Pontosan melyik törvény hányadik paragrafusa mondja ki, hogy 2012. szeptemberétől kötelesek az óvodák felvenni minden 3 éves beíratott gyermeket?
Azt tudom, hogy csak 2013. szeptemberétől lesz kötelező az óvodába járatás (3 éves kortól), de idén szeptembertől már kötelesek lennének felvenni a gyerkőcöt, ha a szülő beíratja. Mivel ma megkaptuk az elutasító határozatot, a fellebbezéshez szükségem volna a pontos törvényre és paragrafusra, hogy hivatkozhassak rá.
Előre is köszönöm!
Ilyen még nincs.
Meg amúgy sem értem, hogy gondolhatják, hiszen akkor vagy 70 gyerek járna egy csoportba. (ahol 25 is alig fér el)
Elvileg van ilyen törvény, csak nem tudom melyik (februárban kérdeztem az egyik ovikkal foglalkozó weboldalon és ott azt a választ kaptam, hogy 3 éves kortól fel kell venni, ha beíratom a gyerekemet).
Az elutasítás oka a férőhely hiánya volt. :( Attól tartok, hogy a fellebbezésnél is hátránnyal indulunk, mert ikreink vannak. Családi napközit viszont már nem tudunk kifizetni a svájci frankos lakáshitelünk mellett... :(
Férőhely hiányában elutasíthatják. Vagyis felajánlanak egy másik ovit, ahol van hely, ha akarod. Csak lehet, hogy a város másik végén. Aztán oldd meg, ők mossák kezeiket, hiszen felveszik, ha akarod... Régen is ez volt, újra ez lesz. Lehet hordani a 3 gyereket 3 felé stb. Szóval nincs mire hivatkoznod :( Én örülök nagyon, mert felvették a gyerekem, de nálunk is mondták, hogy lehet, hogy a másik oviba kerül vagy bölcsibe (3 lesz ősszel).
Neked mennyi idős?
Pedig nálunk is mondták, hogy először azokat veszik fel, akik szept. 1-ig betöltik a 3-mat. Én nem is bíztam benne, hogy bekerül a fiam, itt is 3x-os túljelentkezés van :(
Másik ovi? Vagy ilyenkor nem tudnak csinálni semmit, ez van???
Szia! A Nemzeti Jogszabálytárban megtalálható az erről szóló törvény itt:
A téged érdeklő rész ez:
6. Az óvoda
8. § (1) Az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény. Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen, fővárosi kerületben, vagy ha a felvételi körzet több településen található, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.
(2) A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. A jegyző – az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó – a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.
(3) Az óvodai nevelés 6. melléklet szerinti finanszírozott időkerete magában foglalja a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokhoz szükséges időt is.
A törvény életbe lépéséről pedig ez a rész érdekes:
53. Hatályba léptető rendelkezések
…
(4) A 8. § (2) bekezdés, az 53. § (1) bekezdés, 95. § (9) bekezdés 2014. szeptember 1-jén lép hatályba.
Tehát 2014. szeptember 1-jén lép hatályba.
Köszönöm, ezek szerint még 2 év, nem 1. :(
Más óvodákban sincs hely (itt "csak" kétszeres a túljelentkezés), így marad a fellebbezés és a bizakodás...
8. hozzászóló vagyok: Szerintem azért nem tudják hamarabb bevezetni, mert ki kellene építeniük ehhez a megfelelő hátteret. Hiszen most nyilvánvaló, hogy kevesebb óvodai hely van, mint gyerek, hogyan kötelezhetnének rá mindenkit, hogy járjon 3 éves korától, ha egyszerűen nincs hová?
(Persze hogy ezt miként fogják megvalósítani két év alatt, az is érdekes kérdés, de az ő dolguk… vagy majd megváltoztatják a törvényt megint. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!