Mit tennél ha a párod a terhesség alatt olyan névvel állna elő és amihez minden áron ragaszkodna, ami számodra valamiért elfogadhatatlan?
Mit tennél ha a párod a terhesség alatt, és ultrahang után egy olyan névvel állna elő és amihez minden áron ragaszkodna, ami számodra valamiért elfogadhatatlan? És ő hajthatatlan, és mondjuk van alapos indoka is (például szeretett családtag, azonos nevű közeli hozzátartozó elvesztése), ragaszkodna hogy az és csak is azaz egy legyen a keresztneve/utóneve a születendő gyereknek.
Mindenkinél más elfogadhatatlan, de sok ilyen van ami sokaknak az: példák fiúnevekre: Botond, Adolf, Rezső, Hunor, Simon és mondjuk Béla.
Elnézést kérek a név viselőitől és választóitól! - csak a nem, nekem nincs olyan név, "válaszokat" akartam megelőzni.
Te mit tennél?
Barátnömnek volt ilyen, elfogadta.
Elsö szülött fiukat úgy kellett hívni mint a a férjét, mint a nagypapá, mind a dédit stb...
Ez egy régebben divat név volt de mostanában inkább vicc tárgya.
Elfogadta. elöször próbálta lebeszélni a férjét, de abban egyeztek meg ha lesz még egy gyerek azt ö egyedül nevezheti el, és ez így is történt, a lányuk nevét ö választotta, olyat amit ö nagyon akart.
Nálunk ilyen nincsen, de vannak nevek persze amiben nem egyezünk meg.
Szia.
Nálunk a névválasztás éppen úgy közös dolog volt,mint összehozni a babát.Közösen leültünk és megtárgyaltuk kinek melyik név tetszik ill.nem tetszik.Egyetlen dolgot viszont én kötöttem ki,hogy halott családtag után nem adunk nevet a gyereknek,mert ő a kislányunk nem a meghalt nagymama.De a férjem is úgy gondolta,hogy ami már van név a közeli családtagjaink között,azt se kapja a kicsi.Különösen nem utánunk pl. én Kata vagyok a gyerek nem lesz az.
Szia!
Ismerek olyan családot, ahol az apukának tetszett egy lánynév és nem engedett belőle, anyukának viszont nem. Az lett a megoldás, hogy két keresztnevet kapott a gyermek, első az apuka által favorizált volt, a második az anyuka által választott. Mindenki, aki a kislányt ismeri, a második nevén szólítja (azt is becézik). Így mindenki jól járt.
Szerencsére nálunk ilyen gond nem volt, már gyermekkoromban eldöntöttem, hogy ha lányom lesz, mi lesz a neve. Azt is kapta, plusz második keresztnevet is (ez szokás a családunkban). Szerencsére a páromnak is tetszett az általam választott név. Második lányunknál közösen agyaltunk a néven, sikerült megegyeznünk, szerintem jól. Amikor a fiunkat várftuk, kijelentettem, hogy a párom nevét nem szeretném (Antal), így választottunk valami - nekünk - szebbet.
Ikreink lettek, és azt beszéltük a férjemmel, hogy egy fiú és egy lány nevet ő választ, a másik kettőt meg én. Vegyes páros esetén az ő lányneve és az én fiúnevem dominál. Olyat pedig nem ér választani, amitől a másiknak totál herótja van.
Történetesen ő olyan lánynevet választott, ami nekem nem tetszett, ráadásul van is ilyen a családunkban. Ízlelgettem, majd elfogadtam. Elhatároztam, hogy olyan becenevet választok hozzá, ami nekem is kedves, és úgy fogom hívni, ezt pedig a férjem fogadta el. Szóval ilyen kompromisszumot kötöttünk. Ja, és az ő fiúneve helyett is én mást választottam volna, de mivel tkp. szépet választott, elfogadtam azt is.
Két fiú lett, és már nagyon örülök, hogy inkább ő az fiú neve lett a második babáé, mert sokkal-sokkal jobban illik a drágánkhoz, mint amit én adtam volna. :)
Ha nagyon-nagyon elfogadhatatlan névvel állt volna elő, és mint a Kérdező írja, hajthatatlan lett volna, rábeszéltem volna, hogy legyen második keresztneve is, amit meg én választok, bár nem vagyok második név párti.
Bevágnám a durcát:( és eléggé haragos lennék addig, amíg nem hajlik a közös megegyezésre.
Ha előtte nem volt köztetek olyan megállapodás, hogy csak ő adhatja a gyerek nevét, akkor ez nem fair.
Vannak rendkívüli esetek. Például meg hal a nagyon szeretett nagy bácsi, vagy anyós unszol mert ez-meg az.
Várok még válaszokat, az pedig köszönöm!
Az alap kérdés marad: Mit tennél ha a párod a terhesség alatt olyan névvel állna elő a közös gyereketeknek, amihez minden áron ragaszkodna, ami számodra valamiért elfogadhatatlan és azt akarna, hogy csak ez az egy utóneve legyen?
Nálunk a férjem ragaszkodott a Grétához, nem volt a családban egyszerűen ez tetszett neki és már előre elgondolta, ha lány lesz Gréta lesz. Na én hallani sem akartam róla, a hideg rázott tőle, és mondtam nem.
Végül addig veszekedtünk rajta, míg egyik este kezébe nyomtam az utónév könyvet, hogy keresgéljen. Napokig bohóckodtunk a nevekkel míg találtunk olyant ami mindkettőnknek teszik, de kompromisszumos megoldás született. Ő elfogadta, hogy nekem nem teszik a Gréta és lesz közös név, de ragaszkodott az általa választott névhez, így 2 nevet kapott a gyerek, így lett Amina Gréta! Azóta már én is megbarátkoztam a második nevével.
Valahogy pedig csak rá kellene venni apát valami kompromisszumra, mert én biztos hogy első névnek nem adtam volna Grétát a lányomnak és nem is fogadtam volna el hogy a férjem egyedül, önkényes döntsön a közös gyerekünk nevéről. Közös a gyerek, nevet is közösen kell választani. Mond meg neki, hogy úgyis téged fognak megkérdezni, és ő örülne e neki, ha olyan név szerepelne az anyakönyvi kivonaton amitől neki feláll a szőr a hátán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!