Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyed, gyes, hogy számolják ki?

Gyed, gyes, hogy számolják ki?

Figyelt kérdés

22 éves vagyok, nincs gyerekem még, de szeretnék.. viszont nagyon félek az anyagi részétől...

Azt "Tudom" hogy gyed és gyes jár, de nem tudom mi alapján és meddig.

Jelen esetben Br 131.000 a bejelentett bérem , erre jön még rá havi kb br 200-300.000 jutalék. De gondolom azt nem számítják bele. Így a fizumra mennyi pénzt adnának?

Megkapok most havi netto 200-350ezret, de el is megy, mert le vagyunk terhelve,és ha nagyon sokkal kevesebbet kapnék a gyerek miatt, el se tudnánk tartani.

2012. júl. 15. 12:48
 1/3 anonim ***** válasza:
Gyed akkor jár, ha a szülést megelőző 2 év alatt megvan a 365 nap munkaviszony. Abból számolják ki. De van maximuma, ami kb 80 ezer. A gyes alanyi jogon jár, 25 ezer körül van.
2012. júl. 15. 13:03
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

A 365 nap az stimmel.

A gyed maximuma azonban nem 80 ezer, hanem 130200 bruttó (ami nettóban kb. 96 ezer adókedvezmény nélkül, és kb. 106 ezer adókedvezménnyel.

A tgyás és a gyed is az igénylést megelőző ében elért bruttó jövedelmed 70%-, csak a tgyásnak nincs maximuma (ha volt az igénylést megelőzően 180 bérezett nap), a gyednek van (ahogy írtam), és a gyedből 10%-al több a levonás.

A tgyás és a gyed alapjába a jutalékod is beleszámít, viszont ha csak te 200-300 ezret kapsz havonta, és ebből nem jöttök ki, akkor még várjatok a babával, mert a gyed ennek a fele/harmada lesz.

Először csinálj listát, arról, hogy mire mennyi kell, aztán kezdj el spórolni, ha be tudod osztani a havi bevételt, és tudsz megtakarítani, akkor jöjjön a baba.

2012. júl. 15. 13:18
 3/3 anonim ***** válasza:
Hupsz, köszi a javítást. Leragadtam ennél a 80-nál :) Mondjuk a 96 sem sokkal több.
2012. júl. 15. 13:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!