Miért baj az ha a gyermek kicsit kisebb súlyú, és miért nem baj ha a gyerek túlsúlyos vagy igen magas a súlya?
Még az orovosok is ritkán mondanak valamit annak az anyukának akinél nagysúlyú a gyerek, de ha kicsi mindig piszkálja mindenki.
Pl egy éves gyereknél 12 kilóra mindenki csak azt mondja, hogy szép nagy baba, pedig ez felett abszolút túlsúlyos. egy mondjuk 8,5 kilós baba mindenkinek kicsi, nem árt ha felszed még stb... Pedig teljesen átlag és 7,5 alatt túl kicsi.
De ez nagyobb korra is ugyan ez. Ha egy gyerek nagydarabb, és szinte már túlsúlyos akkor édesen dundinak nevezik. Ha egy gyermek vékony de simán benne van a közép átlagban akkor meg vézna, szedjen fel többet.
Nem kellene az orvosoknak a túlsúlyos vagy elég dundi gyerekek szüleivel elbeszélgetni, hogy mi is a megfelelö étkeztetés egy gyermek számára, és a túlsúly mekkora bajjal járhat már ebben a korban?
Nemrég tettem fel erre vonatkozó kérdést, jól le is támadtak a fél évesen 10 kilós meg 2 évesen 16 kilós (hozzá 85 cm) gyerekek anyukái hogy miért kéne BÁRMIT mondjon erre az orvos, ez így normális, és az tök bunkó beszólás hogy túlsúlyos a gyerek vagy hogy dundi..és hogy később majd úgyis elnövi (kivéve ha nem). Én ezt próbáltam finoman érzékeltetni tényleg igyekeztem nem bunkón és nem lenézően hogy az orvosnak szerintem kötelessége rávilágítani esetleges túlsúly következményeire (nem a 6 hónapos babánál nyilván hanem később) hogy anyuka ne azt higgye már hogy édesen dundi a gyerek, hanem kicsit lássa hogy esetleg nem jó úton haladnak.
Nekem van dundibb és extra sovi gyerekem is ez egyrészt örökletes kérdés. De a dundival soha egy szót nem szólt senki, a soványt ellenben csecsemőként tápszerrel akarták tömni meg tejpéppel holott volt tejem elég, aztán hogy gyorsan váltsunk ki étkezéseket mert nem hízott jaj mi lesz...és azóta gasztroenterológiát is megjártuk (holott székletével semmi panasz) a soványsága miatt.
Nekem tobb orvos ismerosom, tobbek kozott a sajat dr nenink is azt mondja, h inkabb legyen vekony egy gyerek, mint dundi. Olvastam is sok helyen. En kislanyom extra vekony volt mindig, most is az, de soha soha nem piszkaltak ezzel, foleg nem a dokik. Dr neninknek eszebe sem jutott, h esetleg emiatt kene tapszer, sot, mivel refluxos volt, mindig hangsulyozta, h szoptassam, kapja az anyatejet, mert annal jobb nincs. Nem is ertem azokat a dokikat, akik tapszert irnak ki a mai vilagban azert, mert a baba nem hizik ugy ahogy a nagy konyvben meg van irva. Ilyentol elvennem a diplomajat.
Ma mar sok felnottkori betegseget osszefuggesbe hoznak a gyerekkori tulsullyal. Oszinten, en orulok, h ilyen kis vekonyka lanyom van.
Lányom teljesen középsúlyú 17 hósan 9,8 kiló.
de a családban 2 gyerek is van akik nem átlag. mindegyik 8 éves. az egyik vékony és sportol eszik rendesen, de sokszor kevesebbet, és elég egészségesen etetik is.
a másik viszont elég kövér és 2x befulladt és korh´zaba került. mondhatni hogy egyértelmüen túlsúlyos, és a súlya miatt vannak a problémái. korházban anyukának el is mondták a háziorvos meg semmit nem mond.
Pontosan, nem arról van szó hogy akár anyatejes akár tápszeres baba súlya mekkora.
hanem mikor egy baba ilyen nagy mint a tied, akkor neked is kell érezni, hogy ne adj a hozzá táplálásnál csak egészséges ételeket. ne kezd édes teával, ne édes cukorral tele tejpépet adjál, hanem már ha ilyen szépen fejlödött akkor egyszerüen oda kell figyelni, így tuti nem lesz 1 éves korára 12 kiló.
lányom 6 hósan 8 kiló volt. én meg is ilyedtem ettöl a komoly súltól, és bizony nagyon oda figyelmtem hozzá táplálásnál, és most 17 hósan 9,8 kiló. majdnem egy év alatt nem hízott 2 kilót. szerintem ez normál, rendesen eszik minden étkezésre, néha csak 2 kanállal, de akkor sem adok neki tejszeletet, mert ha 2 kanál az adagja akkor ez van. ha tudom hogy nem izlik neki és azért nem eszi akkor max kap helyette gyümölcsöt, de ez nagyon ritkán fordul elö.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!