Anyukák, mit választanátok új élet máshol feladva a saját tulajdont, de a gyerekeknek, és nekem is jobb lehetőségek, vagy ragaszkodni a már megszerzetthez?
A férjemmel még 4 évvel ezelőtt kaptunk egy jó lehetőséget ház vételre, viszonylag nagy ház,és nagyon olcsó volt valamint még a szocpolt és megelőlegező kölcsönt is fel tudtuk venni majdnem az utolsó pillanatban. Azt tudni kell hogy nincsenek nagyszülők akik bármilyen formában valaha is támogatni tudtak volna, nincs örökségünk vagy tulajdonunk amire várhattunk volna, így belevágtunk szoc pollal összekuporgatott önrésszel és lakáshitellel a házvásárlásba. Még 10 év van hátra a hitelből. Az ingatlanpiaci helyzet miatt eladni csak árán alul tudnánk, amivel annyit érnénk kb. hogy a hitelt meg a szocpolt visszaadva kb. 1-2 milliónk maradna.
Ez egy kis település sehol semmi a közelben. A gyerekek más városba járnak oviba. Bölcsi nincs. Ha visszamegyek dolgozni, akkor fizetősbe kellene vigyem a kicsit ( havi 35-40 ezer) magyarul rosszabbul jönnék ki anyagilag mint ahogy most állunk.
Ebben a kisvárosban nincs normális iskola, gondolom a gyerekek a nagyvárosba járnának iskolába is.
Persze felvetődik miért költöztünk eleve oda meg miért nem térképeztük fel jobban a lehetőségeket, de úgy gondoltuk hogy ennyiért mindenképp megéri megvenni a házat és ha más nem, majd eladjuk, csak nem sejtettük hogy az ingatlanpiac ennyire pangni fog, meg ez egy nagy lakás és inkább kisebbeket keresnek manapság.
A lényeg hogy a másik verzió az az hogy beköltözünk a nagyvárosba albérletbe egy ismerősünk nagyon jutányosan 40+ rezsiért kiadná a 3 szobás (65 nm) lakását, mert kedvel minket jóban vagyunk, neki van még 2 lakása, neki biztonságot jelentene ha tudná hogy mi lakunk ott nem más.
Nagyon tetszik a lakás (sajnos megnéztem, bár ne tettem volna:)) egy tóra és egy ligetre néz, mellette sok hasonló 4 emeletes ház köztük kis, szép játszóterek. Boltokból 3-4 féle kb. 5 perc sétára. 10-15 percre több iskola is van. A háztól 2 percre gyönyörű, felújított ovi, bölcsi. (korábban is jókat hallottam arról az oviról más anyukáktól).
A férjemnek nem kéne autóval munkába járnia ami mindennap 30 km. (és sok pénz egy hónapban) Én vihetném hozhatnám a gyerekeket oviba, bölcsibe. Munkavállalásom esetén (mindenképp szeretnék dolgozni úgy egy fél év múlva már ) nekem sem kellene 10 ezer ft-ot bérletre költeni.
Ott az uszoda a sportcsarnok pár száz méterre ( a nagyobb fiammal hidroterápiára járunk).
Ti mit tennétek? Ha eladjuk a házat lehet sose lesz saját tulajdonunk.
Ha nem adjuk el,sok szempontból nehezebb lesz az életünk.
JA az lemaradt hogy a lakáshitelünk 60-65 ezer ft.
Szia!
Nem olvastam végig a válaszokat.
Amit én gondolok: Valóban elsiettétek a házvásárlást, bár gondolom kecsegtető volt az ára. Sokan 1-2 év múlva rájönnek, hogy minden lehetőségtől nagyon messze vannak (ovi, bölcsi, isi, munkahely, bevásárlási lehetőségek). Tehát egy csomó pénz (utazás, és idő!!!!). Egy idő után az emberek kikészülnek, hidd el nekem. Van olyan ismerősünk, aki kiköltözött Bp mellé kb 3 éve, és már két éve motorja van, hogy ne kelljen a dugóba állni reggel és este. És már azt hallom, hogy szabadulnának a háztól.
Én nem vagyok albérlet párti, de ha muszáj, akkor muszáj! És ha ezzel még félre is tudnátok tenni, akkor vágjatok bele.
Ez nemcsak a te kényelmedet szolgálja, hanem a gyerekekét is (nem kell hajnalban felkelni, nem késő este érnek haza holt fáradtan).
Miattuk megtenném. A lényeg, hogy próbáljatok spórolni és minél többet gyűjteni. Ha havonta egy 40-50e-t félre tudtok még albérlet mellett is tenni, akkor 3-4 év, és belevághattok egy lakásba legalább.
És közben áruljátok a házat. Az abból megmaradó pénz nagyon szuper lesz önerő egy részének.
Én se vagyok albérlet párti mert bizonytalan bármikor kitehetnek stb. de ez az ismerősünk tényleg nem nyerészkedni akar, és mivel van neki ebben a városban 2 másik akkor is ha úgy alakul az élete hogy el kell adja nem ezt fogja eladni első körben meg amúgy is. Nem szúrna ki velünk, nekem az a véleményem!!
Ugyanezt érzem, hogy elkapkodtuk, elsiettük a dolgot és most kényelem ide vagy oda sokkal szívesebben tölteném hasznosan az időt a gyerekekkel vagy bármivel mint az hogy órákat várunk a távolsági buszra hóban fagyban esőben majd a 3 kicsivel.
A férjem még a másik autó kérdését vetette fel hogy kapnék egy kicsi autót és akkor azzal hordanám őket, na de annak is van vmi minimális fenntartási díja, benzin marha drága, szóval azzal nem hogy spórolnánk hanem még talán többet is költenénk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!