Az érdekelne, hogy a tavalyi évben dolgoztam 7 hónapot, idén 5 hónapot, hogy ez a biztosítási idő megfelel-e a gyed igényléséhez? Tehát jogosult leszek-e rá?
Ha jól gondolom, akkor 2011. június 1-től dolgoztál, és dolgozol azóta is megszakítás nélkül?
Ha igen, akkor bőven megvan a 365 napod, ami kell a gyedhez. Ha igényléskor még él a munkaviszony(vagy legkorábban a tgyás alatt szűnik meg) akkor igen, jogosult leszel a gyedre.
Teljesen mindegy, hogy megszakítva dolgoztál vagy sem. Ha a szülést megelőző 2 éven belül van 365 nap munkaviszonyod, de bele számít ha tanultál vagy munkanélkülin voltál... akkor jár a gyed, de jár a tgyás is.
De a szülés előtt biztosított kell legyél, vagy a biztosítás lejárta után 40 napon belül szülni kell. (Ilyenkor méltányosságból lehet kérni a tgyást)
Ja, értem.
Akkor még kell 87 nap, vagyis végig a június, július és az augusztusból is majdnem az egész (2 nap híján). Mivel tavaly 186 napot dolgoztál, így nem 7 hónapod van, csak 6. Még majdnem ugyanennyi kell mellé. Mikor szülsz?
Utolsó válaszoló válaszát helyesbítem:
"De a szülés előtt biztosított kell legyél, vagy a biztosítás lejárta után 40 napon belül szülni kell. (Ilyenkor méltányosságból lehet kérni a tgyást)"
42 napon belül, és ilyenkor nem méltányossági alapon jár a tgyás, hanem passzívan.
Méltányosságból akkor lehet kérni, ha él a munkaviszonyod, de nincs meg a 365 nap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!