Szerintetek igazságos az, hogy a terhesség és a szülés, majd a szoptatás egyedül a nők "feladata"?
Oké, hogy a fogantatáshoz kell a férfi is, de mindössze két percig és neki az mindenképpen élvezettel jár, míg a nőknek ugye nem törvényszerű :)
Azután az egész 9 hónapot egyedül a nők csinálják végig, csak az ő testük változik, csak nekik kell odafigyelniük magukra, csak nekik kell lemondaniuk dolgokról stb. A szülés-szoptatás ugyanígy. Előbbi ugye iszonyú nehéz és sajnos azért némileg veszélyes is, sokszor jár komplikációkkal, ill. nem kellemes következményei is vannak. A szoptatásnak pedig ugyancsak vannak "mellékhatásai".
Aztán arról nem is beszélve, hogy ezek mellé még ott van maga a gyereknevelés és a háztartás vezetése, meg a főzés is, amit még a 21. században is javarészt a nők végeznek amellett, hogy azért szinte minden nő dolgozik.
Ha körbenézek, akkor csak olyan családokat látok, ahol a férfi csinál ugyan ezt-azt otthon, de azért 80%-ban a nők látják el a hagyományos női feladatokat és ha a férfi csinál valamit azokból (pl. foglalkozik a gyerekkel vagy elmosogat), akkor hősként néznek rá, míg ugyanezért a dologért a nő még egy köszönömöt sem kap, pedig ő is ugyanúgy dolgozik.
Szóval szerintem ez nagyon igazságtalan dolog a természettől, hogy a nőkre már csak biológiailag is több feladatot bízott, plusz még emellé ott vannak a társadalmi beidegződések.
Szerintem a férfiaknak ilyen szempontból sokkal, de sokkal könnyebb az életük. Úgyhogy részemről örülök, hogy 2 fiam van, bár 15-20 év múlva, mire ők felnőttek lesznek, ki tudja mi lesz...
Nektek mi a véleményetek?
Ja és persze azt is igazságtalannak tartom, hogy a terhesség-szülés-szoptatás hármasában a férfiak a jót sem tudják átélni!
Mert persze az egész maga egy csoda és kár, hogy nekik abból nem jut, csak közvetve és az is csak mostanában...
Hát igen, a férfiaknak még ezt is lehet, simán elhagyhatják a gyereküket és senki nem néz rájuk ferdén, mert sajnos szinte egy megszokott dolog. Míg ha egy nő hagyja el a gyerekét, azon mindenki megbotránkozik...
Gyönyörű ez a kettős mérce :)
Megnygtatlak, hogy nem minden férfi ilyen. Az enyém pl. mindent csinál amit kell egy háztartásba és most hogy 33 hetes vagyok a 3.-al meg pláne, ill. van 2 gyerekünk már. Igaz szomszédok, családtagok vagy hősként néznk rá vagy engem néznek le mert a férjem pl. segít a gyereknek wc-re menni vagy bármi ami ugye a nő feladata lenne. Hát tudod mit gondolok az ilyenről... Pl sógornőm ezen tök ki van akadva. Most őszintén nem kibírja ő is hogy többet tudjak pihenni. Mikor nem voltam terhes akkor mindent megcsináltam, befőzés, kertkapálás, házimunka, de a férjem is kivette a részét ha itthon volt ill. csinálta ő is a kert és ház körüli munkákat amit kell éppen.
Pénzkeresésbe: van amikor ő keres jobban van amikor én. De pl úgy nézett ki, hogy kapok egy vezető posztot a cégnél és gond nélkül bevállalta volna, hogy itthon marad egy 4 hós, 2 és 4 éves gyerekekkel. Sajnos hamarabb be kell tölteni a posztot, csak ezért nem jött létre a dolog.
Egyébként egyet értek a felvetéssel, az én környezetemben is több here szaladgál mint ilyen amit leírtam. De vannak ugyn ilyen jó példák is körülöttem :).
6-nak:
Hidd el, te nagyon szerencsés vagy. De pont ezt írtam, hogy amelyik férfi ilyen, mint a te férjed, azt hősként tisztelik (vagy éppen lenézik, hogy szegényt te csicskáztatod, ha jól értettem :))
Az én páromat sem lehet éppen beskatulyázni a klasszikus férfiszerepbe, mert pl. a gyerekekkel sokat foglalkozik, olykor akár többet is mint én, mert viszont sajnos a házimunkából nem nagyon veszi ki a részét :( Ill. megcsinálja, ha megkérem rá vagy ha rászólok miatta, de az azért nem ugyanaz, mintha magától elvégezné, mert neki is igénye van a tiszta lakásra-ruhára vagy éppen a friss főtt kajára...
Te jó ég, ezt most komolyan kérdezed?:))
A férfiak arról nem tehetnek, hogy így alakult a biológijja, ezzel kapcsolatban ki- ki a világnézeti felfogásának megfelelő személynél reklamálhat, hogy miért alakította így a dolgokat.
Mellesleg nagyon szexi lenne odabújni egy tejtől csöpögő lógó mellű, hisztis férfihoz:))
Más kérdés, hogy ki mit vár el otthon a párjától.
Válassz magadnak olyan embert, aki minél több dologban osztozik veled:)
Elég összetett kérdés :) Azért ideális esetben szerintem jól van ez kitalálva a kihalásunk ellen: a nő a gyerekért felelős, míg a férfi ellátja őket. (Az egyébként, hogy ki a főnök, ill. ki kit szolgál ki, civilizációnként változik, úgy tudom). Sajnos nálunk tényleg úgy alakult, hogy sok férfinél "megmaradt" a világháborúk előtti klasszikus elvárás arra, hogy a nő kiszolgálja őket, csakhogy ma már a háztartások többsége két fizetésből tud csak fennmaradni - így ez tényleg igazságtalan. Ugyanakkor a nők közül is sokan mindent akarnak: karriert+szuperanyuságot - így ebben kicsit mi is hibásak vagyunk (én is). Sajnos a férfiaknál ez a fordított emancipáció (vagy mi) nem annyira tűnik egyértelműen vonzónak, mivel egyrészt cikinek tartják sokan, másrészt ugye kényelmesebb otthon csak "herének" lenni.
Nálunk szerencsére eléggé fifti-fifti a helyzet a férjemmel. Mondjuk én már a kapcsolatunk elején sem voltam házitündér... De aztán amikor gyerekünk lett, először mégis a klasszikus felállás történt: ne zavarjuk Apát, mert ő dolgozik és különben is, én jobban tudom mit hogy kell csinálni... Aztán sajnos a gyermekágy alatt egy komplikáció miatt sokáig kórházba kerültem és majd fél-egy év volt, mire újra teljesen felépültem - ám öröm az ürömben, hogy Apa így szuper Anya lett :) és azóta is profin műveli ezt. S mióta műveli, nagyon megbecsüli bárki más házi-munkáját is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!