Elképedve olvasom, hogy egyes nők akár 100 ezer ft-ot is kifizetnek egy szülésért? Miért?
Nekem az első gyerek faros volt. A fogadott doki mondta ugyan, hogy ez a kórházban automatikusan császárt jelent, de mivel tudta, hogy én azt nem akarom, ezért levezette szó nélkül sima szülésként. Egy császárt megspóroltam magamnak.
A második ikerszülés volt. Ez a kórházban automatikusan császárt jelent. A doki ugyanaz ismét, szó nélkül és kérdés nélkül (tudta, mi lenne a válasz :-)) levezette a sima szülést. Egy császárt ismét megspóroltam magamnak. Ugyan nem 100.000-et adtam, hanem ennek csak töredékét, de nekem megérte cserébe.
Hát én pl. ezért fizettem... Minen fillérje megérte, egy ügyeletes orvos vágott volna azonnal.
Ha az embernek fogadott orvosa van, nyilván belekalkulálja a szülésre adott összeget a büdzsébe, és nem a babától fogja megvonni.
Mert ha a babától kéne elvenni, akkor nyilván ők is az ügyeletesnél szülnének.
Szóval a kérdésedre a válasz: azért adnak ennyit, mert szerintük az orvos megérdemli, másrészt mert van rá pénzük.
Én azzal nem teljesen értek egyet, hogy aki ad száz ezret azért ad, mert van rá pénzük. Sógornőmék 100 ezret adnak a dokinak, pedig ők egyáltalán nem az a kategória akiknek annyira telne erre, meg is lepődtem rajtuk.
Mi hál' istennek vagyunk olyan helyzetben, hogy nem jelentene gondot ennyit kifizetni (bár én 8000-ért jároka a dokimhoz, úgyhogy neki 80-at "illene") én mégis úgy vagyok vele, hogy eszem ágában sincs ennyit kifizetni. Ennek több oka is van: 1. fizetek én épp eleget a magánrendelésen azért az 5 perc vizsgálatért. 2.az orvos a dolgát végzi, mikor levezet egy szülést, ezért fizetik 3. ezért fizetem én is a járulékaimat, hogy megillessen az ellátás 4. én miden eddig szült ismerősömtől azt hallottam, hogy a szülésznő végezte a munkát, ő vezette le a szülést, az orvosnak ilyenkor nincs különösebben sok feladata. Kérdem én, hogy akkor miért a doki az, aki egy vagon pénzt zsebre vág, a szülésznőnek pedig általában adnak 20-30 ezret?
Én többek között ezen az oldalon is rengetegszer olvastam, hogy azok, akik ügyeletesnél szültek, semmi hátrányát nem érezték ennek. Arról nem is beszélve, hogy a pénzt a kórházból hazamenetel előtt szokták általában odaadni tehát nem úgy mész be szülni, hogy lerakod a pénzt az asztalra és e szerint állnak hozzád. Aki ad, az meg úgyis ügyeletesnek is ugyanúgy ad.
Mint már írtam magánrendelésre járok, tisztában vagyok vele, hogy a dokinak mennyit kell fizetnem. Viszont az olyan ellátásért, ami az adófizetőknek alanyi jogon jár én soha nem adtam pénzt. Mégis elláttak. Érdekes módon a háziorvosom nem is hajlandó elfogadni pénzt.
Azért fogadnak dokit, mert sok helyen az sztkban le se tojnak, ha nincsen orvosod. Nekem sosem volt, és magamnak tartom számon, mikor milyen vizsgálat jön, ők csak a papírt adják rá. Ha valami kimarad, akkor azért lecsesznek, hogy miért nem voltam. Volt olyan hónap, hogy nem néztek méhszájat egyáltalán, és flegmák, és bunkók.
Ez a harmadik babám, ha eddig se fogadtam, nem most fogok. De egyre ocsmányabbak a dokik, az elsőnél még semmi hátrányt nem éreztem, most annál inkább. Ma már első gyereknél biztosan fogadnék én is, egyszerűen kell, mert különben letojnak.
Vizsgálatra dupla annyit vársz, mint a többiek, panaszod meg ne legyen, mert leráznak. Ha panaszod van, egyből az ügyeletre menj, onnan nem zavarhatnak el.
Ez ma a kis magyar valóság, ugyanaz mint a fogászat. Van állami ellátás, de nincs köszönet benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!