Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mik a jogi lépései annak,...

Mik a jogi lépései annak, hogy egy anyától teljesen megvonják a felügyeleti jogot, és az apa nevelje a gyereket?

Figyelt kérdés

Az anya elméje elborult, pszichiátriai kezelésre szorul. (A hét folyamán lesz beutaltatva.)

Az apa szeretné, ha ő nevelhetné a gyermeket, tekintettel az anya állapotára. (Nyomós okok szólnak az anya ellen, több ízben veszélyeztette a gyermek testi- és lelki fejlődését.)

Milyen papírokra van szükség? Mi a teendő, milyen jogi lépéseket kell ilyen esetben foganatosítani?

10 hónapos a baba.

2012. szept. 12. 13:03
 1/10 anonim ***** válasza:
Gondolom gyámhivatali és bírósági eljárás. De a védőnő biztos, hogy tudja a pontos választ. Szerintem az első, hogy gyámhivatalnál kell szólni.
2012. szept. 12. 13:05
 2/10 anonim ***** válasza:
És azt nem lehet,hogy addig,míg az édesanya meg nem gyógyul addig az apa neveli a gyermeket.Ha elveszik tőle,akkor lehet,hogy sosem gyógyul meg.Természetesen nem biztos,hiszen a körülményeket nem ismerem,csak magamból indulok ki.Édesapám hosszan tartó rákos betegsége,majd halála után kerültem olyan idegállapotba,hogy pszichiátriai kezelésre szorultam két hónapig,utánna rendbejöttem,de tuti megrokkantam volna,ha még a gyermekeimet is elveszik.Ez öt éve volt,azóta sem volt semmi problémám.Nem lehet,hogy az anyánál is egy rossz időszak hozta ki a pszichés gondokat?
2012. szept. 12. 13:12
 3/10 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy az anyánál a gyermek hozta ki a pszichés gondokat, de ez már túlmegy a szülés utáni depresszión (azzal kezelve volt), immár komolyan veszélyezteti a gyermek életét.
2012. szept. 12. 13:15
 4/10 anonim ***** válasza:
Hát,akkor kérjetek segítséget az orvostól,gondolom ő állíthat ki szakvéleményt és azt kell a gyámhivatalhoz elvinni.De ez csak feltételezés,szerintem hívjátok fel a gyámügyet.És az orvossal beszéltetek már,hogy miként lehet ezen segíteni és hogy mennyi idő alatt gyógyulhat ki belőle?Mert ebből lehet,hogy ki is gyógyulhat.És a körülmények milyenek?Nem mindegy,hogy tervezett volt-e a baba,esetleg apa elhagyta őket,szóval sok minden összejöhet,persze nyilván van olyan eset is,ahol az anya alkalmatlan,csak hát sajnálom a kialakult helyzetet.
2012. szept. 12. 13:27
 5/10 anonim ***** válasza:
Ezt be kell bizonyítani Apának. csináljon apa bizonyítékot, gyűjtse össze őket. ha csak mondja, az kevés. És nem szomszéd mondja, hanem videofelvétel, hangfelvétel...
2012. szept. 12. 13:28
 6/10 anonim ***** válasza:

Gondolom apa és anya már nem egy pár?!

Ha így van, akkor az apa szépen elballag a bíróságra benyújt egy gyermek elhelyezési indítványt. A bíróság begyűjti a szükséges papírokat (orvosi kezelés, stb..), majd elindítják az eljárást.

Természetesen csak úgy fog lezajlani, ha mind a két fél jelen van!

Általában ezek miatt veszik el a szülőtől a gyermeket:

- Nem tud normális körülményeket nyújtani a gyermek neveléséhez: Nincs rendszeres jövedelem, nincs lakhely, stb.

- Alkoholfüggő/Drogfüggő

- Szellemileg nem beszámítható (ezt általában egy független pszichológus állapítja meg. Tehát ahol jelenleg kezelik, azokét nem fogadják el perdöntő bizonyítéknak, viszont a vizsgálatok eredményeit onnan kérik be).

- Tettlegesség alapos gyanúja a gyermek ellen.

Ezek a leggyakoribb okok, amiért elveszik az anyukától a gyermek felügyeleti jogot!

Ha az apuka megnyeri a pert, akkor ugyanúgy kérhet az anyukától tartásdíjat, amit külön kérvényben kell benyújtania és plusz idő, míg dönt a bíróság.

Ha apa és anya még együtt vannak:

Az apának ugyan olyan joga van a gyámsághoz, mint az anyának. Nem kell egyből kérvényezni, hogy elvegyék az anyai felügyeleti jogokat.

Mivel a fentieket elolvasva úgy gondolom, hogy hónapokig kezelni fogják a hölgyet, így még nem kell elkapkodni a dolgokat. (Mivel kórházban fekszik/kezelik).

2012. szept. 12. 13:34
 7/10 A kérdező kommentje:

Kedves 4-es válaszoló:

Egyelőre kérdéses, hogy mennyi idő alatt gyógyulhat ki belőle, ha kigyógyulhat egyáltalán.

A baba félig-meddig tervezett volt, csak azért esett teherbe a nő, hogy megtartsa a pasiját, de a kislány születése után már kezdett rájönni, hogy nem ez volt a legjobb módszer. Kb. 3 hónapja költözött el az apa, de akkor már gondok voltak az anya pszichés állapotával. Az, hogy "feleslegesen szülte a gyereket", mert a férfi mégis elhagyta, csak rontott a dolgokon. Mostanra viszont már nagyon elfajult a helyzet, így kénytelen az apa lépni.

Mellesleg az öcsémről van szó.

Kedves 5-ös: Hangfelvétel, videófelvétel: mind szépen hangzik, csakhogy a másik beleegyezése nélkül még mindig nem használható fel a bíróságon, mert törvénytelen lenne. Viszont a lány szülei is hajlandóak ellene vallani (Velük élt az elmúlt 3 hónapban, hogy felügyeljék.)

Az orvosi bizonyíték biztosan meglesz, a pszichiátriáról lesznek kikérve a papírok.

2012. szept. 12. 13:37
 8/10 A kérdező kommentje:

6-os válaszoló:

Köszönöm a részletes leírást! Már nem alkotnak egy párt, hivatalosan nem is alkottak, csak apasági nyilatkozat van.

Mennyi időbe telik körülbelül, amíg lezajlik egy ilyen eljárás?

A felsoroltak közül két pontnak is megfelel az anya:

- szellemileg nem beszámítható

- tettlegesség alapos gyanúja

2012. szept. 12. 13:39
 9/10 anonim ***** válasza:
hát nem tudom mennyire törvénytelen, szerintem annyira nem, nekünk a tesóm válásánál mondta az ügyvéd, hogy szedjünk minél több infót, és ő mondta hogy vegyük fel. gondolom van erre is kiskapu.
2012. szept. 12. 13:40
 10/10 anonim ***** válasza:

Azt, hogy szellemileg nem beszámítható, orvosszakértő fogja megállapítani, a tettlegességet, meg rendőrség, amennyiben történt feljelentés.

Magában az hogy szellemileg nem beszámítható (beteg), nem hinném hogy azt fogja eredményezni, hogy teljesen megvonják a gyermeket az anyjától, esetleg felügyelet melletti láthatást fognak ítélni.

Olvasva a gyámügyi törvényt, szerintem ha az anyuka szülei is beleegyeznek, az apuka mindenféle eljárás nélkül megkaphatja a gyereket, mivel volt apasági nyilatkozat, tehát elismerte, hogy a gyermek az övé, teljes jogú szülője ő is. Persze, ha eddig is foglalkozott a picivel és nem csak most éledtek fel az apai ösztönei.Ilyen esetben nem hinném hogy jogi lépésre van szükség, hanem egyszerűen a másik szülő fogja nevelni a gyerkőcöt, míg anyuka gyógyul. Legalább is én kikerülném a jogi eljárást, ha lehet.

2012. szept. 12. 13:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!