Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » S. O. S! igazságot tennétek?...

S. O. S! igazságot tennétek? Van D-vitamin a nap sugárzásban vagy nincs?

Figyelt kérdés
van itt egy válaszoló aki szerint hülyeség az hogy van D vitamin a nap sugaraiban de nekem a védönö és a doki is azt mondta hogy ebben a jó idöben leálhatok kisfiamnak a vigantollal mert a napnak a sugaraiból épp elég D-VITAMINT NYER MOST AKOR A VÉDÖNÖ MEG A GYEREK ORVOS TÉVED VAGY A VÁLASZOLÓ? ti hogy tugyátok?
2012. máj. 12. 22:21
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
23%

Nyáron én sem adtam a gyerekeimnek.Sőt! Üvöltött a babámnál a gyerekorvos,mikor meglátta,hogy ilyen sárgán engedték ki a korházból,azt mondta,mikor süt a nap,tegyem ki nyugodtan, jó sok d vitamint fog kapni és hamar elmúlik,így is lett.(Persze nem órákig napoztattam).

A válaszoló téved.

2012. máj. 12. 22:25
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

A nap sugaraiban nincs. Az csak elektromágneses sugárzás.

De a napsugarak hatására beindul a D-vitamin termelés a szervezetben, szóval a dokinak van igaza.

2012. máj. 12. 22:26
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Ez így konkrétan nem igaz, hogy a nasugárban lenne a D-vitamin...

"A D-vitamin (főként természetes úton) napfény hatására szintetizálódik bőrünkben. A napsugárzás segítségével képződik szervezetünkben D-vitamin. Ezen kívül orvosság és táplálék formájában is pótolhatjuk a D-vitamin. Többek között a makréla, szardínia, csukamájolaj, lazac, tonhal valamint vitaminnal dúsított élelmiszerek.

A D-vitamin egy speciális, zsírban oldódó vitamin. Napfény hatására, pontosabban a UV-B (ultraibolya) sugárzás hatására a bőrben D-vitamin képződik.

A D-vitamin legfontosabb funkciója a vér kálcium és foszfor szintjének szabályozása. Elősegíti a csontok megfelelő képződését.

Mit tud a D-vitamin?

elősegíti a kálcium felszívódását, így biztosítja a vér megfelelő kálciumszintjét

elengedhetetlen a csontok kiépülésében

erősíti az immunrendszert

a hiánybetegségek kialakulásának kockázatát csökkenti

Mennyi az ajánlott mennyiség naponta? Az ajánlott D-vitamin mennyiség naponta 400 NE (nemzetközi egység), azonban a legújabb kutatások 1000 NE ajánlanak."

Forrás: [link]

2012. máj. 12. 22:28
 4/17 anonim ***** válasza:
100%
Nem a nap sugaraiban van, hanem a nap segíti a munkáját. Az már eleve a szervezetben van, de a nap hatása kell, hogy kifejtse a jótékony hatását.
2012. máj. 12. 22:28
 5/17 anonim ***** válasza:

Hoppá, nah, kinek is lett igaza? :)

Köszönöm!

Várom a további ÉRTELMES válaszokat.

2012. máj. 12. 22:29
 6/17 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat
2012. máj. 12. 22:30
 7/17 A kérdező kommentje:
edig döntetlen :)
2012. máj. 12. 22:32
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
szerintem 3:1 ... nem ugyanazt olvassuk?
2012. máj. 12. 22:34
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

Igaza van a válaszolónak is, a nap sugaraiban nincs.

Viszont ugyanígy igaza van a dokinak is, mert a napsugárzás hatására indul be a termelés, fölösleges a mesterséges cucc.

A 19. században vol egy angolkór nevű betegség, keressetek rá, ott is a kevés napfény miatt kialakuló D-vitamin hiány okozott elváltozásokat.

Tulajdonképpen mindkét állítás igaz, csak a doki nem fejtette ki.

2012. máj. 12. 22:38
 10/17 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen :)
2012. máj. 12. 22:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!