Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kapok gyedet, ha az első...

Kapok gyedet, ha az első babánál nem volt meg a 180 napom, és 2,5 éve gyes-en vagyok?

Figyelt kérdés
Ráadásul a gyes lejárta után születne a második baba. A másik lehetőség, h bejelent egy rokon 8 órába, és ha maradnék végig a terhesség alatt is 8 órába bejelentve, és meglenne 365 napom, akkor lennék csak jogosult a gyedre, és a tgyás-ra?
2012. febr. 14. 18:18
 1/6 anonim ***** válasza:

Bár pontos választ nem tudok adni, de szerintem nem. Kérdésedből azt vettem ki, hogy egyeskével csak gyesen voltál. Tehát elvileg ketteskével is azon leszel.

Ha bejelentenek akkor talán lehet rá esélyed.

Kicsit utána olvastam, arra jutottam, ha jól értelmezem az olvasottakat, hogy ha bejelentenek akkor kaphatsz gyedet elvileg. De biztos ír valaki okosabbat is nálam:)

[link]

ez alapján jutottam a fent leírtakra.:)

2012. febr. 14. 19:40
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen
2012. febr. 14. 20:15
 3/6 anonim ***** válasza:
Szerintem ha van lehetőség, hogy a rokon bejelentsen akkor tegye meg, mert gyed akkor jár, ha minimum a 365 nap munkaviszony megvan és akkor is csak 1 évig jár utána gyes.
2012. febr. 14. 20:30
 4/6 anonim ***** válasza:

Első babánál kaptál GYED-et?

Ha jól tudom a GYED-nek és a TGYÁS-nak is az alapfeltétele hogy a szülést megelőző 2 évben legyen 365 biztosított nap - aminek nem muszáj folyamatosnak lennie (lehet hogy beleszámít az előző GYED is, nem tudom pontosan). Továbbá hogy biztosított legyél, tehát legyen bejelentett munkahelyed. A 180 bérezett napnak az összeg kiszámításánál van jelentősége, ha az előző két feltétel fennáll. (ha nincs meg, akkor TGYÁS-nál a minimálbér kétszerese, GYED-nél a minimálbér az alap, kivéve ha a szerződés szerinti bér alacsonyabb ezeknél, mert akkor a szerződés szerinti bér)

A www.oep.hu oldalon egész jól le van írva minden, de a legjobb ha a neten keresel ingyenes tanácsadást, van pár ilyen oldal.

2012. febr. 14. 20:33
 5/6 anonim ***** válasza:
Ha bejelent a rokon, a minimálbér után kb. Havi 50.000 Ft-öt kell fizetnek havonta járulék sztk.... 1 éven át, hogy meglegyen a biztosítási időd, ezt is vedd figyelembe!
2012. febr. 14. 20:43
 6/6 A kérdező kommentje:
Igen, tudom! A gyednek feltétele a 8 órás munkaviszony, vagy elég a 4 órás is?
2012. febr. 14. 21:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!