Tartós beteg gyes mellé igényelhető álláskeresési? És Tartós beteg gyes mellé táppénz? Szakértőket kérdeznék!
2012. szept. 15-én lejár a gyedem, a kislányom tartós beteg, ma voltunk felülvizsgálaton, szeptemberben kapom meg a javaslatot a dokitól mert akkor lesz meg a fél év szakorvosi ellátás. (4 hós kora óta asztmás tünetei vannak, de más kezelte)
Férjem két éve munkanélküli semmilyen ellátásban nem részesül, fizetjük utána az eü hozzájárulást.
Ha lejár a gyedem kiveszem a szabijaimat, majd felmondok, mert 50 km-rel arrébb költözünk.
A szabik kb. dec. 31-ig kitartanak (plusz,minusz pár nap, össz. 73 napom van) ezután mennék munkaügyibe regisztrálni, ahol ha jól tudom 3+6 hónap ellátás jár, hogy mi a neve, összege nem tudom. Lehet, hogy lenne még egy babánk, ez még eldöntés alatt áll, ha igen, akkor még a szabi alatt szeretném ha megfoganna, akkor nem modanék fel, hanem táppénz, tgyás, gyed.
Ha mégsem lesz baba, akkor szabi, munkanélküli.
Érdemesebb a férjem nevére kérni a tartós gyest, vagy én is igényelhetem. Mert ugye a szabi ideje alatt jár, hiszen 8 órában dolgozhatok mellette, de utána mi lesz?
Köszi előre is!
Inkább a férjed nevére kérjétek, mert addig se kell fizetni utána a tb-t.
Ha összejön a második baba, akkor annyi ideig jár együtt a gyes és a táppénz (akár a férjednek is), amennyit dolgoztál (a szabi is ideszámít). Ha ez 3 hónap, akkor 3 hónapig.
Utána a gyest le kell mondani, és majd a második babára kell kérni a tgyást, majd a gyedet.
És még valami, bocs, hogy három részletben válaszolok, de kicsit szétszórt vagyok. Ne haragudj.
Szóval az álláskeresési támogatás 3 hónapig jár, nem 3+6 hónapig.
Azon az alapon, hogy a gyes jár a táppénz mellett, amennyiben dolgozott a gyes alatt, úgy amennyi napig dolgozott, annyi ideig jár együtt a két eljárás. Az az oka ennek, hogy a gyes a kicsi után jár a korábbi jogviszony alapján, a táppénz meg az azóta ledolgozott idő után jár.
Eb törvény ír róla, de az OEP saját tájékoztatójában is benne van, hogy ha a biztosított egyidejűleg gyesre és táppénzre is jogosult, akkor választania kell az ellátások között, KIVÉVE ha gyes mellett munkát vállalt, és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre jogosult.
Ilyen esetben annyi ideig jár együtt a két ellátás, amennyi dolgozott. (pl. januártól májusig dolgozott gyes mellett, akkor 4 hónapig kaphat egyidejűleg gyest és táppénzt)
Itt is le van írva:
4. oldal.
76%-os válaszoló, te nem tudsz olvasni?
A kérdező nem munkanélküli, csak tervezi, hogy felmond, élő munkaviszonya van, amit nem is hagy ott, ha összejön a tesó, csak ha nem jön össze, és vált.
Nem mellesleg meg semmi közöd hozzá, hogy ki mit csinál...
És te 79-es?
"Tartós beteg gyes mellé igényelhető álláskeresési?"
Nem. Mert egyszerre nem lehet GYES-en meg munkanélkülin valaki. A munkaügyi központban is el fogják neki mondani, hogy jelenleg fizetés nélküli szabadságon van, a munkaviszonya nem szűnt meg. Miért is lenne akkor munkanélküli és mire fel járna a segély?
"És Tartós beteg gyes mellé táppénz?"
Nem. A táppénz ugyanis a munkaviszony után jár és GYES mellett csak akkor kaphatja, ha van élő munkaviszonya. Neki pedig nincs, hiszen épp fizetés nélküli szabadságon van a GYED miatt.
Ja, ha nincs munka, nincs pénz, csak nem kellene másik gyerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!