Nincs felborulva szerintetek az értékrend? Tényleg fontosabb, hogy egy gyerek hány mondókát tud annál, hogy normálisan viselkedjen?
A napokban felmerült bennem ez a kérdés.Mert lépten-nyomon azt hallom, hogy fejlesztő foglalkozások így-baba klub úgy, vigyük a gyereket már 1 vagy akár kisebb korától ringatóba ide-oda,úszni,angolozni,stb.Van itt mellettünk egy magán bölcsi kb 10 gyerekkel, a vezetője egy tündéri idősebb hölgy,aki mindent megtesz a gyerekekért, ő főz nekik, hogy ne a rendelős "szemetet" kapják, mégis panaszkodik, hogy el akarják vinni néhány gyerekét, csak mert a város másik végén van egy szakképzett gondozókkal rendelkező fejlesztő bölcsi...az nem számít, hogy a gyerek jól érzi magát,már beilleszkedett és itt is szépen fejlődik, csak az, hogy ott van angol...:/
Ugyan akkor azt látom, hogy ezek a szülők, akik annyira nyomják a gyerek értelmi fejlesztését,egyszerűen nem bírnak velük.Mert a szociális képességekre semmi hangsúlyt nem tesznek!
És nem 1 ilyennel találkoztam már!!Büszke rá, hogy a gyereke 2 évesen hány mondókát tud, milyen ügyes, miket megcsinál, de ugyanakkor nincs rá hatással,mert hiába szól rá,hogy ne szórja a másik fejére a homokot a játszón, mintha a falnak beszélne...
Persze, nem lehet elvárni, hogy 100%ban első szóra szót fogadjon, hiszen ez is egy tanulási folyamat,de ezt szerintem ma nagyon elhanyagolják.
Mondjuk most kimondottan nem is arra gondoltam, hogy elcipelik az anyukák a gyereküket olyan programokra, amiket nem is élveznek, hanem hogy mondjuk nem tudnak megállni az utcán fél percet beszélni, ha összefutnak egy ismerőssel,mert a gyerek ennyi időt nem tud egy helyben állni, vagy legalább az anyuka körül maradni.
Manapság ritka, ha valaki egy 2 évest babakocsi nélkül visz boltba és az nem elrohangál, hanem fogja anyukája kezét.Az is ritka, hogy egy gyerek normálisan, csendesen viselkedik a rendelőben, gyógyszertárban.
Viszont itt is vannak nap mint nap kérdések, hogy mit tanítsak még 2-3 évesemnek, aki már számol,tudja a színeket, lépcsőzik, mondókázik,énekel, stb...csak éppen kulturáltan viselkedni nem tud.
Kicsit érintve érzem magam a kérdésed kapcsán, mivel egy igen eleven 2 éves fiúcska anyukája vagyok. Egy olyan kisfiúé, aki még egy darab mondókát sem tud. :)
Ezek a babás programok szerintem jórészt az anyukák miatt is vannak. Mi például a kisfiam 10 hónapos kora óta jártunk Ringatóra, és nagyon szerettük! Tél volt, be voltunk zárva, róttam egyedül a köröket, ott pedig megismerkedtem más anyukákkal, és olyan játékokat tanultunk, amiket aztán otthon is el tudtunk játszani. Nem lett tőle csodagyerek, nem is ez volt a cél.
Azt írod "ma" nagyon elhanyagolják a gyerekek fegyelmezését. Én ezt nem így látom. Egyrészt mindig voltak szófogadó és kevésbé szófogadó gyerekek, másrészt meg úgy veszem észre, a mai szülők inkább túlfegyelmezik a gyerekeiket. Nálunk a játszón gyakran előfordul, hogy a homokozóba sem engedik be a gyerekeket, nehogy összepiszkolják magukat, az pedig, hogy esetleg belefeküdjenek a homokba, játszanak a sárral, a vízzel vagy csak a kezükbe vehessenek egy kavicsot, ki van zárva. Mert "piszkos lesz". És? Nem azért gyerek, hogy piszkos legyen? Nem egyszer hallottam már olyat is, hogy az anyuka leparancsolta a gyereket a mászókáról, mert fél, hogy leesik.
Inkább az a fura, hogy miközben sokan gyakorlatilag ketrecbe zárják a gyereküket, az alapvető illemszabályokra sem tanítják meg őket. Ma már a legtöbb gyerek simán sziával köszön az öreg néniknek is, és akkor még örülhetünk, hogy egyáltalán köszön, mert sok szülő nem is figyelmezteti erre a gyereket. A tömött buszon leültetik a 8-10 évesüket az egyetlen szabad helyre. Ha saját magukkal szemben esetleg még el is várják a tiszteletet, arra egy szavuk nincs, hogy a gyerek bicskanyitogató stílusban beszél a nagyszüleivel. Nem egy ilyet hallottam már a saját fülemmel.
Szóval én kicsit máshol látom a problémát, nem ott, hogy egy 2 éves nem fogad szót elsőre, vagy esetleg elrohangál a boltban. Bár hozzáteszem, én az enyémnek ezt soha nem engedem, szemben például azzal, hogy összekoszolja magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!