Hogyan szoktassam rá 2 és 5 éves gyerkőceimet, hogy játszás végeztével a játékaikat szedjék össze, tegyék el és csak aztán vegyenek elő mást?
Mindig közösen tettünk rendet korábban, de egy ideje, hagytam, h együtt játszanak, aztán szóltam, h szedjék össze a játékokat, mert ebéd következik, vagy indulunk valahova. Hagynak csapot papot és mintha mi sem történt volna, máris odébbállnak.
Elronthattam valamit?
adtál ebédet.
ha azt mondod szedjenek össze mindet mert jön az ebéd, és nem csinálják meg,akkor bizony addig nincs ebéd amíg meg nem teszik.
az 5 évestőlelvárhatod,de a 2 évestől nem, és persze az 5 éves se pakol,ha a 2éves enni megy.
tehát szerintem még segíts nekikés csináljátok együtt.
Ha megtalálod a megoldást, áruld el nekem is!
Egyébként az én 5 évesem csak segítséggel pakol, és még az is megoldás, ha játékot csinálunk a pakolásból is (pl. az állatok most hazamennek, meg ilyenek).
De egyedül még nem tud pakolni, szerintem az még jópár év...
Elozo voltam, tehat ezt mar a 2 evesnel is alkalmazni kell, hiszen az 5 evesnel mar eppen ez a problema, hogy eddig ezt nem szokta meg!
Nalunk a nagy 3.5 eves, de az elso perctol igy lett szoktatva, hogy vege a jateknak, azt a helyere teszi, tehat a picinel most konnyebb a dolgod, most a nagynal lesz fontos taktikazni, mindig arra figyelj, hogy mi a kedvence, s mivel megleped, megdicsered, igy gyorsan elered azt, amit szeretnel.
Engem is érdekelne, hogy lehet rábírni őket a pakolásra!
És nekem is majdnem ekkorák a gyerekeim, 5 és 2,5 éves fiúk :)
Én is mindig elmondom nekik, hogy ne pakoljanak ki minden játékot, hanem csak az legyen elől, amivel játszanak is, a többit pedig rakják el, mert ráadásul kicsi is a szobájuk, de nem foglalkoznak vele.
Vagyis a nagy még talán hallgatna is rám, ő sokszor össze is pakol, amikor kérem, de a kicsi legtöbbször semmit sem segít, inkább nekiáll játszani azzal, amit éppen pakolunk. Emiatt a nagy persze háborog és tul.képpen teljesen igaza van!
Ja és nálunk semmit sem használ, az hogy addig pl. nem kapnak ebédet vagy nem indulunk el... Akkor nem esznek vagy nem megyünk sehova, ha rajtuk múlna. Főleg a kicsi, aki ilyenkor nekiáll hisztizni...
Szerintem mindkettőnek ugyanúgy el kell pakolni,azért egy 2 éves nem olyan kicsi már,mert ok ha egy 1 éves még nem tud egyedül elpakolni,de azért egy 2 évesnek meg lehet tanítani.
Szerintem még segíts be nekik,mond hogy most szépen elpakolunk addig nincs ebéd,nem megyünk a játszótérre stb. Ha hisztizik,hát hisztizik,majd megunja,szerintem csak így vehetőek,rá,aztán amikor már egyre ügyesebben csinálják akkor már nem kell besegítened,egy 5 évesnek már illik elpakolni,az oviban is el kell pakolniuk,esetleg említsd meg neki,hogy az oviban sincs ebéd amíg nem pakolják el a játékokat és otthon ugyanúgy kell ahogy az oviban.
Az én kislányom 3.5, és mi is együtt pakoltunk! Aztán megpróbáltam mindenféle ravaszsággal rávenni arra, hogy pakoljon össze maga után, de nem ment. Minden játék azzal kezdődött, hogy: "ha végeztél összepakolsz, ugye?" A megszokott válasz: "persze"! Rendszeresen vita lett a vége, mert ugye a pakolás elmaradt. Aztán jött az ötlet!!!!
Fogtam egy szemetes zsákot, bementem a szobájába, leültettem, és higgadtan elmondtam neki, hogy ha nem pakol össze, akkor összeszedem a játékait a zsákba, és megy a kukába! Lehet, hogy kicsit kegyetlennek hangzik, de nálunk tökéletesen bevált!
Bátyáméknak 5 gyerekük van, tehát nagy lenne a káosz, ha nem lenne rendszer a gyerekek életében.
Talán 2-3 éves lehetett a legidősebb, mikor úgy szoktatta rá a játékok összepakolására, hogy megmondta, vagy összepakol, vagy nem kap enni.
Volt sírás, hiszti és egy étkezés kimaradt, de a fiú megtanulta, hogy mindig pakoljon össze maga után.
A többi gyerek már ebbe nőtt bele.
Persze nem mindig könnyű, de határozottság kell.
Nem hal bele a gyerek, ha egyszer nem eszik és ha ez használ, hát én is fogom majd alkalmazni a sajátomnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!