Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nem jól fizetik a családit?...

Nem jól fizetik a családit? Tartósan beteg gyermek után, aki egyedül álló és emelt családit és gyest kap, annak mennyi az összege?

Figyelt kérdés
2008 augusztusban szültem, 2008 novembere óta emelt családi pótlékot és gyest kapok, egyedülálló vagyok és a papírok is úgy voltak beadva. 48950 ft kapok minden hónapban, de ma utána számoltam és ez, akkor jön ki, ha nem egyedülálló vagyok, mert úgy számoltam, hogy 51550 Ft kéne kapnom. Más anyuka van ilyen helyzetben, forduljak a Mák-hoz?

2012. aug. 27. 10:29
 1/4 anonim ***** válasza:

Jól számoltál, tényleg rosszul fizetik. Tettél olyan nyilatkozatot, hogy egyedülálló vagy? (sima sajtpapírra, kézzel írva kérték anno tőlem)

Hívd fel a MÁK-ot és kérdezz rá. Ha szerencséd van, visszamenőleg megkapod, de legalább mostantól.

2012. aug. 27. 10:36
 2/4 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy én úgy emlékszem, hogy mikor legelőször beadtam a papírt mikor még csak simán igényeltem a családi pótlékot a papírokban volt az a rész, hogy egyedülálló vagyok és én azt jelöltem, aztán csak az orvosi igazolást kellett leadnom a tartós betegségnél, de emlékezetem szerint annál nem volt ilyen, csak mellékelnem kellett a papírt, lehetséges, hogy ott is külön nyilatkoznom kellett volna, de ezt senki nem mondta, mindenesetre felkeresem a mákot.
2012. aug. 27. 10:51
 3/4 anonim ***** válasza:
Lehet hogy a MÁKnál rontották el, akkor elméletileg a különbözetet meg kéne kapnod. Érdeklőd azt is meg (esetleg telefonon, még korábban) hogyan kell az egyedülállóságról nyilatkoznod. Lehet hogy 2008-ban még nem kértek nyilatkozatot, de rosszul vitték fel az adatokat.
2012. aug. 27. 20:41
 4/4 anonim ***** válasza:

Emelt családi pótlék (egyedülálló szülőnek: 25900,-) esetén járó egyéb juttatások

Ez az, amit senki sem szeretne igénybe venni, mert annak jár, akinek tartósan beteg a gyereke, mozgáskorlátozott vagy 1500 gramm alatti koraszülött volt. De ha már jár, akkor elfér, drága a gyógyszer és a közlekedés (és minden).

1. bölcsis/ovis/iskolás étkezésben 50%-os támogatást lehet kérni (sok helyen a bölcsiben ingyenes étkezés jár), ignyelni az orvosi papír és az emelt csp szóló igazolás leadásával lehet.

2. a bp-i tömegközlekedésben hatéves kora után is ingyne utazhat egy felnőtt kísérővel. A MÁKtól kapott EREDETI igazolást kell bemutatni az ellenőrnek. (további info bkv.hu)

3. vonaton és távolsági buszon 90%-os kedvezény jár neki és egy fő kísérőnek is, további info elvira.hu és volanbusz.hu a kedvezményeknél

4. alanyi jogon jár közgyógyigazolvány

5. tízéves korig vehető igénybe a gyes, akár nyolc óra munka mellett is

6. az iskolában ingyenesen kérhetünk tankönyveket

7. mozgáskorlátozottság esetén pl. gépjárműadó-mentesség jár, ha több autó van, akkor arra, amelyikre kevesebbet kell fizetni.

8. parkolókártya jár mozgáskorlátozottság vagy autizmus esetén

9. víz- és csatornadíj-kedvezmény jár, ezt az önkormányzatnál lehet intézni

10. az 1500 gramm alatti koraszülötteknek hároméves korukig jár az emelt csp

11. aki emelt csp-t kap és/vagy gyesen van tartósan beteg gyerekkel, ott a napköziellátás jár, vagyis maradhat a gyerek délután. Aki viszont gyeten van, vagyis főállású anya (3 gyerektől kezdve), annak a gyereke csak napi öt órát maradhat az intézményben, ellenkező esetben vissza kell fizetnie a magasabb járandóságokat.

2012. aug. 28. 13:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!