S. O. S! igazságot tennétek? Van D-vitamin a nap sugárzásban vagy nincs?
Nyáron én sem adtam a gyerekeimnek.Sőt! Üvöltött a babámnál a gyerekorvos,mikor meglátta,hogy ilyen sárgán engedték ki a korházból,azt mondta,mikor süt a nap,tegyem ki nyugodtan, jó sok d vitamint fog kapni és hamar elmúlik,így is lett.(Persze nem órákig napoztattam).
A válaszoló téved.
A nap sugaraiban nincs. Az csak elektromágneses sugárzás.
De a napsugarak hatására beindul a D-vitamin termelés a szervezetben, szóval a dokinak van igaza.
Ez így konkrétan nem igaz, hogy a nasugárban lenne a D-vitamin...
"A D-vitamin (főként természetes úton) napfény hatására szintetizálódik bőrünkben. A napsugárzás segítségével képződik szervezetünkben D-vitamin. Ezen kívül orvosság és táplálék formájában is pótolhatjuk a D-vitamin. Többek között a makréla, szardínia, csukamájolaj, lazac, tonhal valamint vitaminnal dúsított élelmiszerek.
A D-vitamin egy speciális, zsírban oldódó vitamin. Napfény hatására, pontosabban a UV-B (ultraibolya) sugárzás hatására a bőrben D-vitamin képződik.
A D-vitamin legfontosabb funkciója a vér kálcium és foszfor szintjének szabályozása. Elősegíti a csontok megfelelő képződését.
Mit tud a D-vitamin?
elősegíti a kálcium felszívódását, így biztosítja a vér megfelelő kálciumszintjét
elengedhetetlen a csontok kiépülésében
erősíti az immunrendszert
a hiánybetegségek kialakulásának kockázatát csökkenti
Mennyi az ajánlott mennyiség naponta? Az ajánlott D-vitamin mennyiség naponta 400 NE (nemzetközi egység), azonban a legújabb kutatások 1000 NE ajánlanak."
Forrás: [link]
Hoppá, nah, kinek is lett igaza? :)
Köszönöm!
Várom a további ÉRTELMES válaszokat.
Igaza van a válaszolónak is, a nap sugaraiban nincs.
Viszont ugyanígy igaza van a dokinak is, mert a napsugárzás hatására indul be a termelés, fölösleges a mesterséges cucc.
A 19. században vol egy angolkór nevű betegség, keressetek rá, ott is a kevés napfény miatt kialakuló D-vitamin hiány okozott elváltozásokat.
Tulajdonképpen mindkét állítás igaz, csak a doki nem fejtette ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!