Kisgyerekkel hogyan tudnék ételen spórolni?
Minden megtakarításunkat kölcsön adtuk egy rokonnak, akinek az apeh el akarta venni a lakását, emiatt most hónapról hónapra élünk, át-átcsúszik mindig pár számla a következő hónapra, szeretnék egyenesbe jönni.
Sok mindenről lemondtunk már,de az étel viszi a legtöbbet. Nem a krumplis tészta, vajas kenyér minden nap szintjére szeretném leredukálni a dolgot, mert vitaminra szükségünk van, jövő év elején érkezik a kistestvér,inkább váltásra gondolok, ehhez szeretnék recepteket, ötleteket, tapasztalatokat. Szerintem ha átállnánk majdhogynem húsmentes étkezésre és főleg zöldséges ételekre, sokat lehetne spórolni, de ez csak teória. Mi a megoldás? Főzelékek, krémlevesek, idényzöldségekből egytálételek, befőzés, előre vásárlás nagy tételben, piac? Minden hozzászólást szívesen veszek, köszönöm!
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__konyhai-praktik..
Én is feltettem egy hasonló kérdést és sok hasznos tanács jött rá,remélem neked is hasznos!
Jaj találtam még: http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__egyeb-..
Ne hari de lusta vagyok leírni,jó olvasgatást!
Most a legolcsóbb a paprika paradicsom, tegyél el üvegbe lecsót, télen csak lesütöd a virslit vagy kolbász, rá a lecso, és kész is!
Szerintem nem éri meg átàllni csak zöldségre, mert azzal nem lakik jól az ember, 1-2 óra után éhes!
Tervezem meg a heti menüt, minden másnap főzz, vagyis két napig ugyan az az ebéd!
Oszd be hogy 10-12 ezer Ft egy heti kaja, számolt ki hogy mi mennyi, vedd meg hétfőn a hozzávalókat, és ne menj boltba következő hétfőig, mert ha csak kenyérért megy az ember , vesz meg valamit! Kenyeret lefagyasztom.
Pl.
7 l tej, 1000
1 margarin 250
1 májkrém 250
1 csomag szalámi 250
1 csomag sonka 200
30 dkg sajt 300ft
10 db tojás 400 Ft.
3 kenyér 750 Ft.
600 Ft paprika paradicsom
4000Ft, a heti reggeli és vacsora
Ebéd:
1 csirke 1000ft,
Fél kg répa, 100, 2 kg burgonya ,150 1 gyökér, 50, zsemlemorzsa, 150. 1 hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom. 50 Ft. 1 csomag levestészta 200 ft, 1 olaj.
2000 Ft-ha van.
A csirkét szétszedem, levágom a combjait, a szárnyait, a mellét amit kifilézek. A farhátból melle csontjából répa gyökér leves tészta, húslevest főzök, a burgonyát paprika paradicsom hagyma Tepsibe lerakod rá a 2 comb, 2 szárnya, tepsiben lesütöd. Ez mondjuk a hétfői kaja, keddre másnapra marad a levesből, a burgonyából, és rántott húst sütök hozzá.
1,5 kg mirelit Borsó 600 Ft, fél kg darált hús 500 Ft, 2 zsemle 50 Ft, 2 tejföl 250 Ft.
1300 Ft, szerda csütörtök borsó főzelék!
Rizs 200 Ft, fél kg hús 500 Ft, 1 konzerv mexikói zöldség 300 Ft.
1000 Ft péntek szombat rizses hús.
Vasárnap hétfő Spagetti 1 csomag tészta 250 Ft, 1 paradicsom konzerv 100 Ft, 40 dkg hús 400 Ft. 750 Ft.
9000 Ft a heti kaja, de még kell fűszer 300 Ft, pudingpor, főzök pusingot, 200 ft /3 tasak, és minden héten veszek valami tisztítószert, mosóport, vagy öblítőt, wc papírt, tusfürdőt, ami 500 Ft, valamint 1000 Ft gyümölcsre.
Lidl-Ben vásárolok, szerintem a legolcsóbb, és szeretem a termékeiket!
11.000 ft/ hét.
az előre tervezés tényleg jó, mert akkor kevésbé veszel meg be nem tervezett dolgokat, én is így csinálom. de mindig elkülönítek egy kis pénzt arra, hogyha nagyon jó áron látok valamit akkor be tudjak spájzolni belőle egy kicsit (pl akciós husik, és itt jegyezném meg, hogy az aldiban/lidl-ben és a hasonló áruházakban érdemes du 2-3 között/körül nézelődni a húspultban, mert a délelőttös váltás akkor indul haza és előtte le szokták árazni a hűtőket hogy ne az esti záráskor kelljen az esti műszakosoknak...) a fagyasztóba, így először is a tervezésnél átnézem a fagyót, hogy mit tudok felhasználni??? és ehhez igazítom a menüt.
én nagyon sok kész ételt fagyasztok ami egyrészt energiát így pénzt spórol, másfelől meg ugye időt. pl ma 1 kiló húsból főztem bolognait, egyiket ma megettük egy csomag tésztához, a másik fele meg jó lesz egy másik alkalomra, maikor gyorsan akarok vacsit elővarázsolni...
meg hát nagy maradék-felhasználó vagyok, nálunk semmi nem megy a kukába.
Készítsétek a lepontozó izmotokat, nem fog tetszeni a hsz :)
Az étel lenne az utolsó, amin spórolnék, csak a leges legvégső esetben, főleg kisgyerekkel! Húsmentes étrendre meg tényleg eszedbe ne jusson átállni, szüksége van a húsra!
Én csak hitetlenkedve kapkodom a fejem, hogy mennyire divat lett mostanában szemetet etetni a gyerekekkel olyan családokban is, ahol erre egyáltalán nincsenek rászorulva. A múltkor is kiakadtam egy másik kérdésnél, ahol anyuka nagy büszkén leírta, hogy van megtakarításuk, de nem szeretnének hozzányúlni, inkább spórolna a gyerek kajáján. Eszem megáll.
Mondjuk én itt eddig nem olvastam olyat, hogy szemetet kéne etetni a gyerekkel, úgyhogy nem igazán érem ideillőnek az 5-ös kommentet. (4-es vagyok amúgy) Közben eszembe jutott még pár dolog:
- cserépben nevelgetek fűszernövényteket, legalább tudom hogy nincs vegyekezelve és karakteresebb ízű is mint a szárított.
- én kiszámoltam ,hogy olcsóbbra jön ki ha mi sütjük a kenyeret (még úgy is, hogy nem használok fehérített alapanyagokat a konyhában, tehát fehérlisztet krisrlycukrot stb...) és legalább tudom mi kerül bele, miféle alapanagból van. Meg szerintem fincsibb is!
- a nasikat is én készítem, nálunk elvétve akad bolti édesség/rágcsa, még poharas pudingot/joghurtot sem veszünk, én csinálok mindent. Két gyerekem van, 4 és 2,5 évesek, úgyhogy ezen valóban jelentős összeget spórolok. (és nem hiszem, hogy vacakabbul táplálkoznának, mintha boltit kapnának...)
- felvágottfélét minőségit veszünk miattuk (lehetőleg magas hústartalom és minél kevesebb adalékanyag), de mindig kifigyelem az akciókat és kis adagokban lefagyasztom. Vagy én sütök le színhúst és vékonyan szeletelve helyettesíti a felvágottfélét, a zsírja meg elfogy vacsihoz/reggelihez/főzőcskéhez...
Sziasztok, köszönöm a válaszokat! Szerintem egyértelmű volt hogy nem "szeméttel akarom etetni a gyerekemet", kedves negatív hozzászóló, pontosan emlékszem arra az általad is említett korábbi hozzászólásodra, amely véleményeddel gyakorlatilag ott is magadra maradtál...
A szemét kategória nálam a meki, a fornetti vagy hogy egyes nyugdíjasok a kutyaszalámit eszik mert nincs pénzük másra, de enni kell. Az hogy én natúr joghurtba turmixolom a gyümölcsöt és így lesz gyümölcsjoghurt, vagy hogy csak a gyerek kap túrórudit édességként és nem eszünk csokit és sütit is ritkán,nem iszunk kólát és a gyümölcslé nálunk friss gyümölcs leturmixolva, az egyáltalán nem lemondás, hanem meggyőződés. Ha a főzelék számodra szemét, akkor igazán kíváncsi lennék rá ti milyen minőségi ételeket esztek. Szerintem egyértelmű volt, hogy nem a saját hibámból kerültünk ilyen helyzetbe és nem hosszú távra szeretnék így berendezkedni, hanem max 1-2 hónapra. Köszönöm mindenkinek aki hozzászólt, neked is, ez is egy vélemény. A többit megfontolom, van kenyérsütő gépünk is, fagyasztó ugyan kicsi, de a pincébe tudok eltenni lecsót. Köszönöm mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!