Ausztriába vagy Németországba költöznénk 4 éves gyerekkel. Van tapasztalta valakinek? Sokba kerül az ovi? Minden érdekel.
Ha Ausztriába jössz felejts el a német felsőkoudat:) Én Steiermark-ban élek..annyira borzalmas a tájszólás hogy egy évután is csak nézek ki a fejemből ha beszélnek hozzám pedig Én is felsőfokon beszélek. a férjem németországban dolgozott 10 évig. ő is jól beszél németül de itt sokszor csak pisllog ő is..
6 éveskortól óvodakötelesagyerek ha előttebe akarod adni fel kell iratkozni..és jó hülye arendszer mert a legalapabb havi fizetésre is tök magas ovi költséget állapitanak meg..nem ingyenes. Én nem vok még érintettmert pici a fiam ezt egy magyar hölgy mondta aki 20éve itt él és 3gyereke van.
Lakások ára nagyon változó. pl mi Bécs mellett Perchtoldsdorfban béreltünk egy 25nm-est 390-euróért..(amig pici volt a fiam kezdetnek elég volt) Itt Graz mellett bérlünk egy100nm-es lakást 360euróért..
Szóval vannak furcsaságok..arrol nem is beszélve hogy 4x akkora a mostani lakás mégfull uj is minden..ajtó-ablak..parketta..az előző meg tiszta csövesvolt:) alig vártuk hogy lépjünk..ha konkrét kérdést t3eszel fel még tudok talán segiteni..de nincs kérdés amireválaszolhatnék:) Irj ha eszedbejut mi érdekel.Üdv
Szia !
Ausztriába lakunk Grazba már 2 éve , akkor volt a lányom 4 éves ! Nekem nagyon nehéz , volt és neki is ! Németül , ilyenkor derül ki , hogy mennyire tud az ember , hisz sokszor nem értem mit beszélnek ! Vettünk egy szép kis lakást , a belvárosba , nagyon szerettem most már ! Hát vannak árak , viszont legtöbbször , olcsóbb dolgok vannak , mint itthon ! Nagyobb a választék is ! Most már iskolás a kicsi lányom , szeret ide járni suliba , viszont egy gyengébb sulit választottunk , 10 járnak egy osztályba , olyan suli ahova , inkább külföldről érkezett gyerekek járnak ! Mi úgy jöttünk , hogy 2010 szeptember , és 2011 szeptemberbe ment oviba , addig úgy bekellet illeszkedni ! Most már van egy kicsi tesó is 2 hónapos :) A baba cuccok viszont sokkal drágábbak ! Itt szültem , de azért a kórházi felszerelések között is van különbség :) Hát itt olyan volt , mintha szállodába lettem volna , bár jó árért , 210 ft fizettünk ! Azért jobb megélhetés , de a honvágy nagyon nagy még mindig ! Az óvoda nagyon jó , a gyerekek délig vannak , a délután plusz pénzbe került! Viszont az óvoda nagyon családias , hát olyan 100 euró körül van egy hónapba ! Legalább is itt Grazba ! Viszont nálunk elég volt az is ,hogy apa dolgozott , 1500 Euró havonta !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!