Mit jelent a Babakötvény?
Figyelt kérdés
2010 Januárjában született a kislányom.Honnan tudom hogy van-e neki Babakötvénye?Én nem fizettem semmit sem,akkor most az állam fizet neki évente amit majd ki tud venni?Mennyi van neki a számláján?Vagy most ez hogy működik?Mert nem értem ami le van erröl irva.2012. márc. 1. 21:35
1/5 anonim válasza:
Az Államkincstár automatikusan leköt neki egy bizonyos összeget. Nem tudom már pontosan mennyi, olyan 40.000Ft körül van talán. A Magyar Államkincstárnál vezetik. Az állam nem fizet rá, csak kamatozik- Átviheted kereskedelmi bankokhoz is. Ha fizetsz rá, akkor az állam hozzáad havonta max 500 Ft-ot, ha jól emlékszem. Havonta max 10.000 Ft-ot tudsz ráfizetni. Ha nem fizetsz be, akkor csak a kezdőtőke kamatozik és az állam nem tesz hozzá. Kaptál róla egy levelet, azzal tudsz a bankban intézkedni, ha át akarod vinni máshová. A gyerek férhet csak hozzá majd ha 18 éves lesz.
2/5 A kérdező kommentje:
Ha át viszem bankba akkor az állam ugynúgy kamatoztatja?A banktól is kapunk rá kamatot?Illetve milyen költségekkel jár ha áthejezem a pénzt egy bankba?
2012. márc. 1. 21:52
3/5 anonim válasza:
Semmilyen költséggel nem jár. Akkor is kamatozik a bankban. Ha 5000 Ft-ot utalsz rá, akkor az állam hozzá fizet a bankba 500 Ft-ot. Ha kevesebbet utalsz, akkor arányosan kevesebbet fizet hozzá. Év végén van elszámolás és időnként a bank is küld számlakivonatot. A levelet kell vinned a bankba, amit kaptál és a gyerek papírjait. Anyakönyvi kivonat, lakcím kártya, adókártya.
5/5 anonim válasza:
Kiegészíteném annyival az információt, hogy bármennyi pénzt fizethetsz a babakötvénybe, de állami támogatást csak évi max 60 000 Ft után kapsz, a többi pénz "csak" kamatozik. Illetve 7 és 14 éves korában kap még valamennyi pénzt a gyerek rá mint állami támogatás.
Nekem mindkét gyerekemnek van babakötvénye, én annak idején alaposan utána jártam a dolognak. Arra jutottam, hogy ha az államkincstárnál vezetjük a számláját akkor járunk a legjobban. Így nekünk ott vannak. Tavaly óta már az államkincstárnak is van "netbankja" amit "netkincstárnak" hívnak, így mindent ugyanúgy lehet intézni mint egy bankban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!