állnia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!