Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ti odaadnátok az őssejtet másnak?

Ti odaadnátok az őssejtet másnak?

Figyelt kérdés

Előzmény: Nővérem férjezett, kb. egy éve született meg az első baba.Vetettek le őssejtet, minden rendben ment ezt illetően.

Pár hete kiderült, hogy a férje apja - vagyis a nővérem apósa - olyan típusú leukémiában szenved, amit őssejttel jól lehetne gyógyítani, itthon TB alapon is elvégzik azt hiszem, és egy orvos szerint az unoka-nagyszülő kapcsolatnál elvileg akár 15-20% is lehet az esély az egyezőségre. (a vércsoport-összeférés alapban rendben lenne, de van még valami 6 marker van a vérben, amiből 4- nek meg kell egyezni a felhasználáshoz és ennek az esélye ez a 15-20%)

Az anyós meg a lánya is szinte készpénznek veszik, hogy úgyis van egy őssejt a családban, majd azt odaadják a nővéremék, próbálják meg azzal, meg bíznak a 15-20 %-ban. Sógorom is így van vele, de kicsit bizonytalanabb.

A véleményetekre vagyok kiváncsi, Ti odaadnátok?

2012. máj. 26. 18:53
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
77%
Hogy ne adnám oda, lehet, hogy megmenti az életét.
2012. máj. 26. 19:00
 2/12 anonim ***** válasza:
77%
Ez nem is lehet kérdés! Ha csak pár évet él még egészségesen,az is jó.
2012. máj. 26. 19:02
 3/12 anonim ***** válasza:
77%
Én igen
2012. máj. 26. 19:06
 4/12 anonim ***** válasza:
29%
Nem,azt a a bébineek vették le nem pedig a vén trottyosnak,ilyet kérni egy vénembernek kimondottan önzés,mi lesz mondjuk a a bébi gyermek leukémiát kap
2012. máj. 26. 19:10
 5/12 anonim ***** válasza:
87%

Kedves utolsó,

amennyiben a gyermek beteg lesz, minden bizonnyal nem kaphatja meg a saját őssejtjeit, ugyanis gyermekkorban a rosszindulatú elváltozásoknak genetikai háttere van - ilyen módon a tőle levette őssejteket nem használhatják az ő gyógyítására, ugyanis a malformációkat ezek is tartalmazzák.

Az őssejteket jelenleg leginkább családtagok tudják felhasználni. Azaz én mindenképp odaadnám.

Orvos anyuka

2012. máj. 26. 19:19
 6/12 anonim ***** válasza:
95%
(Az már csak a saját véleményem, hogy vén trottyosnak titulálni egy beteg embert igen érdekes erkölcsökre vall.)
2012. máj. 26. 19:21
 7/12 A kérdező kommentje:
hozzáteszem még, hogy az apósa teljesen "optimista" a betegségét illetően, így ő annyira nem erölteti ezt az őssejzetést, ill. előírtak neki egy szigorú életmód váltást (se cigi, se kávé, se energiaital vagy gyorskaja, egy makrobiotikus meg egy fajta vegetáriánus étrendet írt össze neki) és egyátalán nem tartja be, mert valahogy nem igazán van tisztában a helyzet komolyságával. De az őssejtet sem akarja különösebben(de nem is tiltakozik), de szerinte majd anélkül is megoldódik
2012. máj. 26. 19:33
 8/12 anonim ***** válasza:
90%

Az őssejtek azért vannak, hogy emberi életet mentsenek. Ha valakinek segítenek, akkor már megérte levetetni. Akit szeretünk, attól nem tagadjuk meg a segítséget. Egészségügyisként (de magánemberként is) felháborít a "vén trottyos" kifejezés, és sajnálom, hogy vannak olyan emberek, akik annyira szeretetlen körülmények között nőttek fel, hogy ennyire nem értékelik az emberi életet. Ennyi erővel senki életéért nem éri meg küzdeni egy (szubjektíven meghatározott) életkor felett? És hol van a határ? 20? 30? 40? 50? Ne legyünk nevetségesek!

Én élesztettem újra 92 éves nőt. Nem érzem, hogy hibáztam volna, kötelességünk mindent megtenni (de ez már egy másik fórum témája lehetne).

2012. máj. 26. 20:13
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Hogyne adnám. Nekem volt olyan betegségem, leukémiához hasonló, amit őssejttranszplanttal gyógyítottak meg. 20 éves voltam, a saját őssejtjeimmel gyógyítottak, pedig nem vették le tőlem csecsemőkoromban. Ma már nem szükséges ezeket tárolni, van olyan gyógyszeres kezelés, amivel kinyerik a vérből, anélkül, hogy szúrni kellene, vagy bármi rémálmot végigcsinálni. Tehát: ha a papájának a saját sejtjeit nem adhatják (leukémiánál nem szokták), és a gyermeké megmentheti, akkor igen, szó nélkül adnám, mivel a gyermekem őssejtjeit ki tudják nyerni később is, ha ne adj isten, erre kellene sort keríteni. Egyező donort találni viszont a világ egyik legnehezebb dolga.
2012. máj. 26. 21:59
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Én is adnék, főleg úgy, hogy tudomásom szerint nem is használják fel az egészet, csak mintát vesznek belőle.

Osztom azon hozzászóló véleményét, aki azt írta, hogy a saját őssejtet a legritkább esetben használják fel a saját maga gyógyítására.

Válaszoltam is egy korábbi kérdésre, ahol az volt a téma, hogy levetetnéd e az őssejtet. Ott is leírtam, hogy más által levett minta sokkal inkább megfelelő lehet mint a saját.

2012. máj. 26. 22:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!