Mit lehet tenni? Örökbe fogadott gyermek ügye. Komoly kérdés, komoly válaszokat várok!
Egyik ismerősöm örökbefogadott egy kislányt.2 éve van náluk, most lesz 3 éves a gyerek.Én tudom milyen az igazi szülői szeretet mert 3 gyerekem van, de azt a szeretetet én soha nem láttam az anyán és újabban már az apán sem.Sűrűn kikap a kislány, nagyon csúnyákat mondanak neki amikor fegyelmezni próbálják.Burkoltan már azt is hallottam az anya szájából hogy megbánta az örökbefogadást.Vérzik a szívem amikor hallom , és látom mit művelnek szegény kislánnyal.Egyébként a gyereken egyre inkább látom a rossz nevelésből adódó problémákat.Kifejezetten agresszív, akaratos, hisztis, és elég sok fóbiája van kialakulóban.
A kérdésem az lenne hogy mit tehetnék én mint egy nem túl közeli ismerős?Az hogy a szülőknek én adjak tanácsokat az kizárt.Van olyan hely ahol név nélkül kérhetem hogy vizsgálják ki a dolgot?Őszintén szólva már a gyerek testi épségét érzem veszélyben..:((Aki tud adjon tanácsot nekem!
A gyámhivatalnál jelentheted, sőt, kell is. Név nélkül ezt nem tudod megtenni, viszont azt kérheted, hogy a neved titokban maradjon, ilyen esetben semmiképp nem is adhatják ki a neved.
Jól teszed, ha szólsz, mert szegény kislányból egy olyan problémás felnőttet "nevelnének" így a szülők, hogy hihetetlen. Remélhetőleg sikerül megoldani az ügyet úgy, hogy az mindenkinek jó legyen.
Igen teljesen értelek, és még egyszer köszönöm a válaszokat.
Annyira sajnálom szegény kislányt, hogy szerintem is talán jobb lenne neki ha elvennék a szülőktől. Lehet a szülők nem is bánnák...ki tudja!Az anya már megbánta az örökbefogadást ez biztos!Szörnyű lenne ez a gyereknek, mert így akkor másodjára is eldobott lenne.Szegénykém így is olyan mint egy megunt játék..:(( Azt az egyet nem értem, hogy mindenféle vizsgálatnak alávetik az örökbefogadókat, hogy mentek át a pszichológiai teszten????
Lehet, hogy az örökbefogadás előtt minden rendben is volt, csak utána történt valami, ami kibillentette a család egyensúlyát. Ilyen eseményről nem tudsz?
Előtte az anyuka mit csinált? Dolgozott? Nem lehet, hogy attól zsongott be ennyire, hogy otthon van? Talán a dolognak erre a részére nem volt felkészülve, hogy nem találkozik nap mint nap felnőtt emberekkel. De lehet ezer más oka is. Nem történt haláleset a rokonságban/ismeretségi körben? Nem lett valaki súlyos beteg? Nem vált valaki munkanélkülivé? Ilyesmikre gondolok elsősorban. Lehet, hogy valami ilyen dolog van a háttérben, ami talán nem is személyesen a szülőkkel történt meg, csak annyira sokkoló vagy felkavaró volt az anyukának, és nem tudta feldolgozni, ezért a gyereken csapódik le.
Vagy pedig tényleg az van, hogy megbánta az örökbefogadást, csalódott az egészben, valamiért nem azt kapta, amit várt, vagy valamiért nem tudtak összeszokni. De ezeken a dolgokon (akár az előbbi, akár az utóbbi verzión) szakember segítségével meg lehetne próbálni segíteni. Csak persze ilyet az ember nem igazán közöl egy ismerőssel, nem ad neki ilyen tanácsot, ha nincsenek olyan közeli viszonyban, hogy a problémáról ő maga beszéljen neked.
Nem tudom, hogy a gyakorlatban a gyámhivatal mit lépne, de véleményem szerint először nekik is ilyen irányba kellene terelniük a családot, ha máskülönben veszélyeztetés nem történik. Én legalább is így tanultam. Aztán ha tényleg megoldhatatlan a helyzet, akkor a kislány további sorsáról is intézkednek.
Ez az anyuka nem csinált előtte semmit.Nem képletesen értem, hanem tényleg semmit!Csak magának élt, az öltözködésnek, a szépítkezésnek.Nem dolgozott sehol, még otthon sem.Azaz nem főzött, takarított.Mindent az anyja és a férje csinált.Legtöbbször beült a kocsiba, és irány a városba ahol vásárolt, ismerősökkel állt le beszélgetni.Nem volt kicsapongó, hanem egyszerűen csak szerette magát, és sajnos mást nem.Hát továbbra is csak magát szereti, de viszont nem teheti meg ugyan azokat amiket eddig.Közben az édesanyja lerobbant, ami lehet meg is viselte, de csak azért mert már nem tud segíteni, és a kislányra vigyázni.
Remélem nem úgy tűnik hogy csupán az ellenszenv beszél belőlem.Nem csak én látom ezt.Többen is a szomszédok közül halljuk nap mint nap az ordítását, ahogy üvölt a gyerekkel és olyanokat mond neki hogy dögölj meg, ha ezt meg ezt megint megcsinálod szétverem a fejed és lehetne folytatni...még ennél durvább dolgok is elhangzottak már. Újabban nem csak a gyerekkel üvölt hanem a férjével is!!Sokszor hallani hogy sír a kislány, vagy visít hogy ne bántsál!!!!
Tudom tudom már rég meg kellet volna tennem a lépéseket, vagy valaki másnak, de nagyon nehéz döntés ez számomra.Nehezen tudom elképzelni hogy egy pár elbeszélgetéstől valami is megváltozzon, még az is lehet hogy fel sem tárul a valódi helyzet a szakember számára.Meg ha elvennék a gyereket, az is tragikus lenne a gyereknek, hiszen már két éve ott él.Bármilyen is a közeg neki ők a szülei.Aztán ott az apa aki tudom hogy nagyon jó ember, bár másoktól hallottam hogy ő is bántotta már a kislányt, és ott van a nagymama, na ő imádja a gyereket, ezt biztosan tudom.Egyetlen unokája.
Őszintén szólva egy ideje ami folyik az elkeserítő, de valahogy abban bíztam eddig, hogy ha elkerül az oviba talán a gyereknek is jobb lesz, és az anyuka is több szabadidő lévén lenyugszik, és majd az óvónők talán látni fogják mi a helyzet a családban és ők megteszik a megfelelő lépéseket...De még csak valamikor a tavasszal vagy nyár elején tölti be a hármat és majd ősztől megy oviba.De mi lesz vele egész nyáron??Ráadásul épp tegnap hallottam hogy azt üvölti az anya hogy mindent megbántam.Ez pont azután volt, hogy a gyerek magában biciklizett az udvaron és elesett és jól megüthette magát mert nagyon sírt.De az anyuka még őt is túlordította hogy mi a qva anyádért nem vigyázol!!Én nem fogok veled az orvoshoz szaladgálni nehogy azt gondold!Fogd be a pofádat....stb, és itt hangzott el az a mondat amire a bicska kinyílt a zsebemben.Akkor döntöttem el hogy ezt nem hagyhatom tovább!!Köszönöm ha elolvassátok, további hozzászólásokat is szívesen fogadok, de azt hiszem, sőt tudom hogy meg fogom tenni a megfelelő lépéseket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!