Melyik régi magyar #nevet adnád a gyerekednek? Vagy melyiket soha?
nekem a Hiador tetszik
Egyik kedvenc férfinevem
Szia! Érdekes, hogy az elözö válaszadók, csak fiúnevekben gondolkoztak. Szóval fiúk közül az Attilát én is adnám (ill. adtam volna, sajnos külföldi vezetéknévhez nem igazán illik). Szép még az Álmos is.
A lánynevek közül nagyon tetszik: Emese, Csilla, Csenge.
sya!
mi csak és kizárólag régi magyar nevet keresünk a picinek.
A lánynevek közül a Bíborka és az Illangó a nyerő nálunk,
a fiúneve közül a Kászon-Attila kürtöse volt-,a Zétény,a Tétény,és a Vazul versenyzik.
Bár vagy Bíborka vagy Vazul lesz,mert ebben tudtunk csak megegyezni.:)
Hát ha csak régi magyar nevek közül lehetne választani, akkor ezek lennének (de nem ezek lesznek):
fiú: Endre, Attila, Csongor (az Endre leginkább azért, mert szerintem manapság már igen ritka, és egy nagyon jó barátomat így hívják), Ákos
lány: Zselyke, Villő, Réka, Borka,
De nem fogok ezek közül választani, mert mások a favoritok.
Amiket régi magyar nevek közül soha soha nem adnék azok ezek:
fiú: Ugocsa, Györk, Kerecsen (ez olyan keményen hangzik szerintem), Hunor, Görény, Alpár (mindig az jut eszembe, hogy "alpári"), Géza, Göcöl
lány: Emese (elnézést minden emesétől, nem csúnya név, csak ismerek egy Emesét, aki bolond - a Kispálék számából ismerős lehet, na én őt ismerem is), Csenge, Balaton, Becse, Büvellő, Menyétke, Gyopár
Igen: Levente, Csaba, Ákos, Nándor, (Z)Solt
Nem: Ond, Tas, Botond, Bende(gúz), Vazul, Vendel, Géza
És az állatok, színek, növények, term. jelenségek neveit nem adnám, lánynévnél sem. Pl. Sólyom, Eső, Fekete, Fehér, Málna, Eper(ke)
Lány
Igen: Csenge, Benigna (bár alapvetően nem magyar, de Kinizsi Pál felesége volt Magyar Benigna, aki 3 férjet "fogyasztott" el), Boglárka, Dalma
Nem: Csilla(g), Csende, Kinga (ez sem magyar igazán->Kunigunda)
Az újonnan kitaláltak nem nagyon tetszenek, és elég nehéz kiválogatni a (ős)magyar, magyarosított, újonnan képzett,... neveket.
Ha nagyon őszinték vagyunk, a József, Géza, Zoltán,...sem magyar név. :)
Egész terhességem alatt a megfelelő nevet kiválasztani volt a legnehezebb.
Én Zitát szerettem volna, ami szintén nem magyar, de az utolsó magyar királynét így hívták. A párom lebeszélt sajnos.
Nekem tetszik:
Botond, Bendegúz, Hunor, Zolta, Ernakh, Zétény.
Villő, Szirka, Aisa, Hanga, Helka, Sarolt.
Nem adnám:
Álmos, Előd, Ont, Kond, Tas, Huba, Töhötöm, .....
Ibolya, Aranka, .....
Kisfiam Botond, ha lány lett volna, akkor Villő lenne.
Az én fiamat Csaba Koppánynak hívják! Én mindkét nevet használom. ÉS figyel is mindkettőre, egyáltalán nem zavarta meg. Csaba királyfi - Székely Himnusz ; Koppány vezért, meg szerintem senkinek sem kell bemutatni...
Ha legközelebb is fiam lesz, ő vagy Keve - ősmagyar név: Kő, kövecske a jelentése, vagy pedig Hunor lesz.
Lánynevek közül Aisa tetszik, ami szintén ősmagyar és ajakot jelent vagy pedig a Honora.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!