Lisztérzékenységnél mennyire megbízható a vérteszt?
Nekem gyerekkorom óta rengeteg ekcémám volt, aztán már a szám is begyulladt. Kb. 3 éve rendszeressé vált a hasmenésem, és viszonylag sokat hánytam. Nagyjából minden nap fájt a gyomrom. Akkor még gyerekorvoshoz jártam, ő csak bőrgyógyászhoz küldött az ajkaimmal, de természetesen nem történt semmi. Azután elkezdtem én kitapasztalni, hogy mi az, amitől lehet. Először elhagytam a tejet kb. 2 hétre, de nem javult semmi, majd a húst és tojást hagytam ki az étkezéseimből és legvégül a tésztákat, kenyeret, stb. Egyértelműen éreztem a változást, elmúlt a gyulladás az ajkamról, kevesebb lett az ekcémám, a gyomrom is kevésbé fájt és mivel nem ment annyit a hasam, a közérzetem is sokkal jobb lett.
Amikor rájöttem, akkor már felnőtt orvoshoz tartoztam, először ő is csak allergiavizsgálatra küldött, ahol mivel már nagyjából 3 hónapja nem ettem liszteset, nem jött ki semmi. Azt mondta az orvos, nincs nekem semmi bajom, ehetek nyugodtan mindent.
Hazamentem, megettem egy hatalmas tányér tésztát és kb. 2 óra múlva hánytam, meg miegymás. Az ekcémáim másnapra kijöttek.
Visszamentem a háziorvosomhoz, aki elküldött vérvételre, és ott sem derült ki egyértelműen, így mintát vettek a vékonybelem bolyhaiból, amit fél év múlva megismételtek és mivel javulás volt, kiderült, hogy lisztérzékeny vagyok.
Azóta is, ha néha bűnözök egyet-egyet, rögtön nyoma van.:(
De most már viszonylag finomakat tudok főzni, sütni, amik a nem lisztérzékenyek számára is ízletesek..:)
Egyébként ha liszteset csinálnál, használj rizslisztet. Tescoban is lehet kapni ~300 ft egy kiló. Úgyanúgy kell adagolni, mint a rendeset, és nincs nagyon utóíze, mint a kukoricalisztnek, ami 200 ft körül van. Sütiket is ugyanúgy lehet vele készíteni.
Tészta helyett egyetek rizst és krumplit. Kölest lehet.
Zabot, tönkölyt, durum lisztet nem.
Puding: Dr. 5ker. Joghurt: cserpes, danon... Virsli: füstli, vagy amire nincs ráírva, hogy búzakeményítő. Általában a frankfurti virslik jók.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Szerintem egy 10-15 nap múlva bőven észrevehető lesz a változás, ha valóban emiatt van.
Szorítok nektek, hogy hamarabb legyen megoldás, mint esetemben.:)
2-es vagyok. Milyen idős a kislányod? Milyen diétákon van/volt eddig?
Én kizárnám a gyermek étrendjéből 2-3 hétre a leggyakoribban problémát okozó tejet, tojást, lisztet is. De sajnos léteznek még egyéb apróbetűsebb ételallergiák és intoleranciák (én pl. a glutén mellett a rizsre, kukoricára, tejre, tojásra, élesztőre, keményítőre és mogyoróra meg még pár apróságra vagyok "intoleráns", de ehhez is kellett egy 10 év vastagbélgyulladás, hogy eljussak többféle igen drága tesztig).
Itt egy hasznos cikk a lisztérzékenységről, amiben egy link is van az OÉTI által gluténmentesnek nyilvánított élelmiszerekről:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!