Nyugdíjas mehet gyes-re, én meg tgyás-ra?
Ez jó kérdés, én is gondolkodtam ezen. Aki azt írja, hogy csak 1 ellátás jár, attól kérdezem, ki akar kettőt igénybe venni?
Nagyszülő mehet gyesre, oké, a nagy gyerekkel, te meg kapsz tgyást a pici után. Jó lenne a választ tudni. Ha megtudsz valamit, írsz?
Utolsónak:
egy jogviszony alapján jár egy ellátás.
A gyerek után mindig az anya jogviszonya alapján jár ellátás, erről lemondhat az anya pl. a nagyszülő javára. De ha az anya már igénybe vesz egy ellátást, akkor nem jogosult egy másikra - vagyis nincs miről lemondani a nagyszülő részére.
Benne van a törvényben szó szerint.
Persze.
Itt elolvashatod az OEP saját állásfoglalását az ellátások közti választásról: (3. oldal lap alja)
És a jogszabály:
1998. évi LXXXIV. törvény, 25§. (2) Amennyiben a szülők egyidejűleg több gyermek után lennének jogosultak a gyermekgondozási támogatás egyik vagy mindkét formájára, úgy a támogatást csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani.
Nem.
Amikor az anya kapja a tgyást, akkor a mama már nem kaphat a másikra gyes-t.
Nálunk úgy volt, hogy amíg és táppénzen voltam szülésig, addig kaphatta a mama a gyest.Attól a naptól kezdve, amikor megszültem, már nem járt a mamának a gyes, mivel én kaptam a tgyást.
Több ismerősömnél is ugyanígy volt.
Államkincstárat ha felhívod, megmondják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!