Helyes ez a gyakorlat a pedofília megítélésében?
A médiában időnként szárnyra kap egy-egy pedofíliával kapcsolatos hír. Saját esetemre visszagondolva, kétségeim támadnak. Nincs itt valami nagy gond a felvilágosítással?
Kíváncsi lennék, az óvónők pedagógusok, szülők mit mondanak a gyermekeknek erről? Egy is elmeri-e mondani, konkrétan miben nyilvánul ez meg, vagy akkor már érvénybe lép a 6, 12, 16-os karika és a szemérmesség?
Sok éve már, a 4 éves kisfiammal a játszótéren voltam. Míg ő játszott, én egy padon ültem és olvastam, az egyik szememet rajta tartva. Egyszer csak kavicsok kezdtek záporozni rám. Gyerekek dobáltak, és felbőszült szülők vettek körül. Szerencsémre akkor jött oda hozzám a gyermekem.
Akkortájt a szenzációhajhász média egy pedofil ügy kapcsán azt harsogta, hogy minden magányos férfi gyanús, aki játszótér közelében előfordul. Azóta is rossz érzés fog el, ha olyan hely felé visz az utam.
Egy rádióriport jut eszembe, amiben egy 30 éves hölgy ismerte el, hogy gyerekkorában a nevelőapját gyanúsította meg, féltékenységből. A férfit el is ítélték, minden bizonnyal tönkretéve az egész életét.
Most egy 62 éves nagypapát ítéltek el. Az unoka azóta már mondta, hogy az nem úgy volt, de a bíróságnak elég a „szakpszichológus” véleménye. (A szakértők egyszerű műszaki ügyekben is egymással merőben ellentétes véleményeket alkotnak.)
Jól van ez így?
Gondok mindig is voltak, és lesznek is.
Engem molesztált Apukám keresztapja. Kicsi voltam, talán 4-5 éves. Akkor még nem volt otthon szó a szexről, és az ezzel kapcsolatos dolgokról. Valahogy ösztönösen megéreztem, hogy ez nem jó dolog, és hazaérve egyből szóltam anyukámnak. Ő elmondta apunak, aki az este közepén, ősszel egyszál pizsamában rohant a keresztapjához. Mondanom sem kell, hogy tiszta vér volt mindene... Megmondta neki, hogyha csak rám mer nézni is kitekeri a nyakát.
Barátnőmet a mamája tesója erőszakolta meg 10 évesen...
Én el fogom mondani majd a lányomnak, hogy miben nyilvánul meg, és ami ezzel jár.
Hű, ha pedofíliáról van szó, akkor én talán valami visszaeső pedofil játékszer vagyok, legalábbis erre következtetek abból, hogy két ilyen embert is "kifogtam" gyerekként. Az egyik a 11 évvel idősebb unokatesóm volt, miután szemérmesen beszámoltam anyukámnak a zaklatásról, soha többet nem láttam, nem mentünk többé hozzájuk.
A másik nehezebb ügy: a kezelőorvosom, aki a mai napig él és még mindig gyakorolja hivatását. Ma már bánom, hogy akkor nem tettem feljelentést ellene (11 éves voltam), egy gyermekeket kezelő osztály főorvosaként el sem tudom képzelni, hányan voltak még rajtam kívül ilyen helyzetben.
Éppen ezért én úgy gondolom, hogy inkább felvilágosítom a gyermekemet mihamarabb, semhogy baj történjen.
DE.
Nyilván egy 4 évessel elég nehéz megértetni ezeket a dolgokat, szóval azt hiszem, itt talán a fokozatosság jelent megoldást: az életkorának megfelelően mind jobban kitárni előtte ennek a dolognak a kapuit, úgy hogy megértse, és bízzon bennem annyira, hogy bármi ilyen történik, elmondja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!